Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Zeynep Altıok, 2016’da yaşanan hak ihlalleri ve hafta başında görüşülecek olan Anayasa değişikliği teklifine, Alevilere yönelik hak ihlalleri ile AKP’nin 14 yıllık politikasına ilişkin dihaber’in sorularını yanıtladı.
“AKP TOPLUMUN MUHALİF KESİMLERİNİ HEDEFİNE ALDI”
Altıok AKP’nin toplumun tüm muhalif kesimlerini hedefine aldığını söyleyerek, “14 yıl içinde artan bir hak ihlali süreci hem de toplumun her kesimini mağdur eden bu yaklaşımın elbette ki bu ülkeyi yok etmek isteyen anlayışa da olanak sağlayacak bir kontrolsüzlük yarattı. Darbe girişimiyle birlikte önümüze daha farklı bir tablo çıktı. AKP zaten toplumun kendisinden olmayanları ayrıştırmak üzerine bir yönetim anlayışı benimsemiş. Bu yönetim anlayışını aslında kalıcı bir sisteme evirtmek için yıl yıl hem kamuda hem de toplumun tüm kesimlerinde sistemli bir kadrolaşma, nüfuz etme çalışması gerçekleştirmiş ve bunun sonucunda da elde ettiği gücü başkanlık olarak önümüze getirmiştir. Bu anlayışın ayrıştırdığı toplum kesimlerinin yerine bir de kendi yetiştirdiği, kendi içinde çıkardığı, kendisini iktidara taşıyan, o iktidarda iken tüm bu hak ihlalleri yapmasına olanak sağlayan siyasal İslam ideolojisinin temsilcisi darbe girişiminde bulundu. Kendisini hedef aldığı noktada, “Onunla hesaplaşıyorum” diye yeni bir koridor açmış ve onunla hesaplaşmak adına şiddet ve baskı unsurlarını daha da artırdı. Hem Fethullah Gülen cemaatinin kendisini hedef alan tüm unsurlarına karşı hem de yine elbette kendisini ve Fethullah Gülen anlayışını reddeden toplumun muhalif kesimlerini de hedef alan bir sistem getirmiş oldu” ifadelerini kullandı.
“80’LERİ ARAYACAĞIZIM AKLIMIZA GELMEZDİ”
12 Eylül askeri darbe sonrası yaşanılanlara benzer bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Altıok, şu ifadeleri kullandı: “Ama gün gelip 80’leri arayacağımız aklımıza gelmezdi bizim. “Darbelere karşıyız, bu ülkenin sorunlarını görüyoruz, bu ülkedeki özgürlük sorunlarıyla mücadele edeceğiz” diyerek iktidara gelen bir AKP var karşımızda. Ama onların özgürlük anlayışı sadece ve sadece kendi dini ve milli görüşünün çerçevesinde bir özgürlük anlayışıdır. Milli ve dini olmayı reddeden hiç kimseye bir özgürlük hakkı tanınmıyor. AKP böyle bir yaklaşım getirdi önümüze. “Darbelere karşıyız” deyip geçmişteki acıları insanların önüne hesaplaşmak, yüzleşmek gibi safsatalarla getirip ama o darbe anayasasının bütün nimetlerini kendi darbesi, kendi dikta ve baskısı için kullanan bir iktidardan bahsediyoruz.
“OHAL KALICI BİR SİSTEM HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEKTE”
Altıok, OHAL’in ikinci kez uzatılmasına da değindi:
“Aslında şimdiki Anayasa değişikliği, mevcut durumdaki OHAL sisteminin kalıcı bir sistem haline dönüşmesinden başka bir şey değil. Şu anda nasıl ki OHAL kapsamında bir kişinin emri ile on binlerce kamu çalışanı bir gecede işinden edilebiliyorsa, bir sosyal medya ihbarı üzerinden İçişleri Bakanlığı ertesi gün Halkevleri’nin laiklik savunucusu gençlerini tutukluyorsa, oysaki günler boyunca Reina saldırısını doğurabilecek bir ortam hazırlayan nefret söyleminden bir kişi bile müdahale ile karşı karşıya kalmıyorsa, böyle bir çifte standart varsa bunu başka bir gözle değerlendirmemiz gerekiyor. Hem bugünkü şiddet sarmalının, can güvenliksiz Türkiye’nin sorumlusu AKP’dir hem de bu yarattığı koşullar üzerinden her türlü mağduriyetin bunların olanaklarını sağlayan kendisidir. Ve bunun oluşu ile ilgili süreçte de buradan el yükselterek toplumu daha da kutuplaştıran nefret iklimi, nefret söylemi, ihbar mekanizması, sivil silahlanma, kendisinden olmayana karşı tutum alma ve eyleme çevirme dolayısı ile suç işleme zeminin yaratan yine AKP iktidarıdır.”
