PİRHA – Kazım Karabekir Cemevi’nde 8 yıldır gassallık hizmeti yapan Saniye Çakar, Hakk’a yürüme hizmetlerinin cemevlerinde yürütülmesinin önemini anlattı. Çakar, yaptığı işin inanç gereği bir zorunluluk taşıdığının da altını çizdi.
Tokat’ın Zile İlçesi Kuruçay Köyünde dünyaya gelen Saniye Çakar, gençlik yıllarına doğru ailesiyle İstanbul’a taşındı.
Ümraniye ilçesinde yaşam süren Saniye Çakar, Alevilerin yoğun yaşadığı bu bölgedeki cemevi ihtiyacı için mahalleli ile birlikte mücadelede yer aldı.
Uzun uğraşlar sonucu Kazım Karabekir Cemevi inşa edildi ve inancın tüm ritüellerinin yerine getirilmesi için yurttaşlar, imece dayanışması kurdu. Ancak Hakk’a yürüme hizmetlerinin bir parçası olan gassalık için gönüllü bulmak biraz zor oldu.
Saniye Çakar, bir arkadaşının ısrarı üzerine gassalık hizmetine başladığını aktardı. Çakar, yaptığı işten ötürü şu anda büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bir arkadaşım ‘gel beraber bu işe girelim’ diye ısrar etti. İlk zamanlarda itici bulduğum için istemedim. Başta ürperiyordum ama zaman ilerledikçe ‘ben bu işi yaparım’ dedim. ‘Diriden kork, ölüden neden korkuyorsun?’ diye düşünerek bu işe giriştim ve 8 yılı geride bıraktım. Şu aşamada korkulacak bir şeyin olmadığını düşünüyorum. Elimden geldiği kadar da bu işte devam edeceğim” dedi.
“GENÇLERE DE ÖĞRETMEK İSTİYORUM”
Saniye Çakar, gassallık hizmeti için Karacaahmet Dergahında 1 hafta süren eğitime dahil olduğunu, sonrasında ise sertifika aldığını da belirtti. Çakar, Alevi yurttaşların Hakk’a yürüme hizmetlerinin cemevlerinde yapılmasının önemli olduğunu söyleyerek “Bu işi gençlere öğretmeyi de istiyorum. Başıma bir şey gelirse en azından peşimden nesiller gelsin istiyorum. Ama kimse yanaşmıyor herkes korkuyor. Ancak korkulacak bir iş değil” diye de ekledi.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.