PİRHA-Dersim’de gulik ve ışkın tezgâhlardaki yerini aldı. Geçimini gulik ve ışkın satarak sağladığını söyleyen Hasan Babayiğit, hayat pahalılığından dolayı insanların alım gücü düştüğü için eskisi gibi satış yapamadıklarını dile getirdi.
Dersim dağlarına baharın gelmesiyle beraber kendiliğinden yetişen, birçok faydası olan ve bölgede insanların geçim kaynağı olan gulik ve ışkın tezgâhlardaki yerini aldı.
Gulik (çiriş) doğal antibiyotik olarak kullanılırken, ribês (ışkın) ise kanser ile mücadelede, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde kullanılıyor.
“GEÇİMİMİZİ GULİK VE IŞKIN SATARAK SAĞLIYORUZ AMA İŞLER GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ İYİ DEĞİL”
Geçimini gulik ve ışkın satarak sağladığını söyleyen Hasan Babayiğit, “Gulik Mart ayında çıkıp Nisan ayında bitiyor, daha sonra ışkın, kenger ve mantar çıkıyor. 4-5 ay boyunca bu işi yapıyoruz ama bu sene işler geçmişte olduğu gibi iyi değil. Hayat pahalılığından dolayı insanların alım gücü düştü, o yüzden eskisi gibi satamıyoruz. Bir günümüz dağda gulik, ışkın toplamakla geçiyor daha sonra da iki gün boyunca topladıklarımızı satıyoruz. Bazen birkaç gün boyunca tezgâhta satamadıklarımızı çöpe atmak zorunda kalıyoruz” dedi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.