PİRHA – Cemevlerinin yapılışından sonra Aleviliğin inanç ritüellerinde, itikatlarında ve erkanlarında büyük yozlaşma meydana geldiğini söyleyen Baba Mansur Ocağı dedelerinden Abdullah Bilgili, 5 yıldan beri cemevlerinde cemlere katılmadığını söyledi.
Dersim Pülümür Ardıçlı Köyü’nden Baba Mansur Ocağı dedelerinden Abdullah Bilgili, Baba Mansur Ocağı hakkında ve cemevlerinde neden cem yapmadığını PİRHA’ya açıkladı.
Dede Abdullah Bilgili, Seyit Cafer evlatlarından, Baba Mansur’un Seyit Mahmut kolundan geldiklerini söyledi. Baba Mansur Ocağı’nın çok geniş bir ocak olduğunu Baba Mansur’un dört oğlu olduğunu kaydetti.
Alevi ocaklarının kendi içlerinde birbirlerine ikrar verdiklerini belirten Bilgili, “Baba Mansur Ocağı’nda da aynı durum söz konusu. Burada aslında kişiye değil yola ikrar verilir” dedi.
“OCAKLARIN ÜSTÜNLÜĞÜ TARTIŞILMAZ”
“Yol cümleden uludur” diyen Abdullah Bilgili, hiçbir ocağın diğer ocaktan üstünlüğünün tartışılmayacağı, çünkü hepsinin 12 İmam’a bağlandığını, esas olanın yolu doğru olarak yerine getirmek olduğunu vurguladı.
‘İnanç yerimiz cemevleridir’ sloganının doğru olduğunu ama kullanım açısından cemevlerinin yapılışından sonra Aleviliğin inanç ritüellerinde, itikatlarında ve erkanlarında büyük yozlaşma meydana geldiğini belirten Bilgili, bu nedenle beş yıldır cemevlerinde cemlere katılmadığını söyledi.
Geleneksel Aleviliğe inandığını kaydeden Bilgili, “İnancın, itikatın yol ve erkanın evde yürütüldüğüne inanıyorum” dedi.
“ALEVİLİK ÖĞRENİLMEZ, YAŞANIR”
Bilgili, cemevlerinde yapılan cemin eğitim cemi olduğunu altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Eğer bir pir, bir rehber, bir mürşit bir talibinin kapısını eşiğini açıp da onlarla emhal olmazsa, onları dara çekip de yolun, erkanın gereğini onlara anlatmazsa, barışı sağlamazsa, onları sorgudan geçirmezse yolun gereğini yerine getirmemiş sayılır. Dolayısıyla cemevlerinde dara çekemiyorsunuz. Musahip cemi, görgü cemi yok. Yani orada görsellik açısından yapılan bir eğitim cemi veya bunun benzeri Abdal Musa cemleri gibi.
İnsanlar bir şekilde cemlere gidip Alevi cemeleri nasıl olur? Onu öğrenmek ve görmek için gidiyor. Orada yaşamak için gitmiyor. Alevilik öğrenilmez, yaşanılır, yaşamakla olur. Kendi hayatını, duruşunda, özünde yaşamazsa uygulamazsa yolun gereğini gerine getirmemiş olur. Bizim erkanımızda bu var. Önce kalbinizi temizleyeceksiniz, sonra çıkıp toplum karşısında yolunuzu, erkanınızı yerine getireceksiniz.”
“ATANMIŞ DEDE CEM YAPABİLİR, FAKAT YOL, ERKAN YERİNE GETİRİLMİYOR”
Bilgili, cemevlerindeki Aleviliğin yaşatılması için, “Bir cemevinde pir gelip kendi taliplerini toplayıp sorgusunu, sualini, erkanını, lokmasını verirse eyvallah. Musahip ve görgü cemi yapılabilir. Yalnız o ailenin piri, mürşidi, rehberi gelirse… Ama cemevine atanmış ya da cemevindeki bir cemevi dedesi orada bir cem tutabilir fakat yol erkan yerine getirilemiyor, amacına ulaşılamıyor. Görselde bakıyorsunuz bir cem tutuluyor ama aslında öyle değil yani” şeklinde konuştu.
Ali ŞEKER/DERSİM
Yoruma kapalı.