[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
AKP Maraş Büyükşehir Belediyesi’nin AİHM’in cemevleri ile ilgili kararını yok sayarak, Terolar Köyü Cemevi’ni hala “taziye evi” statüsünde kabul ettiği ortaya çıktı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin cemevlerinin yasal bir zemine kavuşturularak, ilgili yasal düzenlemelerde ibadethane olarak yer alması istemiyle açılan davada Türkiye’yi mahkum etmesine rağmen AK Partili belediyenin cemevi konusundaki ısrarında devam ettiği ortaya çıktı. Alevi yurttaşlar, bir süre önce Terolar Alevi Kültür Derneği açmak için girişimlerde bulunarak, gerekli yasal işlemleri tamamladı. Dernekler Masası’na yapılan başvuruda ise, derneğin merkezi olarak Terolar Köyü’nün Cemevi gösterilmek istendi. Ancak Maraş Büyükşehir Belediyesi’nin kayıtlarında cemevi “taziye evi” olarak görüldüğünden bir derneğin merkezi olarak gösterilmeyeceği belirtildi.
Aralık ayında ortaya çıkan bu durum karşısında dernekler masası yetkilileri, köy muhtarının Terolar’daki Cemevi’nin verilecek bir dilekçe ile derneğin merkezi olarak gösterilebileceğini ifade etmesi üzerine kurucu üyeler, büyükşehir belediyesine başvuruda bulundu ancak bu girişimde sonuçsuz kaldı.
ALEVİLERE KARŞI YILLARDIR AYRIMCI POLİTİKALAR UYGULANIYOR
Alevilere karşı yıllardır sürdürülen ayrımcı politikalardan dolayı cemevilerinin “Taziye evi” statüsünde gösterilmesi daha önce de tartışma konusu olmuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuru ise, 2 Aralık 2014’te karara bağlanmış ve cemevlerinin ibadethane sayılması, ibadethane ayrıcalıklardan yararlanması gerektiği, Türkiye’nin bunun gereğini yerine getirmeyerek sözleşmenin ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. maddesi ile din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 9. maddeyi ihlal ettiği belirtilmişti.
BELEDİYE YARGITAY KARARINI DA GÖRMEDİ
Belediyenin görmezden geldiği AİHM kararının bir benzeri de daha önce Yargıtay tarafından verilmişti. AİHM tarafından verilen bu karardan bir kaç ay sonra Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Ağustos 2015 tarihli kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne dayanarak, “Cemevi ibadethanedir. Aydınlatma giderleri ödenmelidir” ifadelerine yer vermişti. Yargıtay’ın bu kararıyla cemevleri de cami, sinagog, havra gibi “ibadethane” statüsünde kabul edilmişti. Bu karara rağmen yıllar sonra bir kez daha AK Partili belediyenin kendi hukuk kararlarını dahi görmezden geldiğini de tartışmaya açtı.
“KARAR SAMİMİYETİN GÖSTERGESİDİR”
Belediyenin kararına tepki gösteren Maraş Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticisi ve kurulmak istenen Terolar Alevi Kültür Derneği yöneticisi Salman Akdeniz, bu kararın genel zihniyetin yansıması olduğunu belirtti. Köylünün kendi emeğiyle yaptığı cemevinin “taziye evi” statüsünde görülmesini “ret ve inkar politikalarının devamı” olarak nitelendiren Akdeniz, “Alevi çalıştayları düzenleyen, Alevilik konusunda övünen hükümetin Alevilerin en temel, en insani ve en hukuki talepleri olan cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması talebinin görmezden gelmesi de aslında hükümetin samimiyetinin göstergesidir” dedi.
Akdeniz, belediyenin bu tutumunda dolayı halen derneklerinin açılamadığını ve bu konuda girişimlerinin ise devam ettiğini paylaştı.
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]
Yoruma kapalı.