Alevi Haber Ajansi

Dünya’yı yeni bir salgın mı bekliyor? Maymun çiçeği virüsü nedir?

PİRHA – Covid-19 virüsünün etkileri devam ederken “Maymun çiçeği” isimli yeni bir virüs yayılmaya başladı. Bu virüsün etkileri ve belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği, diğer ismi ile monkeypox, fareler gibi enfekte kemirgenler veya diğer hayvanlardan bulaşan çiçek hastalığının bir türüdür. Doğrudan fiziksel temas ve havadaki damlacıklar aracılığıyla yayıldığı biliniyor. Orta ve Batı Afrika’da maymundan insana geçen endemik bir virüsün neden olduğu nadir bir hastalık olan maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor.

Salgın İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından ABD’ye sıçradı. Ardından ise Kanada, Avustralya, İsveç, Belçika ve Fransa’da da ortaya çıktı.

Reuters’un haberine göre Kanada’nın halk sağlık ajansı ülkedeki ilk iki maymun çiçeği vakasını Salı günü tespit etti. İspanya ise bugün 14 yeni vaka tespit ederek sayının ülke genelinde 1 haftada 21’e yükseldiğini açıkladı.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) sözcüsü, maymun çiçeği için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını söyledi.

Hastalığın kuluçka süresi ise genellikle 6 ya da 13 gün sürüyor. Bu süre bazı durumlarda 21 güne kadar da uzayabiliyor.

Ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri, maymun çiçeği ile ilişkili en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, maymun çiçeği olan hastalarda ateşin başlamasından sonraki 1 ila 3 gün içinde deri döküntüleri görülüyor. Döküntüler daha çok yüzde yoğunlaşırken, yüze ilave olarak, avuç içi ve ayak tabanları, ağız mukozasını, cinsel organları da etkiliyor.

London School of Hygiene and Tropical Medicine’da uluslararası halk sağlığı profesörü Jimmy Whitworth, “Bu, COVID’in yaptığı gibi ülke çapında bir salgına neden olmayacak. Ancak ciddi bir hastalığın salgını olduğunu unutmamak gerekir.” şeklinde uyardı.

Türkiye’de henüz maymun çiçeği hastası görülmedi.

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak