PİRHA- 29 Ağustos’ta kutlanmaya başlanan Ğadir Hum Bayramı 30 Ağustos’ta sona eriyor. Arap Alevilerinin bilinen en kutsal bayramı olan Ğadir Hum, daha çok Arap Alevilerinin yaşadığı Güney bölgesi Tarsus, Adana ve Antakya’da kutlanıyor.
Kurban Bayramından sekiz gün sonrasına denk gelen Ğadir Hum’da, kurbanlar kesilir ve kutsal mekan olan türbeler, ziyaretler, Arap Alevi halkının akınına uğrar. Tütsüler yakılır ve dualar okunur, bayramlara has olan yöresel yemek “Hrise” pişirilerek zengin ve yoksul ayrımı yapılmaksızın dağıtılır.
“İŞYERLERİ KAPATILIR”
Arap Alevi inancına göre Ğadir Hum bayramında hiçbir iş yapılmaz. O gün sadece inanç gereği dini vecibeler yapılır. Bütün iş yerlerinin kepenkleri kapatılır. Hiçbir ticari faaliyette bulunulmaz. Bu nedenle o gün iş yapmak caiz değildir.
“BAYRAMLAŞMA GÜN BOYU SÜRER”
Bayramlaşma ve ziyaretler sabahtan akşama kadar sürer. O gün sadece dini vecibeler yerine getirilir. Dost ve yakınlar ziyaret edilir ve bayramlaşma gün boyu sürer. Aleviler, birbirlerinin bayramlarını kutlar, birlik ve dayanışma içinde büyük kazanlarda “Hrise”yi elbirliği ile yaparlar. Bayramda görev almak büyük anlam taşıdığından herkes kendine düşen katkıyı sağlamak için hazır olur.
Arap Alevilerinin inancında Ğadir Hum bayramı önemli bir yere sahiptir. Bayramlar içerisinde en kutsal olanıdır. Hz. Ali’ye hilafetin vasi edildiği gün olarak kabul edilir. İslam peygamberi Hz. Muhammed’in veda hutbesini verdiği Gadir Hum’da Hz. Ali’yi kendisinden sonra vasi olarak tayin ettiği gündür. Bu vasiyete uyulmamış, Hz. Ali mağdur edilmiş olsa da bu böyle kabul edilir. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.