PİRHA- ABF, PSAKD ve AKD genel başkanları ve beraberindeki heyet, depremin olduğu Elazığ ve Malatya’da incelemelerde bulundular. Genel başkanlar, deprem bölgesine can olmaya gittiklerini belirterek, ayrımsız bir şekilde tüm depremden zarar görmüş yurttaşlara yardım edilmesi konusunda çaba göstereceklerini kaydettiler. Genel başkanlar, deprem bölgesinde Alevilerin ayrıma tabi tutulduğunu gözlemlediklerini belirttiler.
Haberin videosu
Elazığ Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ’a ve Malatya’ya giden Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı İsmet Kurt ve beraberindeki Alevi temsilciler, deprem bölgesinde incelemelerde bulundular.
Alevi temsilciler, PİRHA mikrofonuna deprem bölgesine can olmaya gittiklerini belirttiler.
ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, “Nerede bir ölü vardır yüreğimiz oradadır. Biz de canlarla can olmak için geldik. Depremin dini, ırkı olmaz. Nerede bir afet varsa Alevi toplumu oradadır. Ayrıma tabi tutulduğumuzu gözlemledik. Canlarımıza yeterinde çadır ulaşılmamış, dertleri dinlenilmemiş. Hüsükuşağı köyünde iki yaşlı insanı dinledik yüreğimiz sızladı. Bir daha umarım yaşanmaz durumlar” dedi.
AKD Genel Başkanı İsmet Kurt da, “Herkese can diyerek yardım kampanyasını başlattık. Özellikle ısıtıcı sobalar toplandı. Üzülerek söylüyorum Hüsükuşağı’na giden ilk heyettik. Bizler hiç kimseye ayrım yapmadan yardım edeceğiz. Bir daha böyle acılar yaşanmasın” diye konuştu.
Elazığ Yıldızbağları Cemevi Başkanı Cafer Yeşil ise, “6.8 büyüklüğündeki deprem çok ciddi bir deprem. Doğal afetlerin sonucu bu. Bizler ders çıkarmamız lazım. Doğaya sahip çıkmamız lazım. Sivil toplum örgütleri katkı sundular. Bundan sonra nasıl çalışmamız konusunda bugünden ders çıkarmalıyız” dedi.
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan da, “Bu ülkede yaşamak kaderimiz ise depremi de kaderimiz olarak yorumlayabiliriz. Bölgeyi gezdik. Malatya Pütürge’ye gittik. Acil eksiklikler tespit edildi. Köylerin yaralarını saracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Yıllardır alanlarda eşit yurttaşlık mücadelesi veriyoruz. Eşit yurttaşlık tam da deprem anında gerekiyor. Doğanyol’da burada yardım gitti mi, diye sorduk. Oradan biri ‘o minaresi yıkılan köy mü?’ dedi. Devlet yetkililerinin ayrım yaptığına inanmak istemiyoruz. Oralarda çadırlarda kalınması mümkün değildir. Köylerde hayvanlar için de çadır gerekiyor. Aleviler vicdanlıdır. Kim olursa olsun onların yaralarını sarmak için ellerinden geleni yaparlar” dedi.
Müslüm Metin de “İnsanların bu kış günü evsiz kalmaları çok ağır. Kurumlar olarak tüm canların yanındayız. Dışarıdan sağlam görünse de binaların içine girince çok kötü bir tabloyla karşılaştık” ifadelerini kullandı.
Ali Özveren ise “Alevi kurumlarının bu bölgeye el uzatmalarını istiyoruz. İhtiyaçlar nelerdir burada tespit ediyoruz. Canların da duyarlı olmalarını bekliyoruz” dedi.
PİRHA/ELAZIĞ
Yoruma kapalı.