PİRHA – Kars-Sarıkamış’a bağlı Asbuğa Köyü’nde 1935 yılında dünyaya gelen ve geçtiğimiz sene İstanbul’da Hakk’a yürüyen araştırmacı-yazar ve eğitimci Kutluay Erdoğan, 20 Şubat Çarşamba günü Şahkulu Sultan Dergahı’nda yapılan bir etkinlikle anıldı.
Köklü Alevi Ocaklarından Seyyid Garip Musa Ocağı’na mensup, aynı zamanda eğitimci ve CHP’de milletvekilliği yapmış birçok önemli simanın da mensubu olduğu bir aileden gelen Kutluay Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nda başmüfettişlik yapmış, birçok kitabı bulanan bir yazar.
Özellikle Seyyid Garip Musa Ocağı’nın Cumhuriyet dönemindeki serüvenini kaleme alarak uzun süre Cem Dergisi’nde bu konuda yazılar yazan Erdoğan, aynı zamanda Atatürk devrimi, laiklik, laik eğitim, Alevilik konularında da kitaplara imza atmıştı. Kutluay Erdoğan, Anadolu Müslümanlığı, dediği Aleviliğin kendi yol ve erkanına göre farklı yapı oluşturduğunu belirtip ocaklar, dedeler konusunda da makaleler kaleme almıştı.
Onun anısını yaşatmak amacıyla; Çarşamba günü saat: 14.00’de Şahkulu Sultan Dergahı’nda bir anma programı düzenlendi. Ayhan Aydın’ın sunumunu yaptığı programda ilk önce birlik, beraberlik, aydınlık aşkıyla çerağlar yakıldı. Şahkulu Sultan Dergahı adına Başkan Yardımcısı Hüseyin Taştekin’in gelenleri selamlamasından sonra araştırmacı yazarlar Ayhan Aydın, Şah Hüseyin Şahin, Dursun Gümüşoğlu (Bektaşi Babası), Süleyman Zaman, Kutluay Erdoğan’ın çalışmaları, yaşamı, kişiliği ve Aleviliğe bakışı hakkında konuşmalar yaptı. Ressam ve Kureyşan Ocağı’ndan Gülizar Filiz Tonkuş onunla ilgili bir anısını paylaştı.
Bektaş Özcan’ın söylediği üç nefesle birlikte hayır ve dualarla, Kutluay Erdoğan’ın Alevi erkanına göre anması tamamlandı.
Anmaya Kutluay Erdoğan’ın ailesi başta olmak üzere, sevenleri, tanıyanları, okuyucuları katıldı.
Etkinlik sonrasında Şahkulu Sultan Dergahı’nda Kutlay Erdoğan için lokma sunumu yapıldı.
Can Tv Etkinliği kayıt altına aldı.
KUTLUAY ERDOĞAN KİMDİR?
Kutluay Erdoğan, 1935 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Asbuğa Köyü’nde dünyaya gelmiş. Annesinin adı Hamide Hanım, babasının ası Süleymen efendidir. Seyyid Garip Musa Ocağı’na mensup olan Erdoğan, ilk ve orta okulu Kars’ta, liseyi Ankara Atatürk Lisesi’nde bitirmiş. yüksek öğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde yapan Erdoğan, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin Tarih bölümünü bitirmiş. Kars Alparslan Lisesi, Eskişehir Atatürk Lisesi, Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü, Eskişehir Eğitim Enstitüsü ve Eskişehir Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda öğretmenlik ve idarecilik yapan Erdoğan, 1978-1997 yılları arasında MEB Teftiş kurulunda başmüfettiş olarak çalıştıktan sonra emekli olmuş. Emekliliğini yazı yazarak geçiren Erdoğan, Atatürkçü Düşünce Derneği’nde çalışmış. Nefes Dergisi, Karaca Ahmet Sultan Dergisi’nde makaleler yazan Erdoğan’ın İletişim yayınları ‘Cep üniversitesi’ kitapları serisinden Alevilik-Bektaşilik adlı kitabı yayınlanmış. Bu kitap daha sonra Yeni Yüzyıl gazetesince 24 Nisan 1995 yılında promosyon olarak verilmiş. Yine bu gazetenin Yeni Yüzyıl Kitaplığı serisinden ‘Türkiye’de Alevilik’ adı ile ikinci bir kitapçık da gazete ile birlikte verilmiş.
KİTAPLARI:
- Türkiye’de Alevilik
- Alevi Bektaşi Gerçeği
- Asbuğa
- Atatürkçü Düşüncelerimde Atatürk İlke ve Türk Devrimi
- Alevi Bektaşi Gerçeği (Yeni Baskı)
- Anadolu Müslümanlığı (Son Eseri, 2015, Milenyum Yayınları)
AYHAN AYDIN/İSTANBUL
Yoruma kapalı.