PİRHA-Deprem bölgesinde zorunlu ihtiyaçların eksikliğinden kaynaklı çok ciddi problemlerin yaşandığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Dersim Şube Üyesi Çilem Korkmaz, “Gittiğimiz bütün yerlerde kadın sağlığı açsından çok ciddi problemler yaşandığını gördük. Hem psikolojik destek sağladık, hem de eski koruyucu sağlık hizmetine yönelik bir çalışma yaptık” dedi.
6 Şubat tarihinde 11 ili ve 13 milyon insanı etkileyen ve büyük felakete yol açan depremde on binlerce yurttaş hayatını kaybedip, yüz binlercesi yaralanırken, milyonlarca insan yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şube Üyesi Çilem Korkmaz, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalar hakkında PİRHA‘ya konuştu.
“DEVLETİN NE KADAR EKSİK KALDIĞINI HEP BERABER GÖRDÜK”
Depremin ilk gününden itibaren olduğunu söyleyen Çilem Korkmaz, “Deprem bölgesinde devletin ne kadar eksik kaldığını hep beraber gördük ve sağlık çalışanlarıyla beraber deprem bölgesinde ortak çalışma yürüttük. Kamu görevlisi olmamızdan kaynaklı yıllık izinlerimizi kullanarak deprem bölgesine gittik. Yaşanan çok büyük bir afetti ama zorunlu ihtiyaçların eksikliğinden kaynaklı deprem bölgesinde çok ciddi problemler yaşandı. Gittiğimiz bütün yerlerde kadın sağlığı açsından çok ciddi problemler yaşandığını gördük. Deprem bölgesinde gittiğimiz yerlerde mantar enfeksiyonunun çok ciddi boyutlarda olduğunu gördük” diye belirtti.
“DEPREM BÖLGESİNDEKİ BÜTÜN KÖYLERİ GEZDİK”
Deprem bölgesinde hem psikolojik destek sağlamak hem de eski koruyucu sağlık hizmetine yönelik bir çalışma yaptıklarını belirten Korkmaz, “Eski sağlık ocaklarının sağlık evlerinin yapmış olduğu çalışmaları yaptık. Hatay ve Adıyaman’da bir tane kadın sağlığı kabinimiz vardı burada özellikle kadın sağlığına yönelik hizmetler veriliyordu. Çadırlara gidildiğinde de sadece revir görevi yapılmıyor, bütün çadırların tek tek kapısı çalınıp hem orada yaşayanlarla iletişim kuruluyor, hem de var olan sağlık sorunları dinleniyordu. Herkese eşit hizmet vermek için istedik o yüzden köy köy gezdik hatta bazı köylere ikinci, üçüncü defa gidildi” dedi.
“ÖFKE VE KORKU NÖBETLERİNİN ÜSTÜNÜN KAPATILMAMASI GEREKİYOR”
Kadınlar ve çocuklara yönelik psikolojik desteğin arttırılması gerektiğini vurgulayan Çilem Korkmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Herkes şu anda çadırlarını evlerinin önüne kurmuş durumda. O yüzden insanların can sağlığı için güvenli bir durum değil. Çadır kentte kalanlar ne zamana kadar çadır kentlerde kalacaklarını bilmiyorlar ya da çadırların onların elinden alınıp alınmayacağını sorguluyorlar. Çocukların hiçbiri için sağlıklı bir yaşam alanı yok, evet belli bir yaş için okullar açıldığı için psikolojik destekler okullarla sağlanıyor. Oyun çağındaki çocukların da buna ihtiyacı var bununla ilgili bir çalışmanın da bir an önce yapılması gerekiyor. Öfke ve korku nöbetlerinin üstünün kapatılmaması gerekiyor. Gerçekten bir travmanın olduğunu kabullenip, tamamen tedaviye yönelik ya da paylaşıma yönelik bir çalışmanın yapılması gerekiyor.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.