PİRHA-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Altınova Şubesi Cemevi Başkanı Adnan Arslan, zorunlu din dersleri ve ÇEDES projesi nedeniyle ciddi bir asimilasyon tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Arslan, “Ne yazık ki yürütmüş olduğumuz tüm çalışmalara rağmen bugüne kadar bir aile dahi çocuğunun zorunlu din dersinden muaf tutulması için müracaatta bulunmadı” dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Altınova Şubesi Cemevi Başkanı Adnan Arslan, zorunlu din dersleriyle yürütülen asimilasyon politikasına ilişkin PİRHA’ya konuştu.
Zorunlu din dersleri ile ilgili ciddi bir mücadele yürüttüklerini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Altınova Şubesi Cemevi Başkanı Adnan Arslan, “Genel merkezin (PSAKD) ‘zorunlu din derslerini istemiyoruz’ biçiminde hazırladığı formlar vardı. ‘Ben çocuğumun din derslerinden muaf tutulmasını istiyorum’ içerikli o formları veliler doldurup okula vermesi gerekiyor. Okul 15 gün içerisinde ya kabul edecek ya da reddedecek. Okul, ‘Çocuğunuz zorunlu din dersleri görmek zorunda’ dediği zaman da dava açılması gerekiyor” dedi.
“CANLARIMIZA 30 ADET FORM DAĞITTIK BİR TANESİNDE GERİ DÖNÜŞ OLMADI”
Geçen yıl 30 tane form dağıttıklarını ancak bir tane bile geri dönüş olmadığını vurgulayan Arslan, “Sonrasında aradık dedik ki canlar ciddi bir asimilasyon tehlikesiyle karşı karşıyayız. Sonradan zaten ÇEDES getirildi. ÇEDES zaten başlı başına bir bela” diye belirtti.
“7-8 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIMIZA ZORLA NAMAZ KILMAYI ÖĞRETİYORLAR”
7-8 yaşındaki çocuklara okulda önce namazı öğrettiklerini belirten Arslan, şunları kaydetti:
“Temsili maketten tabutlar konup cenaze namazı kılınıyor. Çocuklarımızın kafalarını karıştırıyorlar. Biz bununla mücadele etmek zorundayız. Ne yazık ki kimse formu doldurup getirmedi. Hatta şunu da söyledik: Ne çocuğunuz ne de siz deşifre olacaksınız dava sürecinde. Avukatlar sağ olsunlar bize gereken bilgileri verdiler, bize yol gösterdiler. Ama bu konuda bizim canlarımız hiçbir girişimde bulunmadı sonra ÇEDES olayı çıktı.
Genç bir avukat arkadaşımız ne gerekiyorsa yaparız, dedi. O toplantıdan sonra tekrar bizim şubemizde bir toplantı gerçekleştirdik. Tekrar anlattık, birkaç canımız ‘tamam’ benim torunum var getireyim dedi. Daha sonrasında sorduğumuzda annesi izin vermiyor onun için bir şey yapamıyoruz dediler. Adeta ülkede bir korku imparatorluğu yaratılmış durumda. Benim torunum olsa, çocuğum olsa gözümü hiç kırpmadan o formu verirdim. İsterse çocuğumu okuldan atsınlar. Biz bunu bir türlü anlatamadık.
Geçen hafta burada bir danışma kurulu yaptık, yine gündeme getirdik. Biz bunu gündeme getirince, ‘bunlara girmeyelim, çocuklar okula gidiyor, deşifre olur. Bu bizim için çok büyük bir sıkıntı, dediler.”
“BİZİM İÇİN BÜYÜK TEHLİKE”
Zorunlu dersi din derslerini, ÇEDES projesini kabul etmediklerini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Altınova Şubesi Cemevi Başkanı Adnan Arslan, “Bu bizim için büyük bir tehlike, büyük bir asimilasyon projesi ama bununla ilgili tekrar anlatacağız, tekrar konuşacağız, canlarımızla bir araya gelmeye çalışacağız ve var gücümüzle uğraşacağız. Çünkü bu bizim için büyük bir tehlike. Benim çocuğum bir başkası gibi yetişmek zorunda değil” diye konuştu.
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.