PİRHA-DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidar tarafından gelir desteği olmadan alınan “Tam kapanma” kararını eleştirdi. Çerkezoğlu, “Tam kapanma adı altında aslında çok ciddi bir biçimde işçilerin bütün bu önlemlerin dışında tutulduğu, sınıf ayrımcılığının uygulandığı bir süreci yaşıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar sürecek olan gelir desteği olmadan “Tam kapanma” kararına yönelik eleştiriler devam ediyor.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuya ilişkin görüşlerini PİRHA’ya açıkladı.
“TAM KAPANMA ADI ALTINDA SINIF AYRIMCILIĞININ UYGULANDIĞI BİR SÜRECİ YAŞIYORUZ”
Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı tarafından bir “Tam kapanma” açıklamasının yapıldığını, ancak daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye bakıldığında aslında tam kapanmanın olmadığını, tam tersine bir sınıf ayrımcılığının olduğunu söyledi.
Çerkezoğlu şöyle devam etti:
“Pandeminin başından itibaren zaten ne olursa olsun çarklar dönecek anlayışıyla yapılan bütün kısıtlamalardan, önlemlerden hep işçiler hariç tutuldu. O nedenle Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığı haline geldi. Şimdi de “Tam kapanma” adı altında bir dizi önlem paketi açıklandı. Ama bütün işyerleri, yani zorunlu, temel, acil hizmetler dışında inşaatlardan fabrikalara, atölyelere kadar bütün iş yerleri çalışmaya devam ediyor. Oysa zorunlu, acil, temel işler dışında çarkların durdurulması ve bütün işçilere gelir desteği sağlanması gerekirken, böyle bir “Tam kapanma” adı altında aslında çok ciddi bir biçimde işçilerin bütün bu önlemlerin dışında tutulduğu, sınıf ayrımcılığının uygulandığı bir süreci yaşıyoruz.”
Arzu Çerkezoğlu, “Bilimin emrettiği biçimiyle, 28 gün bütün çarkların durduğu, bütün iş yerlerinin kapandığı, toplumsal hareketliliğin azaltıldığı ve bununla birlikte çok ciddi bir gelir desteğinin de bütün çalışanlar açısından, bütün yurttaşlar açısından sağlandığı biçimde olması gerektiğini kaydetti.
“BU UYGULAMANIN TAM KAPANMAYLA İLGİSİ YOK”
Çerkezoğlu, “Bu tam kapamanın, daha doğrusu bu yapılan uygulamanın tam kapanmayla ilgisi yok” diyerek şöyle devam etti:
“İşçiler çalışmaya devam ediyor. Çarklar dönmeye devam ediyor ve bu toplumda ki bağışıklığı ya da toplumdaki bu virüsün yaygınlığını ortadan kaldıracak düzeyde değil. Her gün yüzlerce insanın hayatını kaybettiği bir ülkede yapılması gereken gerçekten bütün iş yerlerinin zorunlu, acil ve temel işler dışında sağlık başta olmak üzere, bütün işyerlerinin durdurulduğu, çarkların durduğu ve bütün işçilere de gelir güvencesi sağlandığı bir politikayı hayata geçirmektir.”
“1 MAYIS’TA OMUZ OMUZ OLMAYA ÇAĞIRIYORUM”
1 Mayıs İşçi Bayramına’na da değinen Çerkezoğlu, şunları kaydetti:
“1 Mayıs vesilesiyle de öncelikle herkese aşı sağlanması, işçilerin, çalışanların aşılanması, bütün yurttaşların aşılanması ve zorunlu, acil, temel işler dışında çalışmanın 28 gün süreyle durdurulması ve bütün çalışanlara ve bütün yurttaşlara asgari bir gelir sağlanması çağrısında bulunuyoruz. 1 Mayıs’ı pandemi koşullarında karşılıyor olmakla birlikte 1 Mayıs’ın bizim açımızdan önemi açıktır. O nedenle öncelikle bütün işçi arkadaşlarımızın, hepimizin 1 Mayıs’ı kutlu olsun diyorum ve 1 Mayıs’ta “Umut yan yana” sloganıyla yan yana olmaya, omuz omuza olmaya ve birlikte mücadeleyi büyütmeye çağırıyorum.”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.