PiRHA-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Sekreteri İsmail Ateş, AKP hükümeti tarafından görevlendirilen kişilerin, Alevi köylerine giderek dedelere maaş vermeleri konusundaki girişimlerini kınadı. Ateş, dernek yönetimi olarak söz konusu girişime dair halka ve dedelere yaptığı uyarıları da anlattı.
AKP Hükümeti’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurduğu Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, birçok ilin vali ve kaymakamları ile köy köy gezerek dedeleri devlet himayesine almaya çabalıyor.
Dedelere maaş bağlanmasına Alevi kurumları başta olmak üzere birçok kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor.
“ASİMİLE ETME ÇABALARINI ÇOK ERKENDEN FARK ETMİŞTİK”
PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş, AKP hükümeti döneminde hızlanan asimilasyon çalışmalarının önceden farkına vardıklarını ve Alevi kurumları ile ortak tutum geliştirdiklerini belitti. Hükümetin önceki yıllarda da benzer eylemler gerçekleştirdiğini vurgulayan Ateş, şunları söyledi:
“Öncelikle bizler, AKP hükümeti ile hızlanan Alevileri asimile etme çabalarını çok erkenden fark etmiştik ve bunun önlemini almak için de Alevi-Bektaşi kurumları ile bir arada durma adımını atmıştık. Önceki yıllarda aslında bunu sinyallerini vermişlerdi. Mesela Hacıbektaş’ta gençlerimizi toplayıp onlara Alevilik anlatmaya çalışmışlardı. Aynı zamanda dedeleri toplayıp ‘inanç turizmi’ adı altında Kerbela’ya götürüp güya orada yine dedelerimize hem Kerbela’yı hem Aleviliği anlatacaklardı. Bunların hepsi Kültür Başkanlığı altında kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın çatısı altında örgütleniyor. Biz 8 Kasım’a buna karşı durmak adına Meclis’in önünde büyük bir miting yapmıştık. Belki de meclis tarihinde bir ilktir. Bütün bunlar aslında bu çabaların, bugün uygulanan projelerin önüne geçmek adınaydı. Biz o zamanlarda dedeleri toplayıp Kerbela’ya götürecekleri zaman da buna karşı çıkmıştık ve hiçbir dedemizin gitmemesini talep etmiştik ve bu söylediklerimiz de karşılığını bulmuştu.”
“DEDELERİMİZİ DEVLETİN MEMURU YAPMAYACAĞIZ”
İsmail Ateş, dedelerin, devlet bünyesinde hizmet yürütmelerinin Alevi inancında kabul edilemez bir durum olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:
“2 Temmuz’un hemen ardından bizler yine durmadık, Anadolu’nun birçok yerine gittik. Bu arada tabii bir de ÇEDES projesi var. Biraz da ÇEDES projesini anlatmak adına da bütün Türkiye’yi dolaşırken bu Kültür Bakanlığı’nın altında bulunan başkanlığın yapmaya çalıştığını, bizim örgütlü olmadığımız yerlerde bile Alevi köylerinde, Alevi nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde anlatıyoruz. Tarih boyunca biz hiçbir zaman için devletin Alevisi olmadık. Dedelerimiz de devletin Alevi’si olmadılar. Biz sadece inancımız gereği değil bütün inançların da aynı şekilde yaşamasını talep ediyoruz. Yani eşit yurttaşlık talebi bizim en büyük taleplerimizden biridir. Biz, dedelerimizi devletin memuru yapmayacağız. Çünkü dede, devletin memuru olmaz. Devletin memuru olduğu zaman Yol’u değil devletin öngördüğünü insanlarımıza anlatmak zorunda kalır. Bizi Sünnileştiremedikleri için asimile etme yoluna gittiler ve bu dedelere maaş bağlama da bunun en önde gelen çabalarından bir tanesi. Bu sadece Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak değil, Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı olan tüm bileşenler ve diğer Alevi kurumlarıyla beraber biz Alevilerin örgütlü olduğu her yerde bunun mücadelesini veriyoruz. Gittiğimiz her yerde de bunu dedelerimizle birebir de görüşüyoruz. Ayrıca halka da anlatıyoruz. Asla bu maaşları kabul etmemelerini talep ediyoruz. Sonuçta bizim bu sofrada yerimiz yok. Devletin sunduğu bu sofrada gerçek Alevilerin, Kızılbaşların, Bektaşilerin yeri yok.”
Eren Güven-Buse Nehir Demir/ANKARA
Yoruma kapalı.