PİRHA-6 Şubat depremlerinin etkilediği Adıyaman’da sağlık sorunları devam ediyor. SES Adıyaman Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın, stresten kaynaklı eczanelerde antidepresan ilaçların satışlarının arttığını söyledi. Aydın, depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen depremin etkilerinin sürdüğünü ifade ederek, “Deprem sadece birinci ay ya da ikinci ayda sürmedi 20 aydır hala etkisi devam ediyor” dedi.
6 Şubat Maraş Pazarcık merkezli depremde en çok yıkımın yaşandığı illerden biri olan Adıyaman’da halkın sağlık sorunları devam ediyor.
Pir Haber Ajansı’na (PİRHA) konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adıyaman Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın, depremin üzerinden 20 ay geçtiğini ancak sorunların devam ettiğini söyledi. Şehirdeki depremin en çok stresi artırdığını, buna bağlı olarak eczanelerde antidepresan ilaçlarının tüketiminde yükselme olduğun ifade etti. Aydın, yapımı devam eden inşaatlardan oluşan tozların da göğüs hastalıklarına neden olduğunu, buna bağlı hastaneye başvurularda şikayetlerin arttığını kaydetti.
“STERSE BAĞLI RUHSAL SORUNLARDAN DOLAYI ANTİDEPRESAN İLAÇLARIN SATIŞI ARTTI”
Deprem sonrası oluşan psikolojik sorunlarla birlikte antidepresan ilaçların tüketiminin arttığına dikkat çeken Aydın, “6 Şubat depreminin en çok hasar aldığı yerlerden bir tanesi Adıyaman. Bununla birlikte kentte ciddi sorunlar oluşmaya başladı. Bunların en başında sağlık sorunları geliyor… Psikolojik sorunlarla birlikte antidepresan ilaçların artışında bir artış var. Yani depremden sonra strese bağlı, kaygıya bağlı psikolojik ve ruhsal sorunlar oluştu. Şu an eczanelerde satışlarının artması bunun en net göstergesidir. Depremle birlikte bir yıkım, bu yıkımla birlikte de bir toz asbest durumu oluştu. Depremin üzerinden 20 ay geçti bir şeyler değişti mi diye bakarsanız hayır bir şey değişmedi maalesef” dedi.
“İNŞAAT ÇALIŞMALARINDAN OLUŞAN TOZLAR GÖĞÜŞ HASTALIKLARINI ARTTIRDI”
Yıkımlardan ve toprak yollardan oluşan tozların etkisiyle solunum rahatsızlıklarının artış gösterdiğinin dile getiren Aydın, “Adıyaman’ın kuzeyinde yapılan Toki inşaatlarından oluşan tozların şehrin içine savrulmasıyla birlikte hastanelerde en çok başvurulan polikliniklerden bir tanesi de göğüs hastalıkları poliklinikleri gelmektedir. Sonra enfeksiyon, dahiliye, kardiyoloji… Bu hastalıkların çoğu da tozdan dolayı tetiklenen hastalıklardır. İçme sularından dolayı da ciddi hastalıklar oluşuyor. Bundan 2-3 ay önce salgın hastalık yoktu ama salgın hala devam ediyor” diye belirtti.
