Başika Dağı’nın İŞİD’den temizlenmesi ardından Peşmerge Güçleri tarafından yapılan arazi arama-tarama faaliyetleri sırasında bir mağaraya rastlandı. Mağarada bugüne kadar gizli kalan Zerdüştler için kutsal sayılan bir ateşgede bulundu.
Başika Dağı’nın İŞİD’den temizlenmesi ardından Peşmerge Güçleri tarafından yapılan arazi arama-tarama faaliyetleri sırasında bir mağaraya rastlandı. Mağarada bugüne kadar gizli kalan Zerdüştler için kutsal sayılan bir ateşgede bulundu.
Bu önemli tarihi yapı hakkında Bas Gazetesi’ne bilgi veren gazeteci-yazar Seîd Memûzînî, Başika Dağı’nda bulunan tarihi yapının, Zerdüşt dininde ateş yakılan kutsal mekan olan ateşgede olduğunu söyledi.
Başika Dağı’nın yamaçlarında bulunan Şeref Hayran köyüne yakın bir yerde yeni bulunan mağarada, 3 ayrı ateşgedenin olduğunu bilgisini de veren Memûzînî, bu keşifle Zerdüşt’ün Akre, Berdereş ve Musul bölgelerinde bir dizi ateşgede yaptığının tespit edildiğini söyledi.
Memûzînî, bu keşfin, Zerdüşt’ün bu bölgelerde bulunmuş olduğu ve imar ettiği ateşgedelerde yaptığı ayinlerle dinini yaymaya çalıştığının göstergesi olduğunu belirtti.
Ateşgedenin yapısı hakkında ise Memûzînî, “Mağara 2 metrekare büyüklüğünde ve kapısı yarım metre çapında daire şeklinde. Mağaranın içinde 3 ayrı ateş yakma yeri olan ateşgede bulunmakta. Görüldüğü kadarıyla mağaranın üstü yaklaşık bir metre kadar oyulmuş. Her üç ateşgede aynı şekilde oyulmuş ve her birinin yüksekliği 80cm ve uzunluğu ise 1,5 m kadar. Ateşgedelerin üst kısmı da aynen mağaranın girişi gibi oyulmuş ve tam ortalarında ise yarım metrekare büyüklüğünde bir çeşmenin izleri bulunmakta” bilgilerini verdi.
Zerdüşt dini hakkında da konuşan gazeteci-yazar Memûzînî, ‘’Zerdüşt dininde nasıl ki ateş, koruyucu bir güç olarak kabul edilmekte, aynı şekilde su da temizlenmenin ve kötülüklerden arınmanın sembolü olarak kabul edilmekte. Bu nedenle bulunan çeşme izleri mağarada günahlardan arınmak için ayinlerin düzenlenmiş olabilir’’ dedi.
‘Kürdler, Zerdüştlerin tarihine büyük önem vermeli çünkü Zerdüştlerin tarihi aynı zamanda Kürdlerin ve Kürdistan’ın da tarihidir. Bu nedenle bulunan tarihi ve kutsal mekanlar ilgili kuruluşlar tarafından özenle korunmalı” diye konuşan gazeteci-yazar Seîd Memûzînî, Mağaranın birkaç metre yan tarafında ise kayaya oyulmuş bir şekilde güneş resmi olduğunu ve güneşin de Kürdlerin tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.
Daha önce İran’da yaşadığını ve bu süre zarfında birçok ateşgede gördüğünü belirten Seîd Memûzînî, Başika Dağı’nda mağarada bulunan ateşgedenin de İran’dakilerle benzerlik gösterdiğini söyledi.
Başika Dağı’nda bulunan ateşgedede önemli bir ayrıntı olduğunu da dile getiren Memûzînî, mağara girişinin ‘şahin gagası’ şeklinde oyulduğunu aynı şekilde oyuğun ateşlerin yakıldığı yerde de görüldüğünü çünkü Kürd tahinde şahinin her zaman ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Memûzînî, sözlerini şu üzücü bilgiyle tamamladı:
“Başika Dağı’nda Peşmergelik görevimi yerine getirirken, tesadüfen bu mağaraya rastladım. Ne yazık ki bu önemli tarihi ve kutsal yapıtın Arap köylüler tarafından evcil hayvanların barınağı olarak kullanıldığını gördüm. Sizler de bu mağaranın varlığını kamuoyuna duyuracak ilk basın kuruluşusunuz. Şu ana kadar arkeologların da bu mağaradan haberi bile yok.”
Şahap Botanî
Yoruma kapalı.