PİRHA-Avukat Özgür Ulaş Kaplan, Munzur Vadisi için verilen acele kamulaştırma kararının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söyleyerek, Dersim halkına bu karara karşı iptal davası açma çağrısında bulundu.
Bakanlar Kurulu tarafından Munzur Vadisi’nde yapılmak istenen santraller için verilen acele kamulaştırma kararına ilişkin Avukat Özgür Ulaş Kaplan PİRHA’ya konuştu.
Eski Dersim Baro Başkanı ve kapatılan Munzur Vadisi Doğal Yaşamı Koruma Derneği üyesi Avukat Özgür Ulaş Kaplan, Munzur ile ilgili yürüttükleri mücadele sürecini şöyle anlattı:
“Bununla ilgili Ankara’da iptal davaları açtık. Yürütmeyi durdurma taleplerinde bulunduk. Ankara’da duruşmalara katıldık. Açtığımız davalar hem Munzur hem de Pülümür Vadisi üzerinde düşünülen barajlar ile ilgiliydi. Bununla ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal kararları verildi. Bugün yine yapımı düşünülen gündemde olan Konaktepe Barajı ile ilgili yine bu şekilde bir iptal kararı var. ÇED Raporu alınmadığı gerekçesiyle dile getirilmişti. Tüm bunlara rağmen son süreçte Konaktepe barajı ile ilgili uygulama imar planı hazırlandı. Buna karşı da iptal davası açtık. Yine çevre düzeni planında bu baraj projeleri işlendi, buna karşı iptal davası açtık. Son olarak da Tornava bölgesinde yapımı düşünülen Konaktepe barajı ile ilgili acele kamulaştırma kararları alındı. Bakanlık tarafından onaylandı.”
Acele kamulaştırma kararının OHAL’in dışında yurt savunmasının arz ettiği, savaş halleri ya da çok olağanüstü durumlarda gerçekleştiğini söyleyen Avukat Kaplan, yapılmak istenenin herhangi hukuki bir dayanağının olmadığını dikkat çekti.
Daha öncede Bakanlar Kurulu’nun böyle geniş yetki alması ve uygulamaya çalışmasının mahkemeye taşındığını hatırlatan Avukat Kaplan, bu kararın iptal edildiğini söyledi.
İptal edilmesine rağmen Bakanlar Kurulu’nun bugün yine tekrardan aynı tarz işlemleri hayata geçirmeye çalışmasının hukuka aykırı olduğunu söyleyen Kaplan, bununla ilgili de önümüzdeki süreçte yargı sürecine gireceklerini ifade etti.
KARARIN İPTALİ İÇİN 30 GÜN İÇİNDE BAŞVURMAK GEREKİYOR
Bu aşamadan sonra acele kamulaştırılma kararının çıktığı bölgelerdeki arazi sahiplerine de seslenen Kaplan, “Su altında arazileri kalacak olan köylülerin arazilerine tek taraflı el konulmak isteniyor. Bunun ismine de acele kamulaştırma yani tek taraflı kişiye haber verilmeden onun olmadığı bir ortamda yargı süreciyle araziye el konulup tespit edilecek tek taraflı. Onun için mahkeme tarafından bankaya yatırılacak ve araziye devlet el koyacak. Arkasından da baraj yapılmak isteniyor. Arazilerine el konulmak istenen vatandaşlar kendilerine tebliğ yapıldıktan 30 gün içerisinde idari mahkemelere acele kamulaştırma işlemlerine karşı iptal davası açabilirler. Ayrıca baraj projesinin iptaline yönelik de sadece arazisi olan vatandaşlar değil duyarlı her vatandaşın hukuki yollara başvurması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BU PROJE İLE DERSİM YAŞANILAMAZ BİR BÖLGEYE DÖNÜŞECEK
Kaplan, gerçekleşmesi istenen bu projelerin Munzur Vadisi’nde çok ciddi tahribatlar da yaratacağına dikkat çekti. Kaplan, barajlar ile yaşanacak olumsuzlukları şöyle sıraladı:
“Vadide bu proje hayata geçirildiği takdirde bugün hemen şehrin 2 km çıkışında Ovacık’a doğru peşi sıra birçok baraj yapılacak. Bozkaya, Kaletepe, Konaktepe 1 ve 2 gibi benzer projeler düşünülüyordu. Yapılırsa Munzur Vadisi Milli Parkı tamamen yok olacak. Endemik bitki türleri, manevi kültürel alanlar ziyaretler yok olacak, köylerin ulaşımı ortadan kalkacak, göçe sebebiyet verecek, ormanlar yok olup her yer inşaat sahasına dönüşecek. Konaktepe 1 ve 2 arasında da 14 km’lik alan su tünelleri aktarılacak. O bölgede tamamen kuru bir yatak olacak. Alabalık yok olacak. Yani bölgede zaten ciddi anlamda insansızlaşma ve göç söz konusuyken insan hakları, çatışma ve güvenlik sorunları var gibi sorunlar çözülememişken bu çevre tahribatları ve yaratacağı sonuçlar ile beraber Dersim yaşanılamaz bir bölgeye dönüştürülecek.”
BARAJIN ARDINDAN MADENCİLİK
Av. Kaplan, bunun arkasından ise siyanürle altın arama projeleri kapsamında madencilik faaliyetleri ile havaya, suya ve toprağa karışan zehirli gazların bölgeye ölüm saçacağına dikkat çekti.
Kaplan, tüm bu çevre tahribatına karşı her türlü demokratik mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
ÇEMİŞGEZEK’TEKİ İPTAL KARARI EMSAL OLABİLİR
Öte yandan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Tunceli İli Çemişgezek İlçesi Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan Tagar Hidro Elektrik Santrali için alınan Acele Kamulaştırma Kararına karşı açılan davada iptal kararı verdi. Karar Munzur’da yapımı planlanan Konaktepe Barajı için alınan acele kamulaştırma kararı için de emsal nitelikte.
HABERİN VİDEOSU
Sevim Kahraman-DERSİM
Yoruma kapalı.