PİRHA – Okullarda zorla dayatılan din derslerine ve imam hatip okullarını mecburi kılan eğitim sistemine tepkiler gün geçtikçe artıyor. İstanbul Garip Dede Dergahı Gençlik Kolları Üyesi Yağmur Alyüz, “Türkiye’de din çocuklara küçük yaşta empoze ediliyor. Çocuklar dine zorla inandırılıyor. Bu çok yanlış. Böyle olunca biz de din dersinin tamamen kalkmasından yanayız” dedi.
Gün geçtikçe gericileşen eğitim sisteminde sadece tekçi Sünni İslam anlayışı dayatılıyor. Yaşanan bu tekçiliğe karşı eşit, laik, bilimsel ve anadilde eğitim talepleri yükseliyor. Lise mezunu Yağmur Alyüz de laik bilimsel, anadilde ve herkesin kendi inancını öğreneceği bir eğitim talep ediyor.
Yağmur Alyüz zorunlu din derslerine karşı yaşadıkları sıkıntıları ve Alevi gençleri olarak inançlarını nasıl öğrendiklerini ve nasıl sürdürdüklerini Pir Haber Ajansı’na anlattı.
“ALEVİ GENÇLİĞİ GEÇMİŞE GÖRE DAHA İYİ BİR DURUMDA”
Alevi gençliğinin geçmişe göre daha iyi olduğunu vurgulayan Alyüz, “Sosyal medya olsun yaptığımız kamplar olsun daha çabuk birbirimizi tanıyabiliyor kaynaşabiliyoruz. En azından cemevlerinde olan farklı durumları daha çok öğrenebiliyoruz. İstanbul’da kahvaltılar, forumlar ve paneller düzenliyoruz. Bu şekilde aktif haldeyiz. O yüzden geçmişe göre daha iyi durumdayız. İnanıyorum ki bundan sonra daha iyi yerlere geleceğiz” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE DİN KÜÇÜK YAŞTA ZORLA DAYATILIYOR”
Alyüz, “Zorunlu din dersleri tamamen kalksın demiyoruz, bir ders olarak verilsin. O da tüm inançları, inançsızları ve dinleri anlatarak genel hatları ile vermelidir. Türkiye’de din küçük yaşta çocuklara empoze ediliyor ve çocuklar zorla inandırılıyor. Bu çok yanlış. Böyle olunca biz de din dersinin tamamen kalkmasından yanayız. Çünkü, kalkmayınca yapamıyorlar, öğretemiyorlar. Tüm dinleri eşit olarak anlatıyor olsalar din dersleri haftada 1 saat görülebilir. Ama bunu yapamadıkları için biz tamamen kalkmasından yanayız. Alevilik inancı da birkaç senedir çok az bir şekilde veriliyor. Ama yanlış mı doğru mu bilinmiyor. Öğretmenin anlatış tarzına bağlı” dedi.
“OKULLARDA GENÇLER FARKLI İNANÇLARA KAYDIRILABİLİYOR”
“Alevi genci olarak okulda ‘Alevi’ olduğumu hiçbir şekilde saklamadım. Belki de küçüklüğümden beri cemevi gençliğinde olduğumdan kaynaklanıyor olabilir. En azından bir şeyleri bildiğim için çok fazla zorlanmadım. Ama bunu bilmeyen çok fazla genç var. Cemevine hiç gitmeyen çok genç var. Zorluk çekiyorlar. En azından ailesine bunu yansıtıyorlar. Kendilerini yanlış onları doğru görüp ailesine böyle yansıtan çok fazla genç var” diyen Alyüz şöyle devam etti:
“Gençler aileden öğrenemiyorlarsa bulundukları yerlere yakın cemevlerine korkmadan gelip kendi inançlarını kendi dede ve pirlerinden doğru bir şekilde öğrenebilirler. Okullarda yanlış veya eksik öğretiliyor. Ya da öğrenciler farklı inançlara doğru kaydırılıyor. Cemevlerine giderlerse özgüvenleri yükselir hem de inandıkları şeyin ne olup ne olmadığını öğrenirler.”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.