PİRHA – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Sağlıkta Dönüşüm Programı politikalarını alkışlarla protesto etti. Açıklamada, koronavirüs salgını sürecinde sağlık emekçilerinin sorunlarının artarak devam ettiği kaydedildi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, adil, eşit, emekliliğe esas temel ücret, 3600 ek gösterge ve fiili hizmet zammı talebi için, alkışlı protesto eylemi yaptı.
Sağlık Hizmetlerinde yıllardır var olan sorunları Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) kapsamında uygulanan politikalar arttırmış ve sağlık hizmetlerinin bütünlüğünde bozulma ve yozlaşmalar olduğu belirtilen açıklamada, Covid-19 salgınının sağlık hizmetlerinde görülen bozulmaları daha görünür kıldığı bilgisine yer verildi.
“SAĞLIK EMEKÇİLERİ HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA HAK KAYBINA UĞRAMAKTADIR”
Bu uygun olmayan çalışma alanlarında çalıştırılmak zorunda bırakılan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri taleplerinin karşılanmadığı, her geçen gün daha fazla hak kaybına uğradıkları bir dönem olduğuna dikkat çekilen açıklamada, çalışma alanlarınında yaşanan sorunların sağlıkçıların ekonomik, sosyal ve ruhsal bütünlüğünü bozduğu belirtildi.
Sağlıkta Dönüşüm Programı politikaları alkışlarla protesto edilen açıklamada, “Covid-19 salgını döneminde ilimizde 90 bine yakın sağlık ve sosyal hizmet emekçisi yaşanan tüm eksikliklere rağmen, sorumluluklarımızı kendimizden ve sevdiklerimizden ödün vererek en iyi şekilde yerine getirmiştir” denildi.
“SAĞLIK EMEKÇİLERİNE YETERLİ KORUYUCU EKİPMAN VERİLMEMİŞ, HAYATLARI TEHLİKEYE ATILMIŞTIR”
Bu süreçte tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin nitelikli ve yeterli sayıda koruyucu ekipmana ulaşamadığı, sağlıkları ve hayatlarının tehlikeye atıldığı belirtilen açıklamada, “Yataklı tedavi kurumlarında 80 bine yakın sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ağır iş yükü, angarya ve mobbingle karşı karşıya kalmıştır. Tüm bu sorunlara rağmen, görevlerini pandemi ile etkin mücadele ederek sürdürürken, karşılığında ödül beklememelerine rağmen ödül değil cezalandırma niteliğinde uygulamalara maruz bırakılmıştır” denildi.
ADİL, EŞİT, EMEKLİLİĞE ESAS TEMEL ÜCRET TALEBİ
Açıklamada, sağlık emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
– Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık hizmetlerini piyasalaştırmış ve sağlık hizmetlerinde sorunlara neden olarak emekçilerin sorunlarını gün ve gün arttırmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve uygulamalarından acilen vazgeçilmelidir.
– Adil, eşit, emekliliğe esas temel ücret talep ediyor, performansa dayalı ücretlendirmeyi kabul etmiyoruz.
– Sağlığın/sağlık hizmetlerinin ve sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin siyasi propaganda ve siyasi rant malzemesi olarak görülmesini kabul etmiyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hakkı olan 3.600 ek göstergenin geciktirilmeden uygulanmasını istiyoruz.
– Sağlık çalışanları arasında, aynı işi yapan fakat farklı statüde bulunan, farklı ücret ve özlük haklarına sahip; 4/A, 4/B, 4/C, ve 4/D’li olarak sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kategorizem edilmesini yanlış buluyoruz. Farklı istihdam ve ücret rejimlerini kabul etmiyoruz.
– Sağlık hizmeti ekip işidir. İş barışını, dayanışma ve bütünlüğümüzü bozan uygulamaları kabul etmiyoruz.
– Hastanelerde binlerce 4D’li sağlık işçilerinin (sekreter, güvenlik personeli, hasta bakıcı, temizlik personeli, yemek servis elemanı) ek ödemelerin dışında bırakılmasını kabul etmiyoruz.
– Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin dönüşümlü çalışma idari izinler bahane edilerek nöbet ve icap ücretlerinin gasp edilmesini kabul etmiyoruz.
– Covid-19 kapsamında hastalanan ve vefat eden sağlık ve sosyal hizmet emekçileri bu süreçte bu hastalıkları evlerinde kalarak değil bu hastalara hizmet ederek kapmışlardır. Covid 19’nun meslek hastalığı iş kazası olarak kabul edilmemesi uygulamasını asla kabul etmeyeceğimizi ifade ediyoruz.
-Sağlık ve sosyal hizmet alanında şiddet, angarya, mobbing uygulamaları ile etkin mücadele etmesi gerektiğini ifade ediyor ve şiddet, angarya ve mobbinge hayır diyoruz.
-KHK’lar ile ihraç edilen, güvenlik soruşturmalarıyla göreve başlatılmayan arkadaşlarımızın önündeki hukuksuz uygulamalara son verilmesini istiyoruz. Yaşatırken insanca yaşamak istiyoruz, biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini yok sayan, insanı, emeği temel almayan tüm uygulamalar ile mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.