PİRHA – Referandum seçimini İstanbul Alibeyköy Cemevi Başkanı ve Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı Hüseyin Güzelgül değerlendirdi. Güzelgül, yapılan anayasanın Ebu Sufyan zihniyetiyle bir anayasa oluşturulduğunu söyledi.
16 Nisan referandum seçimine üç gün kaldı. Seçimi PİRHA’ya değerlendiren Kureyşan Ocağı Piri Hüseyin Güzelgül, “Alevilerden görüş almadan Ebu Sufyan zihniyeti üzerinden yapılan bir anayasadır” dedi.
“Aleviler asla bunu kabul etmezler” diyen Güzelgül, “Hiç kimse ama hiç kimse hele de devlet Aleviliğe müdahale etme yetkisine sahip değildir” dedi.
Alevileri temsil edecek kurumun Alevi Bektaşi İnanç Kurulu olduğunu söyleyen Pir Hüseyin Güzelgül, “Bundan sonra Alevilik söz konusu olduğunda onları temsil eden bir kurumun olduğunu görmeleri lazım” diyerek hükümeti uyardı.
TEKLİFTE NELER VAR?
* Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor, milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indiriliyor.
* Genel seçimler dört değil, beş yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimi de beş yılda bir yapılacak. İki seçim için aynı gün sandığa gidilecek. Bu bağlamda bir sonraki seçimler 3 Kasım 2019’da. Yerel seçimler de 2019’un mart ayında düzenlenecek.
* ‘Devletin ve yürütmenin başı olarak’ tanımlanan cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek.
* Genel oyla yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.
* Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanları cumhurbaşkanı atayacak ve görevden alacak. Bu yetki üst düzey kamu yöneticileri için de geçerli.
* Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek, genel başkan olabilecek.
* Cumhurbaşkanı, yetkisi kapsamındaki konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek; temel hak ve hürriyetler, siyasi hak ve hürriyetler, anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konular bu yetkinin dışında.
* Kararname kanuna aykırı olursa kanun uygulanacak, kararname hükümsüz hale gelecek.
* Cumhurbaşkanı, kanunu uygulanmasını sağlamak üzere ve kanuna aykırı olmamak şartıyla yönetmelik de çıkarabilecek.
* Cumhurbaşkanı, ‘tabii afet, ağır ekonomik bunalım hallerinin yanısıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışma, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması’ gibi durumlarda OHAL ilan edebilecek.
* TBMM, seçimlerin yenilenmesine ancak 360 milletvekilinin imzasıyla karar verebilecek; cumhurbaşkanı ise gerekli gördüğü an seçimlerin yenilenmesini isteyebilecek. Bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimi de düzenlenecek.
Teklif 18 madde olmasına karşın, anayasadaki 70 maddeyi ilgilendiriyor ve bu nedenle referandumda kabul edilmesi durumunda TBMM’nin bu maddelerle ilgili uyum yasalarını çıkarması gerekiyor.
Haberin Videosu
Yoruma kapalı.