PİRHA-Avrupa Parlamentosu Türkiye Delegasyonu Başkanı Sergey Lagodinsky, “Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına da uyarak Demirtaş ve Kavala’yı, aynı zamanda Cihan Erdal da dâhil olmak üzere tüm diğer siyasi tutukluları serbest bırakmaya çağırıyoruz” dedi.
Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri 21 Ocak’ta Türkiye’deki insan haklarının durumu ile başta Selahattin Demirtaş olmak üzere siyasi mahpuslara ilişkin bir önergeyi görüşüp oylamaya sunacak. AP, oylama sonrasında siyasi tutukluların serbest bırakılmaları konusunda çağrıda bulunacak.
Avrupa Parlamentosu’ndan Yeşiller Avrupa Serbest İttifakı, yapılacak çağrı öncesinde açıklama yaparak “Hukuk garabetine son verin” dedi.
Yeşiller/Avrupa Serbest İttifakı Başkanı Ska Keller’ın açıklaması şöyle:
“Cihan Erdal barışçıl bir insan hakları aktivisti ve akademisyendir. Cihan Türkiye’yi daha iyi bir yer haline getirmeye çalışırken iki tweet’e dayanarak hakkında 38 kez ağırlaştırılmış hapis cezası isteyen bir iddianameyle karşı karşıya kalması absürdlükten de öte bir durumdur. Bir an önce serbest bırakılmasını istiyor, bu hukuk garabetine bir son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.
Siyasi partilerin gençlik örgütlerini hedef alan saldırılar ve meşru bir şekilde akademik özgürlüğü savunmak için düzenlenen barışçıl öğrenci protestolarına yönelik acımasız baskı konusunda da son derece endişeliyiz. Bu şiddeti şiddetle kınıyor, barışçıl protestocularla dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.”
“AİHM KARARLARINA UYUN”
Avrupa Parlamentosu Türkiye Delegasyonu Başkanı Sergey Lagodinsky ise şu yorumda bulundu:
“Türk yetkililer taahhütlerini yerine getirmeye ve uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir şekilde davranmaya başlamalılar. Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına da uyarak Demirtaş ve Kavala’yı, aynı zamanda Cihan Erdal da dâhil olmak üzere tüm diğer siyasi tutukluları serbest bırakmaya çağırıyoruz.
Türkiye’deki siyasi kovuşturmalar ve öğrencilere, insan hakları savunucularına, aktivistlere, akademisyenlere, gazetecilere ve muhalif siyasetçilere yönelik tacizler durmalı.
Resmi AB-Türkiye ilişkilerindeki herhangi bir normalleşme ve Avrupa Konseyi’nin önerdiği olumlu gündeme yönelik herhangi bir adım Türkiye’de medeni haklar ve insan hakları durumunda ve hukukun üstünlüğü konusunda somut bir iyileşmeye bağlı. Siyasi mahpusları Türk hapishanelerinden serbest bırakmak iyi bir başlangıç olabilir.”
Kaynak:bianet.org
Yoruma kapalı.