PİRHA – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, koronavirüs ile ilgili iktidarın yapması gerekenleri 14 maddede sıraladı. PİRHA’ya konuşan Yalçınkaya, “Ciddi riske maruz kalan sağlık emekçileri için mücadele ediyoruz” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, koronavirüs salgını nedeniyle sağlık alanındaki taleplerini aktardı.
Yalçınkaya, “Ankara il genelinde 81 yataklı tedavi kurumu 506 birinci basamaklı sağlık tesisine 86.644 sağlık ve sosyal Hizmet emekçisi çalışmaktadır. Bu salgına karşı genel olarak halkımızın sağlık hakkını gözeterek tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin de sağlığını korumaya yönelik yoğun bir şekilde çalışmaktayız” dedi.
“ÜLKEMİZDE KRİTİK EŞİK AŞILMIŞTIR”
Yalçınkaya, koronavirüs vakalarına ilişkin verileri şöyle aktardı:
“Salgın özellik Avrupa kıtasında yaygınlaşarak artmaktadır. Nitekim komşumuz İran’da üç haftalık süreçte vaka sayısı 16.169 olmuş hayatını kaybedenlerin sayısı ise 988 olarak gerçekleşmiştir. Bugün itibari ile ülkemizde kritik eşiğin aşıldığı açıklanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü, bu artış eğilimini fark ederek 3 Mart tarihinde dünya genelinde sağlık hizmetlerinin sunulması için aylık 89 milyon maske, 76 milyon eldiven 30 milyon önlük, 1.59 milyon koruyucu gözlük, 2. 9 milyon litre el dezenfektasyon ihtiyaç olduğunu bildirmiştir.”
“CİDDİ RİSKE MARUZ KALAN SAĞLIK EMEKÇİLERİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Sağlık çalışanlarının yaşadığı durumu anlatan Yalçınkaya, şunları kaydetti:
“Bizim bu salgında ortaya koyduğumuz tavır ve ortaya koyduğumuz emeğe rağmen yöneticilerimizin bir şeyi yok saymaya çalışmalarıdır. Süreç böyle giderse sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği için daha ciddi bir tavır sergilemek kaçılmaz olacaktır. Bunun ötesinde bu taleplerin karşılanmaması ciddi riske maruz kalan sağlık çalışanlarının sağlığında sorunlara neden olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü bu açıdan sağlık yöneticilerine sağlık çalışanlarının sağlığı açısından ciddi sorumluluklar yüklemiş ve ülkeleri uyarmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık çalışanları açısından güvenli çalışma ortamı yaratılmaması durumunda sağlık çalışanları hizmetten çekinme hakkı olduğunu vurgulamıştır. Yöneticilerin eksik olan öngörü yeteneğine biz sağlık emekçilerini kurban etmeyeceğiz. Bu alanda etkin önlemler alınıncaya kadar mücadele edeceğimizi tüm sağlık emekçilerine beyan ediyoruz.”
SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN 14 TALEP
Yalçınkaya, “Bu salgının samimiyetle önünün alınması için acilen 14 talebimizin karşılanması istiyoruz” diyerek talepleri şöyle sıraladı:
*”Bu taleplerimiz uluslararası standartlarda. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri çerçevesinde gerekli önlemler alınmalı,
*Sağlık çalışanları güncel eğitimleri verilmeli ve şeffaf olunmalı. Tüm hizmet alanlardaki personelin koruyucu ekipmanlara ulaşımı sağlanmalı,
*Tüm personelin periyotlar halinde kontrolleri bir tanı testi yapılmalı,
*Havalandırma sistemlerinin güvenilirliği sağlanarak sağlık çalışanlarının bulundukları ortamda güvenli hale getirilmeli,
*Risk durumundaki sağlık personelinin kronik hastalar, hamile engelli organ nakli ve kanser hastaları 60 yaş üstü hastaların amirlerin inisiyatifine bırakılmadan idari izinli sayılmaları,
*Çalışanlara ulusal sosyal ve yönetsel anlamda destek verilmeli,
*Çalışanların maddi koşulları desteklenmeli, ulaşım imkanları sağlanmalı,
*Yönetim ve çalışanlar ve temsilcileri arasında işbirliği sağlanmalı, sağlık kurumlarının iş yükünü azaltıcı idari kararlar bir an önce uygulanmalı,
*Fazla mesai dayatmasından vazgeçilerek sık molalarla çalışma saatleri kısa tutulmalı,
*Ebeveynin ikisinin de sağlık personeli olması durumunda birisine izin hakkı verilmeli,
*Acil durumda afet yönetmeleri iş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarına uyulmalı.
*Bugün itibari ile bu taleplerimizden sadece bir tanesi karşılık bulmuştur. Eğer bugün olduğu gibi görevimizi yapmaya devam etmemiz istiyorsa halk sağlığının korunmasının temelini sağlık çalışanlarının sağlığını korumaktan geçtiği unutmamalıdır.”
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.