Alevi Haber Ajansi

Eğitim-Sen: Öğretmenlerin %70’i mesleğini bırakabilir

PİRHA-Eğitim Sen, “Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış Anketi” yaparak öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekti. “Öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunların üzeri örtülmekte” denilen raporda, eğitimci haklarının görmezden gelindiğine vurgu yapıldı.  

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 4 bin 565 öğretmenin katılımıyla “Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış Anketi” yaptı. Sonuçlar doğrultusunda Covid-19 salgınıyla birlikte öğretmenlere mesai hakkının ödenmediği ve esnek çalışma uygulamalarının arttırıldığına işaret edildi.

ÖĞRETMENLER EKONOMİK ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA”

“Aldığınız maaşın yaptığınız işin karşılığı olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar öğretmenlerin ekonomik durumunu ortaya koydu. Sonuçlara göre eğitimcilerin yüzde 59,6’sı “Hiç karşılamıyor” derken yüzde 38,3’ü ise “Kısmen karşılıyor” yanıtını verdi.

“Ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi alsanız, öğretmenlik mesleğini bırakmayı düşünür müydünüz?” sorusuna verilen yanıtlar da çarpıcı boyutlarda oldu. Yanıtlar doğrultusunda öğretmenlerin ekonomik sorunları nedeniyle meslekleriyle zayıf bağlar taşıdığı görüldü. Öğretmenlerin yüzde 70’i ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi aldığında mesleğini bırakabileceğini düşünüyor. 

“ÖĞRETMENLER KENDİSİNİ DEĞERLİ HİSSETMİYOR”

Öğretmenlere “İşyerinizde kendinizi değerli hissediyor musunuz?” sorusu da yönlendirildi. Öğretmenlerin yüzde 56’sının (2.559 kişi) “Hayır” yanıtı vermiş olması dikkat çekti. İş yerinde kendisini değerli hissettiğini söyleyen öğretmenlerin (2006 kişi) oranı ise yüzde 44 oldu.

Anket doğrultusunda “İş yerinde kendinizi güvende hissediyor musunuz?” sorusuna da cevap arandı. Öğretmenlerin yüzde 70’i (3194 kişi) “Hayır” yanıtı vererek kendisini güvende hissetmediğini söyledi. Oranın bu kadar yüksek çıkmasının altındaki temel neden olarak, son yıllarda eğitim emekçilerine yönelik şiddet oldu.

“OKULLAR HİJYENDEN YOKSUN”

“Pandemi koşullarında yüz yüze eğitime başlanması için okulunuzda yeterli hijyen koşullarının sağlandığını düşünüyor musunuz?” sorusu da çarpıcı sonuçlar çıkardı. Katılımcıların yüzde 70’den fazlası (3219 kişi) “Hayır” yanıtını verdi.

“Pandemi koşullarında yüz yüze eğitim yaparken üzerinizde idari baskı hissediyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 69’u (3145 kişi) “Hayır” yanıtı verirken, idari baskı yaşadığını belirtenlerin (1420 kişi) oranı yüzde 31 oldu.

“Pandemi koşullarında okullarda ‘maske, mesafe, temizlik’ şartlarının hayata geçirildiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yaklaşık yüzde 69’u (3134 kişi) “Hayır” yanıtı verdi.

“ÖĞRETMENLER ARASINDA EŞİT HAKLAR MEVCUT DEĞİL”

“Mülakat ile öğretmen alımının eşit, adil, geçerli ve yansız bir yöntem olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 91’i (4156 kişi) “Hayır” yanıtı verdi.

“Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerle eşit haklara sahip olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna da yüzde 90’ın üzerinde “Hayır” yanıtı vermiş olması, öğretmenlerin eşit haklara sahip olduğu iddiasını ortadan kaldırdı.

 Katılımcılara “Bir eğitimci olarak MEB ile çeşitli vakıf ve derneklerin yürüttüğü protokolleri doğru buluyor musunuz?” sorusu da yönlendirildi. Verilen cevaplar doğrultusunda öğretmenlerin yüzde 88’i (4 bin 29 kişi) doğru bulmadığını belirtirken, yüzde 9,5 oranında katılımcı ise doğru bulduğunu belirtti.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak