PİRHA- İzmir Çiğli’de gençler eğitimlerinin ardından ilk defa bir cemde 12 hizmet yürüttü. Gençler, Alevilik yolunu bu hizmetlerle daha da iyi öğrendiklerini söylüyor.
İzmir’in Çiğli İlçesi’nde Evka 2 Cemevi’nde yapılan cemde hizmet yürüten gençler 12 hizmeti PİRHA’ya anlattı.
19 yaşında olan Rezan Yıldız lokmacı ve süpürgeci hizmetini yürütüyor. İlk defa bu hizmeti yürüten Yıldız oldukça heyecanlı.
Bu hizmeti gönüllü olarak yapan Yıldız, cemevlerinde verilen kurslara giderek öğrendiğini kaydetti. Aleviliği cemevlerinde yaptığı hizmetten sonra daha çok benimsediğini belirten Yıldız, “Cemevlerinde hizmet etmek için katıldığım günden beri Alevi olduğumu hissetmeye başladım” dedi.
“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNE VURGU YAPMAK İÇİN BİR KADIN BİR ERKEK…”
Eskiden cemlerde bu işi yaşlılar yapardı. Şimdilerde ise Dersimli olan 17 yaşındaki Sercan Yıldırım lokmacı ve süpürgeci hizmetini Rezan Yıldız ile yapıyor. 12 hizmetten biri olan lokmacı hizmetini kadın erkek eşitliğini sağlamak ve Alevilikteki önemine vurgulamak için yapıldığını kaydeden Yıldırım, “Kadın erkek eşitliğinin üzerine biz Aleviler çok durduğumuz için bir erkek bir kadın çıkması bizim kültürümüzce daha iyi olur” dedi.
Yıldırım, cemlerde gösterdikleri dayanışmayı ise, “Dualarımızı beraber okuyoruz, lokmamızı beraber dağıtıp yine duamızı beraber alırız” diye özetliyor.
“ALEVİLERDE BİR YEMEĞİ BİN LOKMAYA BÖLERSİN”
Cemevlerinde dağıtılan lokmaların önemine vurgu yapan Sercan Yıldırım, “Biz Alevilerde bir yemeği bin lokmaya bölersin. Bizim amacımız herşeyi paylaşmak ve beraber yemek. Aç kalsak da hep beraber tok olursak da beraber. Bunu simgelemek için de her cemimizin sonunda dayanışmayı simgeleyen lokmaları eşit bir şekilde dağıtıyoruz” dedi.
Erken yaşta cemlerde hizmet etmenin ayrıcalık olduğunu kaydeden Yıldırım, “Tabi ki erken yaşta başlamak benim için ayrıcalık. Küçük yaşta başlamam daha iyi öğrenmemi sağlayacak. Küçük yaşlarda cemlerde o dayanışmayı görünce yapmak istiyor. Birlik, dayanışma ve kardeşlik duygularını hissediyorum cemde. Evde Zülfikar’ı, Hz. Ali’yi görünce merak edip soruyordum bunlar ne diye. Onlar anlata anlata bende araştıra araştıra cemlere gele gele öğrendim. Dayaışmayı ve birliği gördüm bu beni çok etkilediği içinde buradayım” diye konuştu.
“BİZDEN OLMAYAN HİÇBİR DÜŞÜNCEYE, KELAMA VE TÜMCEYE YER VERMEYİZ”
Cemevinde yapılan cemi yürüten Mehmet Turan dede, cem öncesi 12 hizmeti yürütenlerle bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunuyor.
Cemde bir araya gelmenin amacının olduğunu belirten Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Gönül birliğinin olması gerekiyor, gönül birliğinden maksat dil birliği anlayışı birliği ev düşünce birliği olması gerekiyor ki cem esnasında birbirimize karşı yanlışımız olmasın.
