PİRHA- Avusturya Aleviler Birliği (AABF) Avusturya’da 25 Ocak’ta görülecek Alevilerin tanınma davasının 24 Ocak 2019 tarihine alındığını duyurdu.
AABF 25 Ocak 2019 tarihinde gerçekleşmesi kararlaştırılan “Avusturya’da İslam Yasasın’dan bağımsız bir Aleviliğin tanınması” davasının, Viyana İdari Mahkemesi tarafından bir gerekçe sunulmadan 24 Ocak 2019 tarihine alındığını bildirdi.
Yapılan açıklamada, tüm hazırlıklarını 25 Ocak 2019 tarihine yapmış olan Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) için mahkemenin bu son dakika hamlesi, keyfi bir karar ve örgütlülüğü yıldırma çabasının yeni bir versiyonu olarak değerlendirildi.
Yapılan açıklamada şunlar belirtildi:
“2009 yılından itibaren Avusturyalı Aleviler inançlarının devlet tarafından resmi statü kazanması için yoğun çaba ve uğraş içerisindeler. Yedi Avrupa ülkesinde bağımsız ve özgün bir inanç olarak tanınmış olan Alevilik, Avusturya’da İslam Yasasına takıldı. 2013 yılında Alevi toplumu içinde “İslam-Aleviler” olarak bilinen bir grubun ‘İslam-Alevi İnanç Toplumu’ ismi altında Avusturya Din İşleri Dairesi tarafından resmen tanındı.
“ALEVİLER İSLAM YASASI İÇİN ARAÇSALLAŞTIRILIYORLAR”
Daha önce Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) Viyana Şubesi olan İslam-Alevileri, çatı örgütü olan AABF’nin iradesi ve bilgisi dışında, 2007 yılında birlikte üzerinde çalıştıkları tüzüğü başlığına ‘Alevi İnanç Toplumu’ yerine ‘İslam-Alevi İnanç Toplumu’ ismini yazarak, Avusturya Din İşleri Dairesine sundu. Avusturya siyaset erkanı, İslam-Alevilerinin bu girişimini fırsat bilerek, İslam İnanç Teşkilatını (Alm. İslamische Glaubensgemeinschaft in Österreich, İGGiÖ) parçaladı ve Avusturya İslam Yasasını değiştirdi. Bugün Avusturya’da daha önce olduğu gibi yalnızca İGGİÖ değil, onun yanında İslam-Alevi İnanç Toplumu ve Şii-İslam İnanç Toplumu (ve şu günlerde ayrı bir başvuruda bulunmuş olan Şafi-İslam İnanç Toplumu), resmi statü kazanmış durumda. Avusturyalı Aleviler, İslam-Alevilerinin Avusturya Din İşleri Dairesi tarafından payanda olarak kullanılıp İslam Yasasının değiştirilmesi için araçsallaştırıldıklarını düşünüyorlar.
“AVUSTURYA TÜRKİYE’DEN GELENLERİ TÜRK VE MÜSLÜMAN GÖRMEK İSTİYOR”
Avusturya Din İşleri Dairesi Avusturyalı Alevilerin İslam Yasasının bünyesinde ‘İslam-Alevi İnanç Toplumu’ ile birleşmelerini zor koşuyor. Bu baskı ve zorlama politikasına karşı on yıldır mücadele eden Avusturyalı Aleviler, Avusturya Din İşleri Dairesini Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığına benzetirken, Avusturya İslam Yasasın’dan bağımsız ve özgün bir Aleviliğin tanınması için mücadelesini sürdürmeye kararlı biçimde devam ediyor. Ne varki, Alevilerin tarih boyunca egemen ve baskıcı İslam rejimlerine karşı mücadele ve eleştirel tavırları ve bundan hareketle İslam Yasası bünyesinde tanınmak istememesi, Avusturya Din İşleri Dairesince yeterli bir sebep olarak görülmüyor.
Yeni bir devlet bütçesi açmak yerine, İslam Yasası bünyesinde bulunan gruplara bütçeyi bölüştürmeyi yeğleyen Avusturya Din İşleri Dairesi, Türkiye’den gelen tüm insanları ‘Türk’ ve ‘Müslüman’ olarak görerek, hepsini İslam Yasası bünyesinde pasifize etmeyi arzuluyor.
“UYGULAMA KEYFİ VE YILDIRMA ÇABASI VAR”
27 Ekim 2018’de seçilmiş olan Özgür Turak’ın başkanlığındaki yeni yönetimin yoğun talepleri üzere on yıl sonra ilk defa sözlü savunma hakkı 28 Aralık 2018 tarihinde elde edildi. İkinci sözlü duruşma tarihi 4 Ocak 2019’da gerçekleşti ve son, karar duruşması 25 Ocak 2019 tarihinde gerçekleşecekti.
Ancak Viyana İdari Mahkemesi 21 Ocak 2019 tarihinde hiç beklenmedik bir biçimde ve herhangi bir gerekçe sunmaksızın, duruşma tarihini 24 Ocak 2019 sabah saat 08:00’e aldı.
Tüm hazırlıklarını 25 Ocak 2019 tarihine yapmış olan Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu için mahkemenin bu son dakika hamlesi, keyfi bir karar ve örgütlülüğü yıldırma çabasının yeni bir versiyonu olarak değerlendiriliyor.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.