PİRHA – Yerine kayyum atanarak görevden alınan Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun’un yargılandığı davanın duruşması Tunceli Adliyesi’nde görüldü. Altun’un tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma ise 6 Şubat 2019 tarihine ertelendi.
Görevden alındıktan sonra yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun hakkında “örgüt yöneticisi olmak” gerekçesiyle açılan davanın 9’ncu duruşması Tunceli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Altun, SEGBİS sistemi ile duruşmaya katıldı.
Duruşma tanık Metin Alpaslan’ın dinlenilmesi ile başlandı. Tanık Alpaslan, yargılandığı bir duruşmada Altun’un PKK’nin istediği eylem ve etkinlikleri yapmasında sorumlu olduğunu söylemişti. Alpaslan, konuşmasında Nurhayat Altun’u tanımadığını, “Yargılandığım esnada kendisi ile ilgili verdiğim ifadeleri kabul etmiyorum. Tutanakları da görmeden imzaladım” dedi.
Daha sonra mahkeme heyeti Nurhayat Altun’a taleplerine ilişkin dair soru sordu. Altun hiçbir beklentisinin de, sözünün de artık olmadığını söyledi.
“YARGILAMA HUKUKİ DEĞİL, SİYASİDİR”
Ardından savunma yapan avukat Reyhan Yalçındağ, Altun’un 25 aydır tutuklu olduğunu anımsatarak, “Söylenmesi gereken her şeyi söyledik. Dikkat ederseniz müvekkilim artık hiçbir talebi olmadığını söyledi. Bu sözler sadece Nurhayat Altun’un duruşu ve düşünceleri değildir. Tutuklu bulunan tüm Kürt siyasetçilerinin bu mahkemelerden bir şey beklemediklerinin göstergesidir. Yüzde 70 oy oranına sahip olan bir partinin siyasetçilerinin tutuklanması hukuki değil, siyasidir. Türkiye mahkemelerinin siyasi değil, hukuki yargılama yapmasını istiyoruz. Hukuka aykırı yargılamalar son bulmalıdır. Bu kapsamda müvekkilimin bir an önce tahliyesini talep ediyorum” diye konuştu.
5 dakika ara veren mahkeme heyeti, “ATK bilirkişi raporunun sanığa tebliğ edilmesini, sanık ve sanık müdahillerinin gelecek celseye kadar bilirkişi raporuna yönelik beyanda bulunmaları için süre verilmesi” istemiyle duruşmayı 6 Şubat 2019’a erteledi.
İddianamede, 2012 ile 2016 yılları arasında kentte düzenlenen 22 basın açıklaması, yürüyüş, cenaze töreni, mezarlık ziyareti, DTK faaliyetleri ve telefon dinlemeleriyle suçlanan Altun hakkında “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 22 yıla kadar hapis cezası isteniyor.(MA)
Yoruma kapalı.