Erenler bizler tarikatın ötesinde bir yapıya sahibiz aslında. Hakikatçiyiz yani. Yani bu yol hakikat yolu. Hakikat anlayışında hiçbir zaman bizden almayan, bize ait olmayan bizi bize anlatmayan hiçbir düşünceye hiçbir kelama ve tümceye yer vermemiz gerekiyor. Bize ait olmayanlar nedir, anlamadığımız dildeki herhangi bir terceman yada gülbeng bize ait değildir. Bizim illede anlamamız lazım. Bilmediğimiz konularda herhangi bir kelam söylemek o meydanda yanlış olur. Ve bize ait olmayan başka inançlardam bize geçmiş olduğunu düşündüğümüz öyle şeyler vardır ki biz onu kendimizden biliriz ama bizden değildir.”
Mehmet Turan dedenin konuşmasının ardından 12 hizmet yürütenler bir araya gelerek semah hocası Aydın Yıldız’ın herkese görevini hatırlatmasıyla cem ritüeline geçildi.
Cemevde gözcülük yapan 21 yaşındaki Görkem Dönder, “12 hizmette bulunacağız. Ben cemde gözcülük yapıyorum. Cemde gürültü yapan, yeni katılanlara yer gösterip cemde sükuneti sağlıyorum” dedi.
3 yıldır cemde gözcülük yaptığını söyleyen Dönder, bu hizmetin eğitimini ise cemevlerinde verilen kurslara giderek öğrendiğini kaydetti.
“ALEVİLİĞİ ÖZGÜRCE YAŞAYAMIYORUZ”
Türkiye’de Alevilere ayrıcalık tanınmadığını kaydeden Dönder, azınlık olduklarına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Daha önce tepkiyle karşılaştım. Toplumsal alanda dinsizlikle suçlandığımız zamanlar oldu. Saz kursundan gelirken taşlandığımız zamanlar oldu. Aleviliğimizi özgürce yaşayamıyoruz. Azınlıkta olan bir milletiz. Çoğunluk Sunni kesimde olduğu için bizi çok sevmiyorlar.
Türkiye’de Alevilere hiç ayrıcalık tanındığını düşünmüyorum. İbadethane olarak da kabul edilmiyor cemevleri sadece faturaları ödeniyor. Eğitim sistemi ise daha çok Sunni inancına dayalı olduğunu düşünüyorum. Alevilik yanlış tanımlandığı için ön yargıyla yaklaştıklarını düşünüyorum. Ben Aleviliği kendimi bildiğimden beri içimde hissediyorum. Kitaplarda okudum, semaha gittim ve öğrendim.”
“HERKES HAKKINA RAZI MI DİYE SORULUR VE HERKES HAKKINA RAZI İSE ADALET YERİNİ BULUR”
Musa Kazım Düzgün ise lokmaları eşit bir şekilde poşetleyip cem sonunda dağıtımını yapmak için hazırlık yapıyor. Herkesin getirdiği lokmalar eşit bir şekilde paylaştıran Düzgün, “Lokma olarak getirilen herşeyden birer tane alıp poşetlenip cem sonunda dedenin duasından sonra dağıtacağız. Bu lokmaların içinde herkesin sabrı var, sevgisi, aşkı, kardeşliği, muhabbeti var. Burada göz kararıyla elma büyük yada küçük olabilir biz bunu ayırt etmeden göz kararıyla poşetlere koyup canlara dağıtıyoruz. Dede ‘herkes hakkına razı mı’ diye söylediğinde herkes hakkıma razıyım dediği zaman adalet yerini buluyor” dedi.
“DİN DERSLERİNDE BİZİ CAMİYE GÖTÜRÜYORLARDI”
Hatic Polat ise cemde çerağ hizmetini yürütecek. İlk defa cemde hizmet yürütecek Polat, heyecanlı. “İki üç aydır bu hizmeti öğreniyorum” diyen Polat, hizmet yaparken duyduğu mutluluğu anlatarak, kurslara katılarak çerağ uyandırma hizmetini öğrendiğini söyledi.
Okullarda Din dersinde camiye götürüldüklerini söyleyerek tepki gösteren Polat, “Din derslerinde bizi camiye götürüyorlardı cemevleri de bizim ibadet yerimiz ama bizi hiçbir zaman götürmediler. Onla gıcık oluyordum” dedi.
Çocukluğunda annesiyle cemlere giden Şilan Rona, o zamanlarda semah dönenlere özendiğini şimdi ise semah döndüğünü dile getiriyor.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.