PİRHA-‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni “ceza yönetmeliği olarak tanımlayan aile hekimleri iş bırakarak, basın açıklaması yaptı. “Bunca emeğe rağmen bize uygun görülen ceza yönetmeliği artık bardağı taşıran son damla oldu” denilen açıklamada, ‘Ceza yönetmeliği’nin geri çekilmesi istendi.
İstanbul Aile Hekimliği Platformu üyesi aile sağlığı merkezi çalışanları ile hekimler, ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni Çemberlitaş’taki İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak protesto etti.
Hekimler, “Ceza yönetmeliği” olarak tanımladığı ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için bir araya geldi.
İstanbul’daki açıklamaya, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş Sendikası), İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), İstanbul Aile Sağlığı-Sağlık Memuru-ATT-Hemşire ve Ebe Derneği (İSAHED), İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul şubeleri (SES), Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası İstanbul şubeleri (Türk Sağlık-Sen), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği İstanbul şubesi (TAHUD), İstanbul Aile Hekimliği Platformu adı altında katılım sağladı.
Platform adına açıklamayı, İSAHED Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Çelik okudu.
“CEZA YÖNETMELİĞİNİ KABUL ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ”
Aile hekimliği çalışanları olarak, özlük haklarının düzeltileceği, maddi kayıplarının giderileceği, çalışma koşullarının iyileştirileceği bir yönetmeliği sabırla beklediklerini ifade eden Çelik; “Bunca emeğe rağmen bize uygun görülen ceza yönetmeliği artık bardağı taşıran son damla oldu. Bir sistemin yazılarak kurulamayacağını ancak ve ancak sahadan kişilerle bir araya gelip, pratikten görüş alınarak kurulabileceğini defalarca dile getirmemize rağmen masa başında yazılan bu yönetmeliği kabul etmedik, etmeyeceğiz” diye konuştu.
Yönetmeliğe dair bilgiler veren Çelik, şunları söyledi:
“Yönetmelik; “basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç verirseniz evrakta sahtecilik yapmak suçu ile eşit görürüm ve size en yüksekten 50 ceza puanı veririm, tekrar ederseniz 100 ceza puanını eklerim” demektedir. Bizler, yıllar içinde çok büyük maddi kayıplarımızın olduğunu, yaptığımız işin asla karşılığı olmayan ücretlere çalıştığımızı anlatırken, yönetmelik, “Sizlere uygulanması imkansız kronik hastalık takibi tanımlıyorum, imkansızı başaramadığınız için de bunca yıldır kaybettiğiniz yetmez ücretlerinizi kesmeye devam edeceğim” demektedir. Yani aile hekimliği çalışanlarının yoksulluk içinde bu iş yükü ile çalışmaya devam etmesi istenmiştir
Bizler, anayasal hakkımız olan ücretli yıllık izin, istirahat, gebelik izinlerimizin sözleşmelerimize tanımlanmasını beklerken, yönetmelik, “Hayır, izinli olduğunuz zaman ya meslektaşınız iki kat çalışmaya ya da ücretiniz kesilmeye devam edecek. Hele bir de entegre hastanede çalışıyorsanız hasta da olsanız, kaza da geçirseniz dahi beş kere nöbete gelmezseniz dilersem işinize son veririm” demektedir. Yani çalışan olduğumuzu bırakın insan olduğumuz dahi unutulmuştur.
Bizler pandemiyi yok etmek için yüz binlerce kişiyi aşıya ikna etmiş, milyonlarca doz aşı yapmış ama hakkını alamamış, aşı karşıtları kadar değerli görülmeyen, sizlere bugün mitingde seslenecekken binlerce kişi ile basın açıklaması yapan aile hekimliği çalışanları..
Ne kadar iyi çalıştığımızı biliyoruz. Her zaman doğrunun, haklarımızın, mesleğimizin savunucusu olacağız. O yüzden korkmuyoruz, susmuyoruz, geri adım atmıyoruz. Sonuna dek toplum sağlığını korumak ve yükseltmek, özlük haklarımızı iyileştirmek, kayıplarımızı geri kazanmak için mücadele edeceğiz.
Talebimiz bugün çok net: Ceza yönetmeliği geri çekilsin.”
PİRHA / İSTANBUL
Yoruma kapalı.