Alevi Haber Ajansi

Daştan, yeni yapılan Batıkent Cemevi ile ilgili konuştu: Anahtarı PSAKD’de olacak-VİDEO

PİRHA-PSAKD Yenimahalle Şube Üst Kurul Delegesi Sinan Daştan, Yenimahalle Belediyesi tarafından yapımına başlanan Batıkent Cemevi hakkında bilgi verdi. Daştan, 2022 Ekim ayında yeni binanın hizmete açılacağını belirterek “Bu cemevinin anahtarı ve yönetimi tamamen Pir Sultan Abdal kültür Derneği’nde olacak. İleride belediyenin ‘biz burada söz hakkına sahibiz’ deme şansı yok” ifadelerini kullandı.

ABF Genel Başkan yardımcısı ve aynı zamanda Pir Sultan Abdal kültür Derneği (PSAKD) Yenimahalle Şubesi Üst Kurul Delegesi Sinan Daştan, yıkılıp yeniden inşa edilmeye başlanan Batıkent Cemevi hakkında PİRHA’ya bilgi verdi.

Sinan Daştan, cemevi yapımının Yenimahalle Belediyesi tarafından yürütüldüğünü belirterek 2022 yılı Ekim ayında inşaatın son bulacağını söyledi. Daştan, PSAKD Yenimahalle Şube binasının yenilenme sebebini şu sözlerle açıkladı:

“Bundan tam 10 sene önce Batıkent halkının imecesi ile mevcut cemevi inşa edildi. Ama mevcut fiziki şartlar cemevinin artık ömrünü doldurmuştu. Cemevimize artık Ankara’nın dışından ve yurt dışından gelen cenazeler çok büyük yoğunluk oluşturdu. Ankara’daki Alevi toplumunun cenaze ve sonrasında yemek hizmetlerinin artık yüzde seksenini burası karşılar hale gelmişti. Bu tür ihtiyaçlardan dolayı mevcut mekanımız yetersiz hale geldi.

Alevi toplumu da artık burayı çok benimsedi. Özellikle Yenimahalle’de insanlar, önce buraya niyaz etmeden evlerine gitmez oldu. İnsanlarımız önceden bu tür imkanlar yokken cenazelerini camiye götürüyordu. Ama toplum artık bu tür yerler görünce cenazelerini artık cemevlerine getirmeye başladı. Yani artık Alevice yaşayıp Alevice ölmeye başladık.”

YENİMAHALLE CEMEVİNDE TAM TEŞKİLATLI HİZMET! 

CHP Ankara Büyükşehir ve Yenimahalle Belediye Meclis Üyeliği görevini de yürüten Sinan Daştan, yeni yapılan Batıkent Cemevinin yaklaşık 3500 metrekarelik bir alana inşa edileceğini söyledi. Daştan, cemevinin tek bir bina da toplanacağını belirterek şunları aktardı:

“Bodrum, giriş kat ve üzerinde 2 kat olmak üzere toplamda 4 katlı bir cemevimiz olacak. En alt katta cenaze yıkama yerleri ve morg bulunuyor. Giriş katta ise büyük bir yemekhane, çay ocağı ve bekleme salonu olacak. Burası 600 metrekarelik bir alana karşılık gelecek.

Üst katlarda ise derslik, yönetim odası, çok amaçlı salon bulunuyor. En üst katta da cem salonu olacak. En üst kattaki bu cem salonu yaklaşık 400 metrekare olacak. Ve bu salon 12 köşeden oluşmakta. 12 imamları temsilen mimarlar, o şekilde hazırladı. Bu 3500 metrekarelik arsamızın 800 metresini inşaat teşkil edecek, geriye kalan 2600 metre civarındaki alanı ise yeşil alana ayıracağız.”

CEMEVİNDE YETİŞENLER GELECEKTE EĞİTİM VERECEK!

Sinan Daştan, yeni yapılacak cemevinde kültürel eğitimlere daha çok özen gösterileceğinin de altını çizdi. Daştan, eğitimleri kimin ve nasıl verileceği konusunda da bilgi paylaşarak şöyle devam etti:

“Burada kendi içimizde yetişen semah hocalarımız var. Yine burada yetişmiş çocuklarımız, saz kursu veriyorlar. Yani ‘dışarıdan eğitimci arayalım’ gibi ihtiyaçlarımız yok. Çünkü buradan yetişen gençlerimiz şimdi bu hizmetleri veriyorlar.”

CEMEVİ İNŞASINI YEREL YÖNETİM ÜSTLENDİ!

Sinan Daştan, cemevi binasının tamamen Yenimahalle Belediyesi tarafından yürütüldüğünün ise altını çizdi. “Belediye Başkanımız Fethi Yaşar’ın Alevi toplumuna sözü vardı” diyen Daştan’ın aktarımları şu şekilde oldu:

“Ben, Alevilere yakışır bir cemevi yapacağım demişti. İç dekorasyonu ise kendi canlarımızın destekleriyle tamamlanacaktır. Ama burada işin ana yüklenicisi Yenimahalle Belediyesi’dir.

