Alevi Haber Ajansi

Bursa’daki Alevi köylülere hapis cezası yağıyor

Horosan’dan 200 yıl önce göç edenler tarafından kurulan Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Taşpınar köylüleri, dedelerinden kalan ve 50 yıldır işledikleri araziler yüzünden teker teker hapis cezası alıyor.

Yeni Yaşam gazetesinin haberine göre, eskiden geçimini hayvancılıkla sağlayan orman köyü Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Taşpınar’da köylüler 50 yıl önce tarım yapmaya başladı. Köylülerin ekip biçtikleri arazilerin bir kısmı 2B arazisi kapsamına girerken, bir kısmı ise girmedi. 2B kapsamına alınmayan orman arazileri köylüler tarafından işgal edildiği gerekçesiyle 2 kişi 9 ay hapse mahkum edildi. Ardından 8 köylü hakkında da işlem yapıldı. Bu 8 köylü de cezaevine girecekleri günü bekliyor. 3 bin nüfuslu köyde 2 bin 500 kişinin cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıya olduğu öğrenildi.

“KÖYÜMÜZÜN YÜZDE SEKSENİ CEZAEVİNE GİREBİLİR”

Uzun yıllar köylüler tarafından işlenen 14 dönümlük orman arazisinin 12 dönümü 2013’te geçen kadastroyla 2B arazisi kapsamına alınırken, tarlanın ortasında bulunan 2 dönüm ise orman arazisi vasfında gözüküyor. Köylüler bu çelişkili işlemler yüzünden mağdur olduklarını söyledi. Dedelerinden kalan arazileri ekip biçtikleri için hapis yattıklarını ifade eden Taşpınar köyü sakinleri, “Biz dedelerimizden kalan arazilerde tarım yapıyoruz. Biz bırakın ağacı, bir çırpı bile kesmedik. Ailemizden cezaevine girenler var. Şu an 2 kişi cezaevinde. 8 kişi daha girmek üzere. Şikayet oldukça sayı gittikçe artıyor. Köyümüzün yüzde sekseni cezaevine girebilir” dedi.

“ÇARE BULUNSUN”

Ormanda tahribat yapılmadan tarım yapılan yerler var diyen Taşpınar Muhtarı Hasan Uludağ, “Bu araziler 40 yıldır kullanılıyor. Boş alanları tarım alanı olarak değerlendiriyoruz. Bu kullandığımız alanların bir kısmı 2B kapsamına alınırken, bir kısmı alınmadı. Alınmayan kısımlar işgal gözüktüğü için şikayet edildiğinde köylüler ceza alıyor. Köyümüzde 3 bin kişi yaşıyor. Bunun yüzde sekseni cezaevine girebilir. Bir çare bulunmasını istiyoruz” dedi.

ALEVİLER, HİZMETLERDEN EN SON YARARLANIYOR

Taşpınar köyünün tamamı Çepni Alevisi ve bu nedenle hizmetlerden en son ve en az yararlanan köylerden biri. Köyün yolu yol değil, kanalizasyonu ancak 2006 yılında yapılmış, içme suyuna sahip değiller ve suyu 3 km uzaktan Söğütalan Köyü’nden rica minnet sağlamışlar. Civardaki 60 hanelik köylerde kapalı düğün salonları bile varken Taşpınar’a ne devlet ne de belediye el uzatmış. Devlet hizmetlerinden neredeyse sıfır düzeyde yararlanıyorlar! Taşpınar köyü Bursa iline 102, Mustafakemalpaşa ilçesine ise 17 km mesafede. Coğrafi olarak genelde dağlık bir araziye sahip. Çevresinde ormanlar var. Köyde karasal iklim hakim. Köy ekonomisi ise genelde tarım işçiliğine dayanıyor. Köylüler tarımla uğraşmanın yanında hayvancılık da yapma gayretinde.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak