Alevi Haber Ajansi

Dersim’de ‘Munzur Projeleri: Ekoloji ve Kültür Konferansı’ gerçekleşti-VİDEO

PİRHA- Dersim’deki ekoloji ve kültür konferansında, ‘Birinci doğa ve yedinci kıta, Doğu Karadeniz’de ekolojik yıkım ve kültürel etkiler, Dersim inanç sisteminin ekoloji mücadelesindeki yeri, Dersim kültürel ve doğal mirası sorunları, çözümler ve mücadele’ konuları ele alındı.

Haberin Videosu

Dersim’de ‘Munzur Projeleri: Ekoloji ve Kültür Konferansı’ gerçekleşti. Belediye konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe akademisyen Tayfun Atay, HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Cemil Aksu, avukatlar Ümit Altaş ve Barış Yıldırım konuşmacı olarak katıldı. Konferansın moderatörlüğünü ise Av. Sennur Bayboğa ve Akademisyen Bülent Bilmez yaptı.

Munzur Akademi Kültür Sanat Derneği’nin düzenlediği konferansa izleyici olarak siyasi parti ve kurum temsilcileri, sanatçılar, Alevi pir ve anaları, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu ve çok sayıda yurttaş katılım gösterdi.

DOĞU KARADENİZ’DE EKOLOJİK YIKIM VE DİRENİŞ

Akademisyen Tayfun Atay, ‘Birinci doğa ve yedinci kıta’ sunumunu gerçekleştirdi. Atay, ekoloji alanında verilen mücadelelerden örnekler vererek toplumun umudu öldürmediği noktada olduğunu belirtti. Atay, kültürel pratiği ortaya koyacak insanların her daim var olacağını söyledi.

HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Cemil Aksu ise Doğu Karadeniz’de yaşanan ekolojik yıkımları ve bu yıkıma karşı verilen mücadeleyi aktardı. Dersim’de de ekolojik yıkımın etkisine değinen Aksu, ekoloji alanındaki mücadeleye ilişkin şunları kaydetti:

“Karadeniz için öngörülen enerji ve turizm cenneti planları vardı. Enerji sektörünün özel şirketlere açılmasıyla beraber Karadeniz’in her vadisinde onlarca HES projelerine başlandı ve buna karşı önemli çevre direnişi gelişti. 2005’ten 2012’lere kadar vadilerin tarumar edilmesine karşı direniş gelişti. Enerji cenneti yapma planı çerçevesinde Çoruh vadisi üzerinde 15 dev baraj ve kolları üzerine de 154 HES projesi yapıldı. Sonuçta Çoruh vadisi ve bu vadideki birçok endemik sebze,meyve türü ve yerleşim alanı sulara gömüldü. Artvin’de kalkınma yoksulluk getirdi.
Turizm cenneti yapma planı da Ayder’in, Uzungöl’ün, yaylaların aşırı yapılaşması ile tanınmaz hale getirdi. İktidarın başındaki bile bunu itiraf etti. projeleri yapıldı. İktidarın Karadeniz’i enerji ve turizm cenneti yapma planları Karadenizi cehennemi yaşattı ve hiçbir ekonomik gelişme sağladı.
Dolayısıyla Kalkınma-ekoloji dengesi açısından başka türlü bir modelin geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

“ALEVİLER İÇİN DAĞ, TAŞ, SU KUTSALDIR”

‘Dersim inanç sisteminin ekoloji mücadelesindeki yeri’ konusunda aktarımlarda bulunan Av. Ümit Altaş, Dersim’de ekoloji alanındaki mücadeleyi inançtan ayrı tutmamak gerektiğinin altını çizerek doğaya sadece hukuksal yönden değil inanç sistemine uygun yaklaşıldığını belirtti. Altaş, Dersim coğrafyasında her şeyden önce dağın, taşın, suyun kutsal olmasıyla ekolojik yıkıma karşı mücadelenin sürmesi gerektiğini savundu.

“OVACIK’TA SU ANALİZİNDE ÖLDÜRÜCÜ BAKTERİ SAPTANDI”

‘Dersim kültürel ve doğal mirası sorunları, çözümler ve mücadele’ konusunda aktarımlarda bulunan Av. Barış Yıldırım, Dersim’de gelişen baraj ve HES projeleri ve buna karşı açılan davalara örnekler verdi.

Yıldırım, atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesisinin önemine değinerek “Ovacık’ta 3 köyde yapılan su analizinde bakteri saptanmış; menenjit, veba, kolera gibi hastalıklara yol açabilen öldürücü bir bakteri. Geçtiğimiz yıllarda Pülümür Çayı’na hayvansal gübreler akıtılmış, yüzlerce dağ keçisi telef oldu. Dersim önemli bir saha. Bizim burayı korumamız için; hukuk bizim için sıçramaktır, Anayasa çevreyi koruma yükümlülüğü veriyor. Hukukla demokratik mücadele birbirlerini tamamlayan olgular” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı’nın ekolojik değerlerini aktararak yasal mevzuatlara göre işleyiş için bilgiler verdi.

Konferans, katılımcılarla yapılan soru cevap ile sona erdi.

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak