PİRHA-DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Sivas’ın Zara ilçesinin Dipsizgöl Köyü’nde açılmak istenen selestit maden projesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişkiliği Bakanlığı’na cevaplandırması için soru önergesi verdi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl Köyü’nde, Barit Maden Türk Anonim Şirketi tarafından yapılması düşünülen selestit madeni için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na cevaplandırılması için soru önergesi sundu.
Fırat, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararının verilme gerekçesini sorarak, söz konusu olası bir maden projesinde köyde yaşayan halkın yaşam alanları, inançsal değerlerinin tehdit altında kalacağı belirtildi.
Konuyla ilgili olarak DEM Parti Milletvekili Fırat, Murat Kurum tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri uyarınca cevaplandırılmasını istedi.
KUTSAL ALANLAR DA RİSK ALTINDA
Yapılması düşünülen maden projesinin olası sonuçlarını dile getiren Fırat, kutsal sayılan Seyid Baba Kasım Ziyareti’nin de etkileneceğini ifade ederek şunları aktardı:
“Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl Köyü’nde, BARİT Maden Türk A.Ş. tarafından kurulmak istenen selestit (stronsiyum tuzu) madeni projesi, köy halkının yaşam alanlarını, ekolojik sistemi ve inançsal değerlerini ciddi şekilde tehdit etmektedir. Proje alanı, halkın kutsal saydığı Seyid Kasım Baba Ziyaret alanı ile birlikte tarım ve mera arazilerini, endemik bitki örtüsünü, nadir yaban hayvanlarını ve bölgenin geçim kaynakları olan yaylacılık ve arıcılığı doğrudan etkilemektedir.”
“150 BİN AĞACI BARINDIRAN ORMAN ZARAR GÖRECEKTİR”
Doğal alanı olan köyde vaşak, tavşanın yanı sıra endemik bitkilerin de tehdit altında kaldığına işaret eden Fırat, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından projeye dair verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı, bölge halkının itirazları sonucu yargıya taşınmış ve süreç Sivas İdare Mahkemesi’nde devam etmektedir. Henüz keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmayan dava süreci devam ederken, köylüler ve uzmanlar, maden faaliyetlerinin hem doğal yapıya hem de Alevi inanç kültürüne telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini ifade etmektedir. Söz konusu proje kapsamında; ziyaret alanı olarak kabul edilen Seyid Kasım Baba ve çevresindeki Beyaz Göz, Mavi Göz, Kırık Ayna ve Sessiz Dil gölleri tehdit altındadır. Ayrıca, 150.000 ağacı barındıran doğal orman zarar görecektir. Yine Arap tavşanı ve vaşak gibi nesli tehlike altındaki türlerin yaşam alanı yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu gibi ikiçiçekli safran endemik bitkileri zarar görecek, yüzyıllardır sürdürülen yaylacılık ve geleneksel arıcılık faaliyetleri sona erecektir” diye ifade etti.
BÖLGE HALKI BİLGİLENDİRİLMİŞ MİDİR?
DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
“- Sivas/Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl Köyü’nde yapılmak istenen maden projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmesinin gerekçesi nedir?
-Bölge halkının kutsal saydığı Seyid Kasım Baba ziyaret alanına yaşatılacak etkileri için bölge halkı bilgilendirme toplantısı yapılmış mıdır? Görüşleri alınmış mıdır?
-Proje sahasında bulunan Seyid Kasım Baba ziyaret alanı ve “Can Gölleri’nin kültürel ve inançsal değerleri neden Bakanlığınızca yok sayılmaktadır?
– Projenin başlatılması halinde, endemik bitki türlerinin, ormanlık alanın, nadir yaban hayvanlarının zarar görmemesi ve tarım hayvancılık alanlarının sosyoekonomik etkilerine ilişkin herhangi bir tedbir düşünülmüş müdür?
– Bakanlığınız, doğal çevreyi ve kutsal mekanları zarara uğratacak bu projeyi iptal ederek yerine bölgenin doğal ve kültürel sit alanı ilan edilmesi yönünde bir çalışması olacak mıdır?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.