PİRHA-Erzurum’un Alevi köylerinin neredeyse tamamı topraklı yol. Asfalt çalışmalarının hiçbir şekilde gerçekleşmediği Hınıs ve Tekman’daki Alevi köylerinde görüştüğümüz muhtarlar, tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söylüyor. Muhtarlar, seçim zamanı oy için verilen vaatlerin başında gelen yol probleminin seçimlerden sonra ise hiçbir karşılık bulmadığını ifade ediyorlar.
Haberin Videosu
Erzurum’un ilçelerden köy yoluna girdiğinizi her şekilde anlamak mümkün oluyor. Asfaltın bitiminde başlayan toprak yol size köy yoluna girdiğiniz haberini veriyor. Bu özellikle de Alevi köylerine girdiğiniz de daha da yoğunlaşıyor. Hınıs ve Tekman’ın Alevi köylerindeki muhtarların yollarını ilişkin tüm girişimleri sonuçsuz kalmış. Yıllar boyu çetin hayat şartlarına bir de yol çilesi ekleyen Aleviler seçimle başlayan vaatlerin yine seçim sonuçları ile son bulduğunu söylüyor. Erzurum’da görüştüğümüz muhtarlar, “Tüm toprak yollar Alevi köylerine çıkar” diyor.
Şah Haydar Atilla üç yıldır Erzurum Hınıs’a bağlı Kazancı köyünün muhtarlığını yapıyor. “Yolumuz yeterli değil. 3-4 kez müracaat ettim, yapacağız dediler ama gelmediler” diyen Atilla, dar yollarda araçların zor gelip gittiklerini söylüyor. Kışın ise kar yağmur ve çamur da çoğu kez yollarda kaldıklarını vurgulayan Atilla, özellikle hasta olduğunda kışın kızakla götürmek zorunda kaldıklarının altını çiziyor.
Yollarının bir an önce yapılmasını isteyen Attilla, “Vergimizi ödüyoruz, söylüyoruz ama gelip sahip çıkan yok. Yapılan toplantılarda diyorlar ki ‘Yollarınızı yapacağız, sularınızı getireceğiz.’ Yollarımızın yapılmasını istiyoruz, sularımızın gelmesini istiyoruz, alt yapımızın yapılmasını istiyoruz” diyor.
Hınıs’a bağlı Mırseyit Köy Muhtarı Hüseyin Akarsu da “Şu anda dağ köylerinden en iyi yol bizim köyün yolu” diyor. Çakıl, taş ve toprak yollarını geçen yıl kumlama çalışmasının yapıldığını söyleyen Akarsu, “Köy yollarımızda asfalt yok. Köyde kanalizasyon sorunu var, hala çözülmedi. Burada beş kardeşler ziyareti var. Yazın günde 10 kurban kesiliyor, yolları kötüydü müracaat ettik ancak bu kadarını yaptık” ifadelerini kullanıyor.
“HER YIL 50 DİLEKÇE VERİYORUZ YOL İÇİN”
44 yıldır Tekman’a bağlı Kuruca köyünde muhtarlık yapan Hasan Yola da, 44 yıldır her yıl 50 dilekçe ile bu sorunun çözülmesini beklediklerini söylüyor.
Yola sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yollarımız ilkbahar olduğu zaman çamurdan geçilmiyor. Çünkü yollar dar, biraz geniş açılsa güneş vurduğu zaman çabuk kurur. Asfaltlama zaten yok. Ölünceye kadar biz göremeyeceğiz, bizden sonraki nesiller de belki görmeyecekler, zaten asfaltı da unuttuk, her şeyi de unuttuk. Hele köyün içine bir bakın. 44 yıllık bir muhtarım her yıl 50 tane dilekçe veriyorum. Yolumuz yok, suyumuz yok, yollara bir boru takın en azından su toplanmasın, arabalar çamurda kalmasın. Her sene müracaatımızı yapıyoruz ama maalesef bir netice alamıyoruz.”
45 HANEDEN GERİYE 3 HANE KALDI
Kış oldu mu zorlukların daha da yoğunlaştığını söyleyen Yola tüm bu sorunlar yüzündün göçlerinden yoğunlaştığını söylüyor Yola, “Kışın yollarda kalıyoruz. Köy hizmetleri belediyelere bağlı. Kışın arıyoruz, bazen geliyorlar, bazen geç geliyorlar. Ancak devamlı olmak lazım. Şimdi mahalle oldu ama bir şey yok. Niye mahalle yaptın ki? Köy kalsaydı. Bize neden hizmet gelmediğini bir türlü anlayamadık. Mesela ben köyde ev yapamıyorum. Neden? Su yok, yol yok. Kuruluşundan bu yana 45 hane ama kalan 3 hane” diyor.
“HİZMETİ KENDİ SEÇMENİNE GÖTÜRÜYOR”
Hınıs Hayran Köyü Muhtarı Aliekber Obay da köye hizmet gitmemesinin nedeninin siyasi olduğunu ifade ediyor. Obay, “Büyükşehir yasasıyla köylere darbe vuruldu. Alevi köylerinden ziyade siyasi görüşümüz farklı olduğu ve oy vermediğimiz için burada da iktidar partisi görevde olduğu için bize hizmette gecikme oluyor. Daha doğrusu önce kendi seçmenine yapıyor” diyor.
“TÜM PROJELERİMİZ SEÇİMDEN SONRA İPTAL EDİLDİ”
Asfalt çalışmalarının şuan da hiçbir Alevi köylerinde olmadığını söyleyen Obay, tüm hizmetlerinin vaatte kaldığını düşünüyor.
Obay sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Maalesef seçim bittikten sonra vaatlerde bitiyor. Şuan ki aşamada projelerimiz, programlarımız iptal edildi. Dört köyün sulama projesi vardı. Bu köyün kanalizasyon projesi yapılmış iki senedir yapılmadı. Köyden akan dere üzerinde Menfez programımız vardı iptal edildi. Mevcut gurup yolunun 10 kilometre genişletme ve asfalta hazır hale getirme programı vardı, o da şuanda iptal edildi. Bu konuda bölge milletvekillerine, Erzurum Büyükşehir Belediyesine defalarca ilettim, Buradaki Kaymakama söyledim. Dile getiriyoruz ama nereye kadar onu da bilemem. Tüm projelerimiz seçimden sonra iptal edildi.”
Sevim KAHRAMAN/Semra ACAR
ERZURUM
Yoruma kapalı.