AKP, SİVAS DAVASINDAKİ SANIKLARI ÖDÜLLENDİRDİ
Alevilere yönelik gerçekleşen katliamlara da değinen Altıok, bu katliamlarla hala yüzleşilmediği gibi Sivas Katliamı’ndaki sanıkların AKP iktidarı döneminde ödüllendirildiğini söyledi. Altıok sözlerini şöyle sürdürdü:
“Alevilerin hedef alınması ile Maraş, Çorum ve Sivas katliamıyla yüzleşmeyen, Dersim ile yüzleşmeyen, yine farklı grup ve etnik yapıların hedef alınması sonucu yaşanan katliamlarla yüzleşmeyen bir rejim kendi için rejim dönüşümü için çok büyük bir olanak sağlıyor. Çünkü oradan aldığı sistemi içselleştirmiş birileri ile iktidara gelmiş oldular. Dolayısıyla biz hiç boşuna söylemedik, Sivas katliamı sonrası tüm sanık avukatlarının AKP iktidarında iktidar mekanizmalarının kilit noktalarına yerleştirilmiş olmasını. Katliamcıları savunan tüm sanık avukatlarının belli mertebelerde ödüllendirilmiş olması, belli kademelere yerleştirilmiş olmaları ve karar verici mekanizmaların başına getirilmiş olmaları tam da bu katliamı gerçekleştiren zihniyetin devlet yönetiminin kilit noktaların yerleşmiş olması anlamına geliyor. İşte böyle bir yaklaşım üzerinden yönetilen bir Türkiye’de insan hakları ihlallerinden bahsediyoruz. Elbette yıl ve yıl artıyor. Ve önümüze böyle bir karanlık çağ geliyor. İşte bu yüzden de bizler için sistem değişikliği, rejim değişikliği bir sürpriz değil. 14 yıl boyunca tüm parlamenter sistem mekanizmaların doğru kullanan bir iktidar bugün son derece çağdaş, Avrupa Birliği’ne çoktan girmiş belki de ekonomisi yükselen büyüyen, dünyada Ortadoğu’nun lideri olmak yerine Avrupa’nın kilit ülkesi olmayı sağlayabilirdi. İktidar bu fırsatı kaybetmiş değil, elinin tersi ile itmiş bir iktidar anlayışından bahsediyoruz. Fakat becerisizlikleri yöneldikleri cephede de başarısız olmalarına neden oldu. Ortadoğu’nun lideri olmaya çalışırken, şimdiler de Ortadoğu’nun tüm ülkeleri ile sorunlu bir politik durum içerisindeler. Ortadoğu savaşını kendi ülkesinin içerisine taşımış bir iktidara dönüştüler.”
Laikliğin artık suç sayıldığı ve yaşam tarzına müdahaleye kadar vardığını söyleyen Altıok, laikler ve dinliler diye bir kutuplaşmanın yaratıldığını vurguladı.
“KILIÇDAROĞLU DAHİ BAŞKAN OLSA DAHİ BU SİSTEMİ REDDEDİYORUZ”
Altıok Hafta başında mecliste gerçekleşecek Anayasa değişikliği ve değişikliğin çerçevesine karşı parti olarak nasıl karşı bir mücadele biçimi gerçekleştireceklerini şu sözlerle anlattı: “Biz tam demokrasi, gerçek bir demokrasi ve demokrasinin güvencesi olan bir parlamenter sistemin savunucusuyuz. Dolayısıyla Kemal Kılıçdaroğlu dahi başkan olacak olsa bu sistemi reddediyoruz. Çünkü hiç kimse sorgulanamaz değildir. Birinin sorgulanmadığı liderliği, kim olursa olsun reddediyoruz. İleri demokrasi dedikleri kendi iktidar sistemlerinde Türkiye demokrasi konusunda 167 ülke arasında 97’inci sırada yer alıyor. Bu çok vahim bir tablo. Dolayısıyla hiçbir şekilde gerçekçi olmayan bir yönetim biçim önümüze getirdikleri ve üstelik de şu anda yandaş buldukları MHP’nin nasıl bir saikle destek olacağına bakacak olursak, diyor ki “Bir fiiliyat var ve bunu resmiyete dönüştürmemiz lazım.” Biz bunun fiiliyat durumuna yüzde 100 katılıyoruz. Fiili bir baskı ve şiddet ortamı var. Biz tam da bu fiiliyatın resmiyete dökülmesine karşıyız zaten problem de bu. Bunun kalıcı kılınması üzerine geliştirilen bir sistem var. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin tamamen reddeden ve başa getirilecek olan kişinin Sivas örneğinde olduğu gibi anlayışın, tek adamın atadığı kişiler üzerinden yapıya evirtmektir. Bu nedenle de biz mevcut cumhuriyet rejimine, gerçek bir demokrasiye ve kendi içinde içselleştirilen bir laikliğe sarılacağız.”
YENİ BİR İKTİDAR
HDP’li vekillerin tutuklanması ile CHP’li vekillere soruşturma açılmasına ilişkin de konuşan Altıok, bu krizi çözmek için yeni bir rejime değil yeni bir iktidara ihtiyaç olduğunu söyledi. Altıok, “Bu ülkede adına ne denilecekse ‘Kürt sorunu, Güneydoğu sorunu, eşitlik sorunu var. Bu ülkenin özgürlük, eğitim, işsizlik, ekonomik sorunu var. Şiddet sorunu, can güvenliği sorunu var. Tüm bu sorunlar için CHP olarak bir de diğer muhalefet partilerinin desteklediği koşulu da ortaya koyalım, Meclis aritmetiği bu iktidarın anlayışı nedeniyle yeterli olmadığı için devreye alamadığımız çözüm önerilerimiz, araştırma komisyonlarımız, kanun tekliflerimiz ile sağlayabileceğimiz kalıcı barış ortamının salt AKP direniş ve baskısı ile yok edildiği bir yerde duruyoruz. Dolayısıyla bizim talebimiz gösterildiği gibi koalisyon da öcü değildir. Elbette barışçıl, özgürlükçü bir iktidar tüm bu sorunları çözebilir ama tüm bu değerlerin karşısında duran tek adamın rejimi yerine bir koalisyon dahi çözümü getirebilecektir” ifadelerini kullandı.
Yoruma kapalı.