10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle bir açıklama yapan TGS, Türkiye’de içinde işsizlik oranının en yüksek olduğu sektörün medya olduğunu belirterek, “Her dört gazeteciden biri işsiz” dedi.
Bugün, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü.” Bu vesileyle bir mesaj paylaşan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), medya alanındaki işsizliğe dikkat çekti.
TGS açıklamasında Çalışan Gazeteciler Günü’ne gazetecilerin işsizlik cenderesinde girdiği belirtilerek, “Tüm sektörler içinde işsizlik oranının en yüksek olduğu medya sektöründe her dört gazeteciden biri işsiz” denildi.
Sektördeki daralma ve kapanmaların işsizlik oranlarını arttırmaya devam ettiğini vurgulayan TGS, sektördeki işten çıkarmalar, daralmalar ve kapanmalara dair bilgi verdi.
*Sadece 2019 yılında Hürriyet gazetesinden 46, BJK TV’den 40, Olay TV ve Olay FM’den 35, Star ve Güneş gazetelerinden 50 gazeteci işsiz bırakıldı.
*Anadolu’da 125 yerel gazete Basın İlân Kurumu’nun dayatmaları ile başka bir kurum ile birleşmek veya kapanmak zorunda kaldı.
*40 yerel televizyon artan maliyetleri karşılayamaz durumda, bu kapanmalar nedeniyle Anadolu’da üç bin gazeteci işsiz kaldı.
*Gazetecilik ve İletişim fakültelerinden her yıl mezun olan binlerce gençten ancak yüzde beşi medya sektöründe iş bulabilir durumda.
TGS açıklamasında 2019 yılındaki gazeteci yargılamalarına da dikkat çekildi. Açıklamada, 250 gazetecinin hâkim karşısına çıktığı, yargılanan gazetecilerin 133 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve 140 bin lira para cezası aldığı aktarıldı.
30 gazeteci hakkında yeni soruşturma başlatıldığı, yerel medyada çalışan 10 gazetecinin sokak ortasında sopalı ya da silahlı saldırıya uğradığı da kaydedildi.
Açıklamada, “İşsizliğin, güvencesiz çalışmanın, yargılamaların, tutuklulukların bu kadar yaygın olduğu medya sektöründe gazeteciler kamusal görevlerini yerine getiremiyor” denildi ve şöyle devam edildi:
“Gazetecilerin yasal bir çalışma düzenine kavuştukları 10 Ocak’ın bayram ilân edilmesinin üzerinden 59 yıl geçti ancak çalışma koşulları geriye gitti. Basın İş Kanunu’nda gazetecileri koruyan maddeler teker teker ortadan kaldırıldı. Son olarak Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 5’lik gecikme faizini kaldırması ile 10 Ocak anlamını yitirdi.”
10 OCAK NİÇİN KUTLANIYOR?
212 Sayılı Basın Yasası 27 Mayıs Darbesi sonrası, Darbe Yönetimi tarafından 4 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdi.
İş güvencesi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda gazetecilere geniş haklar tanıyan yasayı gazete patronları protesto etti ve üç gün gazete basmama kararı aldı.
Bunun üzerine 10 Ocak 1961’de haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak için yürüyüş düzenleyen gazeteciler aynı 11-12-13 Ocak 1961 günlerinde BASIN isimli gazeteyi hazırladı. O tarihten itibaren 10 Ocak, 12 Mart 1971 darbesine kadar “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. Darbenin ardından “bayram” olmaktan çıkarılan gün, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.