PİRHA-AKP hükümetinin okullara imam atamasına tepki gösteren Pir Sultan Abdal Derneği Gençlik Meclisi Sözcüsü Arif Can Koçer, “Bu proje Recep Tayyip Erdoğan’ın zamanında söylediği dindar ve kindar nesil yetiştirmenin bir ayağı olarak devam ediyor” dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından imzalanan, ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)’ kapsamında okullara ‘manevi danışmanlık’ hizmeti adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı atanıyor. İlk olarak Eskişehir ve İzmir’de okullara atamalar yapılırken, proje kapsamında tüm illere buna benzer atamaların yapılması planlanıyor. Projeye eğitimciler, veliler ve demokratik kamuoyu tepki gösteriyor.
Konuya ilişkin çalışmalar yürüten Pir Sultan Abdal Gençlik Meclisi Sözcüsü Arif Can Koçer, hükümetin Alevi gençler üzerinde uygulamak istediği asimilasyon politikasının bir ayağı olan ÇEDES projesini değerlendirdi.
“ÇEDES PROJESİ BİR ASİMİLASYON PROJESİDİR”
PSAKD Gençlik Meclisi Sözcüsü Koçer, Tayyip Erdoğan’ın ‘dindar ve kindar nesil yetiştireceğiz’ sözlerini hatırlatarak “Okullara imam atayarak çocuklara İslami eğitim verecekler. Bu da ülkemizin kurucu ilkelerinden olan laikliğe karşı bir şey. Biz de bu yüzden bu projeye karşı çıkıyoruz bu proje bir asimilasyon projesidir diyoruz” dedi.
ÇEDES’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zamanında söylediği dindar ve kindar nesil yetiştirmenin devamı olduğunun altını çizen Koçer, “İlerleyen süreçte de bu proje ile okullardaki manevi danışmanların idari personelin üzerinde bir tahakküm uygulamaya başlayacağını düşünüyoruz. Bu şekilde yürüyecek bir sistem kurmak istiyorlar. Biz de ÇEDES projesinin bir asimilasyon projesi olduğunu vurgulayarak, buna karşı laik yaşam ve eşit yurttaşlık hakkı üzerinden bir çalışma yürütüyoruz” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLER ZORUNLU DİN DERSLERİNDEN BIKMIŞ DURUMDA”
Alevi gençlerinin bu asimilasyon projelerine sessiz kalmayacağını belirten Koçer, ÇEDES projesine karşı başlattıkları çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
Koçer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Liseli arkadaşlar bu eğitimlerden bıkmış durumda. Matematik dersinin sayısı 2-4 saate düşerken haftalık din dersi sayısı 8 saate kadar yükseldi. İnsanlara zorla din dersi veriliyor ve bu imam hatip okullarında değil bildiğimiz liselerde veriliyor. Gençler de bu duruma tepkili. Biz Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Gençlik Meclisi olarak buna karşı alanda çalışmalar yürütüyoruz. İnsanları bilgilendirmek için afiş çalışmaları, Sosyal medya çalışmaları, bildiri çalışmaları yeri geldiğinde forumlar ve eylemler.
Zaten 16 Eylül’de de bu konuyla ilgili derneğimiz, Eğitim Sen ile birlikte miting başlatacak oraya da katılım göstereceğiz. Okullar açıldıktan sonraki süreçte de biz bu çalışmalara devam etmeyi düşünüyoruz. ÇEDES’i kabul etmeyeceğiz, pilot bölgelerde de kabul etmeyeceğiz, zorunlu din derslerinin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz hala bunu tekrarlıyoruz. Bunları karşı projeler üretmeye başlayacağız.”
Buse Nehir DEMİR/ANKARA
Yoruma kapalı.