Ajansımız Pir Haber Ajansı haber oldu. Gazete Karınca’dan Çağdaş Kaplan, Haber Müdürümüz Turabi Kişin ve Haber Şefimiz Nilgün Mete ile PİRHA’yı konuştu.
Gazete Karınca’da yer alan haber şöyle:
Artık Alevilerin bir haber ajansı var: PİRHA
Alevi gazeteciler bir ilke imza atarak haber ajansı kurdu. Alevilerin inanç dünyasından yaşamlarına, yaşadıkları hak ihlallerinden sanatına kamuoyuna taşımaya çalışan Pir Haber Ajansı, sınırlı imkanları ve kadrosuna rağmen yurttaş gazeteciliğinin de desteğiyle yayında.
OHAL’in Kanun Hükmünde Kararnameleri ile yüzlerce yayın kuruluşunun kapatıldığı bir ortamda Alevi gazeteciler cesur bir adım atarak Pir Haber Ajansı’nı kurdu.
Alevi toplumuna ait bir haber ajansı olması açısından bir ilk niteliği taşıyan Pir Haber, Alevilerin kültürlerini, yaşamlarını, maruz kaldıkları hak ihlallerini, kültürlerini Türkiye toplumuna haberlerle ulaştırmaya çalışıyor.
Pir Haber, Alevi toplumunun televizyon kanalı TV10’nun OHAL’le kapatılmasının ardından doğan boşluk üzerine kurulmuş.
Bu boşluğu doldurmak için Alevi örgütleri, kanaat önderleri ve toplum içinde yapılan tartışmalar sonucu Alevi gazetecilerin aldığı inisiyatifle kurulan Pir Haber, Aralık ayının başında yayın hayatına başladı.
“Alevi Haber”, “Gündem” “Dünya”, “Yaşam”, “Kadın”, “Kültür Sanat”, “Yerel Haberler”, “Tarih-Araştırma” gibi servisleri bulunan Pir Haber, internet sitesinde Alevilerin televizyon kanalı boşluğunu doldurmak için bir de Pir TV adında görüntü servisi açmış.
Gazete Karınca, Pir Haber’in haber merkezine girdi.
Ajansın Taksim’de bulunan ofisinde 5-6 gazeteciden oluşan küçük bir ekip çalışıyor ama etkileşim alanı geniş bir ekip.
Amasya’dan Dersim’e, Çorum’dan Ege’deki Alevilere, Alevi toplumunun yaşadığı tüm yerleşimlerle şu an sınırlı da olsa haber ağın ilişkisi var.
Pir Haber için tüm Alevi gençleri, bulundukları bölgelerde ajansın birer gönüllü muhabiri.
Ajans sadece Alevilerle ilgili haberler de değil, tüm sesi kısılan toplumsal kesimlerin sesini de yansıtmaya çalışıyor.
‘Alevi toplumu ne yaygın ne de muhalif medyada hak ettiği gibi yansıtılmadı’
Ajansın yayın yönetmeni Turabi Kişin, “Neden bir haber ajansı?” sorusuna yaygın ve muhalif medyaya yerinde bir eleştiri ile cevap veriyor. Cumhuriyet tarihi boyunca Alevi toplumunun kendisini ifade araçları olmadığını belirten Kişin, bu alanın kendilerine hep kapalı tutulduğunu vurguluyor.
Kişin, Alevi toplumunun kültürü ve sorunlarının ne yaygın medyada ne de muhalif medyaya hak ettiği yeri göremediğini belirtiyor.
TV10 kanalının açılması ile birlikte Alevilerin kendisini ifade etme kendi sorunlarını topluma taşıma ve bu noktada Türkiye’deki genel sorunlara da dahil olma noktasında bir imkan yakaladığını belirten Kişin bunun da OHAL’le ellerinden alındığını ve bu duruma kendilerinin de yeni bir medya mecrası yaratarak cevap olduklarını söylüyor.
