PİRHA- Bir yıl önce referandumla Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmaya karar veren İngiltere ile AB arasındaki ayrılma görüşmeleri bugün Brüksel’de başladı. Müzakerelerin 29 Mart 2019’da tamamlanmış olması hedefleniyor.
AB temsilcisi Michel Barnier ve İngiltere’nin Brexit’ten sorumlu bakanı David Davis, İngiltere’nin AB’den ayrılacağı Mart 2019’a kadar dostça bir anlaşma hazırlanmasına çalışacak.
Davis ve Barnier sabah saatlerinde Brüksel’deki Avrupa Komisyonu binasında bir araya geldi. Basına kısa bir açıklama yapan ve görüntü veren ikili, daha sonra görüşmelerde yer alacak diğer yetkililerle birlikte basına kapalı yapılan açılış oturumuna geçti.
Michel Barnier, müzakerelerdeki ilk hedefin İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının yarattığı belirsizlikleri kaldırmak olduğunu belirtti. Barnier, ilk etapta ele alınacak üç konunun vatandaş hakları, bütçe düzenlemeleri ve İrlanda sınırı olacağını ifade ederek, Pazartesi günkü ilk oturumda önceliklerin ve ileriye dönük takvimin belirlenmesini umduğunu da sözlerine ekledi.
David Davis de görüşmelerin ‘yapıcı bir havada’ başladığını ve ileriye dönük güçlü ve özel bir ortaklık kurulmasını sağlama kararlılığında olduklarını söyledi.
İkili, öğlen yemek yedikten sonra ilk günün görüşmeleri çalışma grupları ve koordinatör toplantısıyla devam edecek. Barnier ve Davis, akşamüstü kapanış oturumunu yapacak ve ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.
“BREXİT MÜZAKERELERİ ÜÇ AŞAMADA YAPILACAK”
AB, Brexit müzakerelerinin sırayla ve üç aşamada yapılmasını planlıyor. AB bu üç aşamayı ‘geri çekilme, ilişkilerin geleceği ve geçiş dönemi’ olarak tanımlıyor.
İngiltere hükümeti ise bu süreçlerin en azından ilk ikisinin paralel ilerleyebileceğini savunuyor.
Avrupa Komisyonu geçen hafta içerisinde yaptığı açıklamada, “Müzakerelere sıralı yaklaşımımız çerçevesinde, görüşmelerin siyasi düzeydeki açılışı vatandaş hakları, mali anlaşma ve Kuzey İrlanda sınırı ile diğer sınır konularına odaklanacak” dedi.
İngiliz Brexit Bakanlığı Sözcüsü ise müzakerelere yaklaşımlarının ‘çok net’ olduğunu belirterek, “50’nci madde için yazdığımız mektupta da belirttiğimiz üzere geri çekilme anlaşması ile ilişkilerin geleceğine dair düzenleme üzerinde mutlaka eşzamanlı bir anlaşmaya varılmalıdır. Geri çekilme sürecinin ilişkilerin geleceği hesaba katılmadan tamamlanamayacağına inanıyoruz” diye konuştu.
23 Haziran 2016’da yapılan referandumda İngiltere’nin 40 yıllık AB üyeliğine son verilmesi az oy farkıyla kabul edilmişti.
Yoruma kapalı.