Alevi Haber Ajansi

Bahadınlı kadınlardan organik Çanak peyniri-VİDEO

PİRHA- Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde yaşayan kadınlar, geçmişten bu zamana kadar yaşadıkları zorlukları, köy yaşamını ve Yozgat’ın tescilli peyniri olan çanak peynirinin yapımını anlattılar. Kadınlar, organik ürünler yaparak hayatlarını kazanmaya çalışıyor. Bu ürünlerden biri de çanak peyniri.

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın, kadın emeğiyle var olan ve üretimde daha çok kadınların yer aldığı beldelerden biridir.

Can TV’ye konuşan Hatice Satılmış ve Şahgül Erdoğan organik ürünler yaparak hayatlarını kazanmaya çalışıyor. Bu ürünlerden biri de çanak peyniri.

Hayvancılık yapan Şahgül Erdoğan, köy yaşamının dünü, bugünü ve yarını düşünerek üretim odaklı olduğunu belirterek, şehirlerde yaşayan insanların hazıra alıştıklarını, şehirde maddi olarak ayakta kalmanın çok zor olduğunu, asgari ücrete talim etmek yerine gençlerin köyde, şehirden daha iyi bir hayat yaşayabileceğini söyledi.

“BEN HİÇ SUSMADIM”

1950 yıllarından itibaren Almanya, Türkiye’den çalışmak için giden işçilere kapılarını açtı. Bu ailelerden biri de Şahgül Erdoğan’ın ailesi.

Daha 7 yaşındayken annesinin Almanya’ya işçi olarak gitmesiyle 3 kardeşine tek başına bakmak zorunda kalıyor. Çocuk yaşta omuzlarına yüklenenler zor olsa da üstesinden gelmeye çalışıyor. O dönemi anlatan Şahgül Erdoğan geçmişte kadınların nüfus kütüklerinden silindiğini, kadının adının olmadığını belirtirken kendi tutumunu da ekliyor. “Ben hiç susmadım. Hem işimi yaptım; hem de yaptığım işin arkasında durdum” diyerek kadınların susmaması gerektiğin altını çiziyor.

ÇANAK PEYNİRİ ADINI KABINDAN ALIYOR

Hatice Satılmış ise 9 yıl Almanya’da işçi olarak çalıştıktan sonra doğduğu topraklara dönerek hayvancılık ve çanak peyniri üretimine girişiyor.

İç Anadolu’ya özgü olduğu bilinen Çanak peynirinin tescil markası Yozgat üzerine kayıtlı. Çanak peyniri bölgenin önemli yöresel ve doğal peyniri olmakla beraber bölgenin önemli bir geçim kaynağı.

Çanak peynirinin yapımını anlatan Şahgül Erdoğan ve Hatice Satılmış, çanak peynirinin birden fazla aşamadan geçtiğini belirterek, şunları kaydettiler:

“Ev yapımı mayayla mayalanan peynir, daha sonra süzülüp taşlanan peynir, ardından çanaklara konularak yaklaşık 3 ay boyunca kumun altında bekletiliyor. Bu nedenle ismini çanaktan alan bu peynir türü şimdilerde başka başka kaplarla da kuma gömülüyor.”

YAŞAMIN ÖZNESİ ÜRETEN KADINDIR

Yaşamın birçok alanında etkin bir şekilde yer alan Bahadınlı kadınlar, hayvancılık ve Çanak peyniri yapımı dışında kültür ve sanatla da yakından ilgileniyorlar. Tiyatro ve sinema alanlarında oyunculuk yaparak, yine müzik alanında yer alarak kendilerini var etmeye çalışıyorlar.

Bahadın beldesinde kadınlar bir bütün olarak yaşamın her alanında varlar demek abartılı olmaz. Mikrofona konuşan Bahadınlı kadınlar üreten kadının yaşamda da etkili olduğunun altını çizerek kadın gücünün önemini vurguluyorlar.

PİRHA/ YOZGAT

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak