PİRHA- Mersin’de yaşayan Ali, 9 yaşında ve 6 yıldır cemevinde semah dönüyor, bağlama çalıp, deyiş söylüyor. Semah dönmenin bir aşk olduğunu söyleyen Ali yaşıtlarına seslenerek, ‘gelin birlikte semah dönelim’ diyor.
Alevi inancı ve kültürü bin yıllardır nesilden nesile aktarılarak geldi. Alevi inancının filizlendiği coğrafya daha çok köylerde olsa da günümüzde şehir yaşamını süren Aleviler daha da ağırlıkta. Aleviliğin, devletin tanımadığı bir inanç ve aynı zamanda asimilasyon politikalarının hedefinde olması yeni nesillerin yeterince Alevi öğretisiyle buluşmamasına yol açıyor.
Günümüzde Aleviliğin korunması ve yaşatılması adına açılan cemevlerinde de çocukları ve gençleri bulmak neredeyse zor.
Mersin’de cemevine gelen çocuklardan biri de Ali. Kendini semaha adamış. 9 yaşında olan Ali, 6 yıldır Mersin Cemevinde semah dönüyor, bağlama çalıp deyiş söylüyor. Cem erkanında da süpürge görevinde olan Ali ile konuştuk.
Semaha 3 yaşında başladığını anlatan Ali, “6 yıldır semah dönüyorum. Bizim için bir aşk, her gün dönüyorum. Her gün cemevine geliyorum. Açılışlar olur, aşureler olur, gidip büyüklerimle birlikte semah dönüyorum” diyor.
Semah döndüğünde herkesin kendisini tebrik ettiğini ifade eden Ali, yaşıtlarının da “Çok güzel dönüyorsun hayret ediyorum ben dönemiyorum diyorlar. Nasıl dönüyorsun diye soru soruyorlar” dediğini aktarıyor.
“Bir çocuk grubu olsa böyle çocukların döndüğü bir semahçılar olsa nasıl olur sence?” sorumuza ise Ali, “Onlara öğretirim hocası ben olurum. Onlara bildiğim kadar öğretirim” diyerek yaşıtlarını cemevine ve semah öğrenmeye davet ediyor.
“ÖMRÜMÜZ YETTİĞİ KADAR YOLA HİZMET ETMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Ali’nin annesi Nezaket Dağeri, Ali’nin semah dönmesine, cemevinde hizmet yapmasına, yolu sürdürmesine mutlu olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
“Ali doğmadan buradaydı. 9 senedir de burada içimizde. Keşke çocuk semah hizmeti olsa, cem hizmeti olsa daha iyi olur, çalışırız Ali’yle beraber bütün çocukları bütün gençleri herkesi bekleriz. Bu yola hizmet ettiğimiz için burası bizim için artık vazgeçilmez oldu. Alevilik yolu uludur diyoruz. Ömrümüz yettiği kadar da yolumuza hizmet etmeye çalışacağız.”
“ALİ, DAVRANIŞLARIYLA, OTURMASIYLA KALMASIYLA BİR ALEVİ EVLADI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevim Dede ise, çocukları ve gençleri önemsediklerini vurgulayarak, “Aliş aynı zamanda Aleviliği bilen de biri. Davranışlarıyla, oturmasıyla, kalkmasıyla her zaman bir Alevi evladı olduğunu gösteriyor. Aslında bu yaşlarda bu hizmeti yürütmek çocuklarımıza yönelik olarak bu çalışmaları başlatmak çok doğru. Olması gereken bir hizmet” ifadelerine yer verdi.
AİLELERE ÇAĞRI: ÇOCUKLARINIZA ALEVİ İNANCINI AŞILAYIN
Ali’nin babası Mehmet Dağeri de gençlerin ve ailelerin gerekli duyarlılığı göstermediğini dile getirerek, “‘Aileler, çocuklarını bugün toplantı var, panel var ya da bugün oruç açmamız var, lokma paylaşımımız var gidelim orada dedelerimizin sohbetini dinleyelim. Gülbenglerimiz var, semahımız var’ diye çocuklarına aşılamalıdır. Aşılamadıktan, öğretmedikten sonra tabii ki genç nesil de başı boş hareket ediyor. Bu görev öncelikle ailelere düşer. Çocuklarınıza sahip çıkın Alevilik inancı üzerine yetiştirin. Sizler sahip çıkmazsanız birileri çocuklarınıza sahip çıkar, alıp götürür sonra ah dersiniz iş işten geçer. Bu konuda Pirimiz Pir Sultan Abdal’ın dediği gibi ‘gelin canlar bir olalım’ diyoruz. Birlikten beraberlikten kuvvet doğar” diyerek ailelere uyarıda bulundu.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.