‘OHAL var diye kenara çekilmek vicdani değildi’
Kişin, “TV10 kapatılmışken, OHAL ortamında böyle bir adım atmak yayının geleceği açısından sizi endişelendirmedi mi?” sorumuza ise şöyle yanıt veriyor:
“Türkiye’de şu an muhalif her türlü çalışma kapatılma riski ile karşı karşıya. Pir Haber Ajansı açısından da bu bir risk. Bu riski de göze aldık. Ama bu kaygı varken de bir kenara çekilmenin vicdani bir durum olmadığını düşündük.”
‘Aleviler demokrasi damarının en ana bileşeni’
Sadece Alevi toplumunun değil Türkiye’de sesi kesilmeye çalışılan tüm kesimlerin sorunlarını takip edip haberleştirmeye çalıştıklarını belirten Kişin, bunun sebebini ise şöyle açıklıyor:
“Alevilerin sorunu çözülmeden Kürtlerin sorunu çözülmez, Kürtlerin sorunu çözülmeden Alevilerin sorunlarının çözülmeyeceğini de biliyoruz. Demokrasi bir bütünlük arz ediyor. AKP iktidarının uygulamaları Alevileri ne kadar kaygılandırıyorsa biliyoruz ki Ermeni toplumunu da o kadar kaygılandırıyor. Alevi toplumu kendisini demokrasi damarının en ana bileşenlerinden biri olarak görüyor.”
‘Her Alevi yurttaş gönüllü muhabirimiz’
Kişin, bir ajans faaliyeti açısından sınırlı sayıda personel ve imkanlarla çalıştıklarına dikkat çekiyor. Ama bunun “büyük bir sorun” olarak değerlendirmiyor ve bu noktada da yurttaş gazeteciliğinin devreye girdiğini söylüyor.
Kişin süreci şöyle anlatıyor:
“Alevi toplumuna sesinizi yansıtmak istiyorsanız bu bir imkandır deyip gönüllü muhabirlik temelinde gidiyoruz. Gittikleri herhangi bir etkinlikte, Cem’de fotoğraflayıp göndermelerini söylüyoruz. Her Alevi yurttaş gönüllü muhabirimiz olabilir.
Sosyal medya üzerinden bize ulaşıyorlar. Sonuç ta alıyoruz. Alevi gençlerin de elini taşın altına koyması lazım. Karınca kararınca Pir Haber Ajansı’na katkı sağlayabilirler. Kapılarımız açık. Sosyal medya üzerinden bize ulaşabilirler.”
‘Alevi yurttaşlar hem haber için hem tanıtımımız için yanımızda’
Ajansın Haber Şefi ise bir kadın gazeteci. Nilgün Mete, haber üretim süreçleri hakkında bilgi veriyor. Mete her editörlerinin aynı zamanda birer muhabir gibi çalışıp haber ürettiğini söylüyor. Yurttaşların da haberlerle kendilerine destek olduklarını belirten Mete, şunları anlatıyor:
“Alevilerin nefes alışına kadar haber yapıyoruz. Sorunlarını, yaşadıklarını, kültürlerini, hissettiklerini haber yapmaya çalışıyoruz. Ama tabi başta hak ihlallerini taşıyoruz sitemize.
Yurttaşlar arayıp haber veriyorlar. Biz de onları sosyal medya üzerinden takip ediyoruz. Oralardan da haber çıkartıyoruz. Bir hak ihlali yaşanmış ve oraya ulaşma imkanımız yoksa oradaki Alevi yurttaşlara ulaşıp görüşler alıp, haber genişletiyoruz. Zor koşullarda haber üretmeye çalışıyoruz.”
Ajans kurulduğundan bu yana okurdan da olumlu tepkiler aldıklarını belirten Mete, “Okurlarımız bizi öğrendiklerinde, bize ulaşıp ‘tanıtımınız için neler yapabiliriz?’ diye soruyor. Sosyal medyadan bize haberlerimizi paylaşarak destek oluyorlar.
Çok yakında Pir TV haber bülteni de yayında
Mete, son olarak Pir Haber takipçilerine içerik açısından da bir müjde veriyor. Mete, “PİR TV var. Burada video haberleri yayınlıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde programlar ve haber bülteni de olacak. İçerik açısından zenginleşmiş bir Pir Haber Ajansı olacak.
Yoruma kapalı.