Alevi Haber Ajansi

Bozgeyik: Demokratik anayasa şart çünkü mevcut rejim kriz içerisinde-VİDEO

PİRHA- KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yerel seçimlerin ardından yeni bir Anayasa çalışmasının kaçınılmaz ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Toplumsal bir sözleşmeye Türkiye’de ihtiyaç var. Varolan bu başkanlık rejiminin de zaten kriz içerisinde olduğu, ülkenin bu rejimle yönetilemeyeceği de açığa çıktı” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yerel seçimler ardından tekrar gündeme gelen ‘Yeni Anayasa’ tartışmalarına ilişkin konuştu.

Mevcut Anayasa’nın problem ürettiğine vurgu yapan Bozgeyik, bu yönlü bir talebin tekrar gündeme gelmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.

“İNANÇ VE KİMLİK FARKLILIKLARI GÜVENCE ALTINA ALINSIN”

Yeni Anayasanın inanç ve kimlik farklılıklarını göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Bozgeyik şöyle devam etti:

“Türkiye’de uzun süreden beri anayasa tartışmaları aslında vardı. Bir çok kesimin bu konuda acilen adım atılması ile ilgili açıklamalar yapması bizim açımızdan da olumlu. Çünkü Türkiye’de 1921 anayasasından sonra çıkartılan tüm anayasalar problemli dönemlerde hazırlanmış. Türkiye’de sürekli bir askeri darbe süreci, 10 yılda bir darbelerin olması, her darbe döneminden sonra da yeni bir anayasa hazırlanması daima problem olmuş. Türkiye, farklı etnik kimlik ve inançların yoğun yaşadığı bir ülke olarak ifade ediliyor. Doğal olarak anayasanın bu inanç ve kimlik farklılıklarını, taleplerini anayasal güvence altına alması gerekiyor.”

Mevcut Anayasa’nın 1982 askeri darbe sonrasında yazıldığına işaret eden Bozgeyik, söz konusu yasaların oluşum sürecini “Hem çalışanlar hem de farklı kesimler açısından taleplerin yok sayıldığı, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün, en temel insan haklarının da anayasal güvence altına alınmadığı, farklılıkların yok sayıldığı bir süreç olarak ifade edebiliriz.” sözleriyle açıkladı.

“HER KESİM ANAYASA TARTIŞMA SÜRECİNE DAHİL OLMALI”

İşçi ve emek kesimi olarak yeni bir Anayasa’nın en acil ihtiyaç olduğunu söyleyen Bozgeyik şöyle devam etti:

“90’lı yıllardan bu yana var olan 82 Anayasası’nın değiştirilmesi, demokratikleştirilmesi, çalışma hakkı, temel insan hakları bağlamındaki en temel ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, seyahat özgürlüğü ve çalışma hakkının güvence altına alındığı, yine kamu çalışanları açısından grevli, toplu sözleşme hakkının anayasal güvence altına alındığı yeni bir anayasanın hazırlanması noktasında uzun süreden beri çalışmalarımız var. Geçmiş dönemde de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak ortak bir anayasa çalışması başlattık. Ancak o dönem yeniden Türkiye’deki hem siyasal gündemlerin değişmesi, hem parlamentoda yeni bir  anayasa tartışmasının ortadan kalkması nedeniyle hazırlamış olduğumuz anayasa önerilerimizi pek kamuoyuyla paylaşma olanağımız olmadı. O açıdan da geldiğimiz noktada hem siyasi partilerin hem de kitle örgütlerinin, bu yeni anayasa tartışma süreçlerine dahil olması ve bunun bir talep olarak öne çıkartılmasını anlamlı buluyoruz.

“BAŞKANLIK REJİMİ KRİZ İÇERİSİNDE”

Bozgeyik, 23 Haziran seçimlerinden sonra başkanlık sisteminin de tartışmaya alınmasına işaret ederek gelecek günlerde KESK olarak yeni Anayasa çalışmalarını hızlandıracaklarını şu sözlerle anlattı:

“Parlementer sistemin yeniden tartışılır duruma gelmesi, yasama, yürütme, yargı üçlemesinin de kaldırıldığı bir süreç olarak görüyoruz. KESK olarak önümüzdeki günlerde ‘demokratik bir anayasa nasıl olmalı, anayasada kamu emekçilerinin, işçilerin, kadınların, Kürtlerin, Alevilerin, Ermenilerin; Türkiye’de yaşayan farklı toplumsal kesimlerin talepleri, din ve vicdan özgürlüğü açısından anayasada güvence altına alınması ile ilgili çeşitli taleplerin üzerinden bir çalışma başlatacağız. Kamuoyunda diğer emek, meslek örgütleriyle, demokratik kitle örgütleriyle ve siyasal partilerle de bu çalışma sürecini ortak yürütme noktasında bir eğilim ve kararlaşma oldu. Önümüzdeki günlerde bunu gündemimize alarak biz de bir çalışma başlatacağız. KESK olarak ifade ediyoruz ki; demokratik anayasaya, bir toplumsal sözleşmeye Türkiye’de ihtiyaç var. Var olan bu başkanlık rejiminin de zaten kriz içerisinde olduğu, Türkiye’nin bu rejimle yönetilemeyeceğinin de açığa çıktığını buradan ifade etmek isterim.”

Eren GÜVEN-Cebrail ARSLAN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak