PİRHA- Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Alevi köyü Başkınık sınırları içerisinde bulunan ve binlerce yıllık doğal krater gölü olan Dipsiz Göl’ün suyu Yama Dağları’na yol çalışması gerekçesiyle boşaltılıyor. Dipsiz göl Türkiye’deki ender göllerden.
Malatya’nın Hekimhan İlçesine Bağlı Hasançelebi Beldesi sınırları içinde bulunan binlerce yıllık doğal krater gölü olan Dipsiz Göl’den bir haftadan bu yana tankerlerle günde 60 ton su çekiliyor. Gerekçe ise Malatya Yama Dağları’na yapılan yol çalışması.
Dipsiz Göl, Alevi köyü olan Başkınık sınırları içinde bulunuyor.
Köylülerin bu duruma müdahale etmesi üzerine şirket çalışanlarının, Hekimhan Kaymakamı, Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yol yapımında kullanılmak üzere gerekli suyun bu doğal gölden temin edilmesine izin verdiklerini söyledikleri belirtildi.
Dipsiz Göl’ün boşalan suyunun yerine ise Başkınık köyüne içme suyu olarak giden su şebekesinden yeniden su doldurulacağı kaydedildi.
GÖLÜN ÇEVRESİNE BETON DÖKÜLDÜ, DOĞALLIĞI TAMAMEN YOK EDİLDİ
Köylülerden alınan bilgiye göre, yaklaşık 10 yıl önce Hekimhan Kaymakamı Nurettin Dayan tarafından çevre düzenlemesi adı altında yapılan çalışmalarda gölün çevresine beton döküldü ve gölün doğallığı ve güzelliği tamamen yok edildi.
Ayrıca Erdemir Maden tarafından Malatya’nın Hekimhan ilçesi mevkiinde yer alan Alevi yerleşim alanlarında yılda 3 milyon ton demir cevherini çıkarmak için çalışmaların yürütüldüğü, ÇED süreci ile birlikte Ekim ayı başında başlatılan projenin devam ettiği ifade edildi.
Buna karşı ise çevrecilerin köy halkını bilgilendirmek için toplantılar yaptığı kaydedildi.
Dipsiz Göl suyu kaplumbağaların üreme alanı olmakla birlikte Angut kuşlarının yavrularını bıraktığı, leyleklerin ve diğer birçok kuş çeşidinin de burada barındığı, su ihtiyaçlarını buradan giderdiği, göl çevresinde bulunan kayalıklarda barındığı ve yuva yaptığı biliniyor.
Ayrıca Dipsiz Göl, içinde bulunan iki çeşit sülük nedeniyle insanların tedavi merkezi olarak da kullanılıyor. Bunun dışında alabalık yetişiyor ve Dipsiz Göl ve çevresinde tarihi ve kültürel birçok yapı bulunuyor.
Krater gölü, çevresi 256,66 m, alanı 4260,21 metre kare, yüksekliği 1730 m, derinliği bilinmiyor. Bu göl oluşum bakımından Türkiye’deki ender göllerden.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.