Aydın’da 64 jeotermal arama, 7 jeotermal kaynak işletme ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahası ihaleye çıkarıldı.
Aydın’da 64 jeotermal arama, 7 jeotermal kaynak işletme ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahası ihaleye çıkarıldı. Aydın Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Bülent Tokuçoğlu, yeni yapılacak kaynakların üreticilere zarar vereceğini belirterek, hukuksal mücadele başlatacaklarını söyledi. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, kentin farklı ilçelerinde 7 jeotermal kaynak işletme, 64 jeotermal kaynak arama ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahası, kapalı teklif ve artırma usulüyle ihale edilerek aramaya açılacağına dair duyurusu 23 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Aydın’ın ilçelerinde bedelleri 50 bin ile 69 bin 708 lira arasında değişen 39 doğal mineralli su ruhsat sahasının ihalesi 5 Ağustos tarihinde, bedelleri 50 bin ile 85 milyon 44 bin 456 lira arasında değişen 7 jeotermal kaynak işletme ve 64 jeotermal kaynak arama ruhsatlı sahaların ihaleleri ise 6-8 Ağustos tarihlerinde Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü odasında yapılacak.
AVUKAT TOKUÇOĞLU: HUKUKSAL MÜCADELE BAŞLATACAĞIZ
Aydın Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Bülent Tokuçoğlu, bu tür tahribatların çevreye, insana, toprağa, zeytin ve incire zarar verdiğini belirterek, üreticilerin bu konuda rahatsız olduklarını dile getirdi. Verilen ihale kararının Aydın’daki çevre sağlığını tehdit edecek boyutta olduğunu vurgulayan Tokuçoğlu, “Anayasanın 17. maddesi herkesin yaşama maddi ve manevi varlığı koruma hakkından söz ediyor. Yine Anayasa’nın 46. maddesi herkesin sağlıklı bir çevrede dengeli bir yaşam hakkının olduğunu söylüyor. Bu anlamda bu JES ile ilgili ihale kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemli bir çalışma yapılıyor. 5 Ağustos’ta bu davanın açılıp biran evvel yürütmenin durdurulması kararının alınması tüm Aydın’ın kurtuluşu anlamına gelir. Aksi takdirde Aydın’da artık yaşanmaz bir durumla karşı karşıya oluruz. Sadece çevre sağlığı açısından değil insan sağlığı açısından da olumsuz yanı var. Bu anlamda Aydın’ın bütün o güzelliklerinin korunabilmesi mevcut olanların çevreye verdiği zararların engellenebilmesi yeni JES sahalarının açılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili hukuksal mücadeleyi başlatacağız” diye konuştu.
“AYDIN’IN KANSER BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ KAÇINILMAZDIR”
TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’da ihaleye çıkarılan jeotermal kaynak işletme ve arama ile doğal mineralli su ruhsatlı sahalarla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Yaptığı yazılı açıklamada Aydın’da ihaleye çıkan alanların toplamda 2 bin 760 kiometrekare olduğunu belirten Bülbül, “Yani Aydın’ın 3’te biri ihaleye açılmış durumda. Bu ihaleler olur ve işletmeler açılırsa Aydın’ın artık kanser bölgesi olarak ilan edilmesi kaçınılmaz olacaktır” dedi. Projeleri onaylayan Bakan ve Vali dahil tüm sorumluların derhal istifa etmesi ve ihalelerin durdurulması gerektiğini söyleyen Bülbül, “Bu topraklar kimsenin malı değil. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Aydın’ın bu verimli topraklarını babasının çiftliği gibi kullanamaz” ifadelerini kullandı.
Bülbül, Bakan Aydın’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
Aydın’da JES’lerin neden olduğu zararlı gaz salınımları konusunda bir resmi ölçüm var mıdır? Resmi ölçümlerin 2014-2019 yılları arasında yıllara göre değerleri nedir?
JES’ler nedeniyle yeraltı tatlı su kaynaklarındaki kirlenme durumu konusunda ölçüm araştırması var mıdır? Yapılan ölçümlerin aynı yıllar arasında yıllara göre sonuçları nedir?
Aydın’da kurulu JES’lerin aynı yıllar arasında yıllara göre sayısı ve kurulu güçleri ne kadardır? Söz konusu JES’ler ne kadar elektrik üretmiştir?
İhale edilen alanlarda hangi kapasitede kaç adet JES kurulması öngörülmektedir?
Yapılacak yeni ihaleler sonucunda kurulacak JES’lerden elde edilecek elektrik ihtiyacın ne kadarını karşılayacaktır?
Bu JES’ler nedeniyle ne kadar jeotermal su yeryüzüne çıkarılacaktır?
İhaleye çıkılacak olan 7 jeotermal kaynak işletme, 64 jeotermal kaynak arama ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahasının ihalesinin olacağının insan sağlığına ve ekosisteme zararlarının ne olacağı araştırılmış mıdır? Yapılan araştırma sonucu nedir? Olumsuz etkilere karşı alınacak önlemlerle ilgili eylem planları nedir?
Aydın’daki JES’lerden kuruldukları zamandan Temmuz 2019’a kadar kamu ne kadar gelir sağlamıştır?
Yoruma kapalı.