“KONTEYNERLERDE EN BÜYÜK YÜKÜ KADINLAR TAŞIYOR”
Konteyner kentlerde kadınların yaşadığı sorunlarla ilgili konuşan Aydın, şunları ifade etti:
“Hastanelerde ve konteyner kentlerde yaptığımız gözlem sonucunda bize bazı şikayetler geliyor. Gebe kadınların düşük yapması, kadınsal hastalıkların arttığıyla ilgili sağlık sorunlarının oluşması… 21 metre karelik alanlarda yaşamak zorunda kalan kadınlar en büyük yükü taşımak zorunda kalıyorlar. Erkek şiddetinin artış göstermesi kadınlarda düşük doğum yapmayı artıran etkenlerden bir tanesi. Hijyenik olmayan ortamlarda yaşamak zorunda kalınması, deprem travmasının devam etmesi kadınlarda ciddi bir gebelik düşüklüğüne neden oluyor. Depremden önce Adıyaman’da sağlık alt yapısı çok yetersizdi. Afili dediğimiz hastanelerinin kapatılarak tek bir hastanede birleştirilmesi hastanelerde hizmet yürütülmesinde bir aksamaya neden oldu. Depremden önce Adıyaman’da bir tane Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi vardı o da hasar aldığı için hizmet veremeyecek durumda. Adıyaman’da zaten tek bir tane Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi vardı onun yükü de başka hastanelere taşındı. Deprem döneminde ağır hasarlı ve yıkılan aile ve sağlık merkezleri bulunuyordu. Şu anda 4 tanesi sadece hizmet verebiliyor. Kısacası depremden önce de sağlık alt yapısında sorunlar varken depremin ardından içinden çıkılamayacak bir duruma girdi.”
“KADIN DOĞUM DOKTORLARININ HİZMET VEREBİLECEĞİ BİR ORTAMI YOK”
“Depremde yaşanabilecek alan olmayınca birçok sağlık emekçisinin tayinini başka yerlere vermek zorunda kaldığını ifade eden Aydın, “Hastane hizmetlerinin yetersiz olması, çalışma şartlarının kötü olmasından dolayı buraya gelip daha sonra başka yerlere gitmek isteyen sağlık çalışanları oldu. Biz her platformda şunu söylüyoruz: Depremle birlikte Adıyaman’da yaşamımızı sürdüreceğimiz bir alan kalmadığı için birçok sağlık görevlisi başka yerlere gitmek durumunda kaldı. Çalışma şartlarının zor olması gibi birçok neden sıralayabiliriz. Ama kentte hala yaşam devam ediyor ve hastalıkların sayısı daha da çok arttı. Halkın daha çok sağlık hizmetine ihtiyacı var. Buraya gelen sağlık emekçisini burada tutmaya ihtiyacımız var. Bunun da yerine getirebilmek için sağlık ve yaşam koşullarının düzeltilmesiyle olabilir. Koşulların düzeltilmesiyle ilgili somut bir örnek vermek gerekirse: Burada kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi yıkıldığı için 400 yataklı hastanesinin dahiliye polikliniğinin koridorunda hizmet veriyor. Özellikle kadın doğum doktorlarının hizmet verebileceği bir ortamı yok. Yani oradaki çalışma koşulları çok kötü” diye konuştu.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI STRES SORUNU YAŞIYOR”
SES Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın “Hastane personelleriyle yaptığımız görüşmelerde tanık olduğumuz, bizimle bire bir yaşadıkları sorunları dile getiriyorlar. Bu sorunların başında ise stres düzeylerinin artması, uyku problemlerinin oluşması, aileleri içinde uyum sağlayamama gibi etkenler var. Daha önceleri işini severek yapan personeller artık işe gelmek istememeye başladı. Bu da ruhsal yapılarının, psikolojik sorunlarının bir göstergesidir” dedi.
Son olarak depremle ilgili konuşan Aydın, depremin etkisinin devam ettiğini belirterek şöyle devam etti:
“Adıyaman hala depremini yaşıyor. Deprem etkisi sadece birinci ay ya da ikinci ayda sürmedi, 20 aydır hala sorunları devam ediyor. Sağlık alt yapısından tutun, eğitim alt yapısına, yaşam koşullarına kadar ciddi sorunlar var. Bunlar iyileşmediği sürece Adıyaman’da bir gelişme söz konusu olamaz. İyileşme topyekün olur. Şehir düzelmeden sağlık personelinin iyi hizmet vermesi mümkün değildir. Koşullar düzelirse Adıyaman halkının sorunları da çözülebilecektir.”
Kamber YILDIZ/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.