Şu anda buradaki yönetimde olan arkadaşlarımız yaklaşık 6 yıldır hizmet etmekteler. İşin başı sağlam olursa devamı da gelir. Burada artık kurumsallaşmadan bazı durumları düzene sokma şansınız yok. Buradaki yönetim, birçok cemevimize örnek olacak şekilde kurumsallaştı. Kimin hangi görevde olduğu ve hangi hizmeti yapacağı artık burada belli.”

ANADİLDE HİZMET VURGUSU! 

Yeni cemeviyle birlikte tüm hizmetlerin anadilde yapılacağı vurgusu da yapan Sinan Daştan, “‘Yol bir sürek binbir’ derler ya, her Alevi toplumunda, her bölgenin kendine göre farklı uygulamaları var. Biz, burada özellikle anadilde ibadetlerin yapılması ile ilgili karar aldık” ifadelerini kullandı.

Daştan, Arapça duaların artık cemevi içerisinde kullanılmayacağının da altını çizerek şöyle devam etti:

“Buradaki cenaze törenlerimiz tamamen Türkçe olarak yapılıyor. Örneğin Kürt bölgelerinde olup Kürtçe konuşan vatandaşların, cemevinde yapılan erkanında Kürtçe olması gerekir. Çünkü insanların anlayacağı dilde ibadetlerini yapması gerek. O konuda Batıkent Cemevi birçok noktada birçok cemevine örnek olacak davranışlar sergiliyor. Burada bazı olmazsa olmazlarımız var. Mesela ibadetlerimizde Arapça dili kullanılmıyor. İnsanların anlamadığı dilde ibadetlerini yapmasını çok doğru bulmuyoruz.”

“BELEDİYENİN ‘BİZ BURADA SÖZ HAKKINA SAHİBİZ’ DEME ŞANSI YOK”

Sinan Daştan’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise Isparta Cemevi açılışında yaşananlar oldu. Daştan, AKP’li Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in, Gani Kaplan’a müdahalesini işaret ederek şu yorumda bulundu:

“Belediye başkanımız Fethi Yaşar sağ olsun bu konuda insiyatif kullandı ve ‘Burası Alevi toplumuna yetmiyor, yakışmıyor’ diyerek bu işin altına imza attı. Devamında buranın anahtarı bizde olacak. Yani bu cemevinin yönetimi tamamen Pir Sultan Abdal kültür Derneği’nde olacak. İleride belediyenin ‘biz burada söz hakkına sahibiz’ deme şansı yok. Başkanımız her zaman bizlere destek olmuştur.

Biz sakıncalı bir inancın topluluğuyuz. Bizim kendi Alevi canlarımız bile gelip kendi inancına cemevlerine sahip çıkmıyor. Bize bir tokat atana öteki yanağımızı da uzatıyorduk ama artık bu bitti. Artık Aleviler tokat yemeyecek. Aleviler kendi haklarını sonuna kadar savunacak ve bu konuda hiç taviz vermeyeceğiz. Bu memleketin sahibi biziz. Biz bu devletin olmazsa olmazıyız. Onlar kim ki benim cemevimi tanıyacak? Onların tanıması ile mi ben inancımı yaşayacağım? Bizler 1400 yıldır bu konuda ser vermiş ama kendi inancımızdan taviz vermemişiz.

Yenimahalle’de belki de 200 bin Alevi yaşıyor. Tahminimize göre bu cemevinin maliyeti 7 milyon lira olacak. Biz de bu devlete vergi veriyoruz. Biz, hakkımız olanı alıyoruz.”

“AVM SÖYLENTİLERİNİ ART NİYETLİ ARKADAŞLARIMIZ YAPTI”

Sinan Daştan, Yenilenen Batıkent Cemevi’nin AVM olarak inşa edileceği söylentilerine de şu yanıtı verdi:

“Projenin detaylarını sorup, öğrenmeyip sosyal medyada ‘Yok AVM oluyor, yok ticarethane olacak’ gibi söylemler çok üzücü. Bunları konuşmak bizlere zul geliyor. Cemevimizin içerisinde inançsal ve ibadet mekanların haricinde yemekhane, derslikler ve konferans salonları olacak. Bu tür hizmetlerin yapılacağı mekanların haricinde bir şey yok. Söylentileri art niyetli arkadaşlarımız yaptı.”

Sinan Daştan son olarak yeni cemevi inşasının bitimine kadar yemekhane ve Hakk’a uğurlama erkanı hizmetinin mevcut yerleşkede yapılacağını da kaydetti.

Eren GÜVEN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak