PİRHA- Mor Cumartesi Hareketi, 25 Kasım dolayısıyla Taliban yönetimindeki Afganistan’da kadınların eğitim, sağlık ve çalışma haklarının ellerinden alınıp erken evliliklere zorlandığına, ‘namus’ cinayetlerine ve diğer şiddet türlerine maruz kaldıklarına dikkat çekti.
Afganistanlı kadınlar tarafından kurulan bir oluşum olan Mor Cumartesi Hareketi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayımladı.
Taliban’ın kadınlara karşı insanlık suçu işlediğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Ağustos 2021’de Afganistan’ın kontrolünü ele geçiren aşırılıkçı bir grup olan Taliban’ın kadınlara baskı yapma ve onları temel insan haklarından mahrum bırakma geçmişi var. Onların yönetimi altında kadınlar sıklıkla fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Eğitim, sağlık ve çalışma hakları ellerinden alınıyor. Ayrıca erken evliliklere zorlanıyorlar, ‘namus’ cinayetlerine ve diğer şiddet türlerine maruz kalıyorlar.
“TALİBAN’IN ŞİDDETİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Birleşmiş Milletler, 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bugün, dünya çapında kadınların her gün karşılaştığı şiddet konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Ancak Afganistan gibi Taliban’ın iktidarda olduğu ülkelerde bugün çoğu zaman görmezden geliniyor ve kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam ediyor.
“TALİBAN’IN ŞİDDETİNİ ÖNLEMEK İÇİN BİR ŞEY YAPILMADI”
Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinden bu yana geçen iki yılda, raporlar kadına yönelik şiddetin önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Kadınlar ceza almadan dövülüyor, tecavüze uğruyor ve öldürülüyor. Zorla evlendiriliyorlar ve temel insan haklarından mahrum bırakılıyorlar. Uluslararası toplum Taliban’ın kadınlara yönelik muamelesini kınadı ancak şu ana kadar şiddeti durdurmak için çok az şey yapıldı.
Afganistan’daki durum, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün önemini açıkça hatırlatıyor. Şiddete ve baskıya karşı durma, her yerde kadın hakları için mücadele etme günüdür. Şiddette hayatını kaybeden kadınları anma ve kadınlara saygı ve onurla davranıldığı bir dünya için çalışma günüdür.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.