PİRHA-Ereğli’de yaşayan Çepni Alevilerinin sorunlarını değerlendiren AKD Ereğli Şube Başkanı Mehmet Taştan asimilasyon politikaları nedeniyle kültürel ve inançsal yozlaşmanın başladığını belirtti.
Haberin Videosu
Alevi Kültür Derneği Ereğli Şube Başkanı Mehmet Taştan Ereğli’de yaşayan Alevilerin sorunlarını değerlendirdi. Taştan, Ereğli’de yaşayan Aleviler olarak ister istemez Türkiye genelinde siyasi iktidarın baskılarından şikayetçi olduklarını söyledi.
“GENÇLERİ ELDE TUTMAK SIKINTI”
Çepniler olarak Ereğli’de pek sıkıntı yaşamadıklarını belirten Taştan, Karadeniz’in genelinde Türkiye’nin genel atmosferinde Alevilerin karşılaştıkları sorunlarla kendilerinini de karşılaştıklarını ifade etti. İçinde yaşanılan dönemde kültürel yozlaşmanın uç noktalara vardığının altını çizen Taştan, “Ereğli de bunlardan nasibini alıyor. Kültürel yozlaşmalar ve inançsal yozlaşmalar daha çok. Gençleri elde tutmak sıkıntı yaratıyor” dedi.
1999 senesinde AKD’de hizmet vermeye başladığını belirten Taştan Ereğli’de AKD’nin dört katlı bir cemevi ve kültür merkezi olduğunu söyledi. Taştan, kültür merkezinin dördüncü katında cemevi, üçüncü katında konferans salonu, ikinci katında dernek çalışma salonu, gençlerin çalışma salonları ve yönetim odası, bir alt katında aş evi ve yemekhanenin mevcut olduğunu ifade etti.
CEMEVİ BÜNYESİNDE ÇEŞİTLİ AKTİVİTELER VAR
Kendisinin de Ereğli’de 15 sene boyunca semah hocalığı yaptığını belirten Taştan şuan cemevi bünyesinde semah çalışmalarının devam ettiğini, Türk halk müziği korosu, bağlama kursları, resim ve tiyatro kursları gibi çeşitli etkinlik ve sosyal aktivitelerinin olduğunu da ekledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında 12’ncisi düzenlenen Geleneksel Gençlik Şöleni’ni yaptıklarını söyleyen Taştan, Ereğli’yi Türkiye genelinden farklı gördüğünü belirtti.
“EREĞLİ’Yİ TÜRKİYE GENELİNDEN FARKLI GÖRÜYORUM”
Taştan Ereğli’yi neden Türkiye genelinden farklı gördüğünü şöyle açıkladı:
“Ereğli’deki Aleviler Çepni Alevisi. % 90’ı Ordu Gürgentepe’den göçüp Ereğli’ye yerleşmiş. Burada 25 bin civarında Alevi yaşıyor. Bunların hepsi genelde birbiriyle akraba. O nedenle Ereğli’ye bu anlamda gençlerimiz bayağı sahip çıkıyor.”
“İLGİ ZAYIFLADI”
Asimilasyon politikalarının Ereğli’de de gençler üzerinde etki ettiğini belirten Taştan, “Örneğin 2000’li yıllarda ben AKD’nin içinde görev aldığım dönemlerdeki ilgiyle şuan ki ilgi farklı. Şu an ilginin zayıfladığını görüyorum. Bunu da genel anlamda ülke çapındaki baskıların, yozlaşmanın sonucu olarak görüyorum.” dedi.
Suay ABAK
Yoruma kapalı.