“AB’NİN SİLAH SATIŞIYLA İLGİLİ BİR STANDARDI YOK”
Türkiye’ye silah ihracatının AB hukukuna uygunluğunu değerlendirmeye alan raporda, söz konusu ticari işlemlerin hayata geçtiği tarih olan 2005 yılında AB’nin silah ticaretiyle ilgili herhangi bir ortak tutumu olmadığı vurgulandı. Belgede, bu nedenle AB hukukunun “bir değerlendirme standardı teşkil edemeyeceği” belirtildi.
“AFRİN TARTIŞMASI AÇIKLIĞA KAVUŞMADI”
Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği harekatın “uluslararası hukuka uygunluğunun” ele alındığı diğer raporda ise, bu konudaki tartışmanın “şimdiye kadar açığa kavuşturulmadığı” kaydedildi. Belgede harekata ilişkin “çok sayıda pratik ve hukuki sorunun cevapsız olduğu” ve bu nedenle “olaylarla ilgili güvenilir bir değerlendirmenin” söz konusu olmadığı belirtildi.
“ALMANYA GELECEKTE SORUMLU TUTULABİLİR”
Her iki bilirkişi raporunun da hazırlanmasına öncülük eden Sol Partili Helin Evrim Sommer, raporlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Alman hükümetinin Türkiye’yle yapılacak silah ticaretinden ötürü en azından gelecekte sorumlu tutulabileceğini” söyledi.
Türkiye’nin Afrin harekatında meşru müdafaa hakkını kullanıp kullanmadığıyla ilgili farklı görüşler olduğunu belirten Sommer, “Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması” çağrısında bulunmuştu.
Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği harekatta Almanya’dan satın aldığı tankları kullanıyor olması, Almanya’da tartışmalara neden olmuş durumda.
Salı günü Tagesschau’da yer alan haberde de, Türk ve Alman dışişleri bakanlarının 6 Ocak’taki görüşmesinden üç gün sonra Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall ile Türk BMC şirketi arasında “Leopard 2” tanklarının modernizasyonu konusunda anlaşma imzalandığı iddia edilmişti. Taraflardan iddialarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Yoruma kapalı.