PİRHA- Adıyamanlı tütün üretici ve satıcıları, yeni torba yasada yer alan sarma sigara satışına karşı yapılacak düzenlemeleri İstanbul Taksim’de protesto etti. Hükümete seslenen tütün üreticileri, “Devlet elini ekmeğimizden çeksin” dedi.
TBMM’ye sevk edilen torba tasarıya göre, makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Tasarıyla trafik ışığı, park, bahçe, tarihi ve ören yerlerinin aydınlatılması özel dağıtım şirketlerinden alındı. Aydınlatma bedelleri, belediye ve ilgili kurumlar tarafından ödenecek.
Sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan, satışa arz eden, nakleden veya bulunduranlara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Makaron veya yaprak sigara kağıdı içine ticari amaçla kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde dolduranlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde toplanan Adıyamanlı tütün üreticileri, “Emek bizim, tütünüme dokunma”, “Tütün ekmektir, ekmeğime dokunma” şeklinde slogan attı. Grup adına tütün üreticisi Haydar Bekmezci basın açıklamasını okudu.
Bekmezci, şunları kaydetti:
“Devlet yetkilileri son olarak tütünün terörle beslendiğini iddia ederek bu geçim kaynağını kurutmaya çalışıyor. Bu çerçevede onlarca tütüne el konuluyor ve binlerce fakir fukaranın ekmeği elinde alınıyor. Devlet çiftçisine yardımcı olacağı yerde adeta açlığa mahkum etmektedir. Adıyaman tütünü ile ilgili yasal bir düzenlemenin olmayışı bizlerin ve üreticinin suçu değildir. Yasal bir düzenleme gerekir, sıkıntılar rahatlıkla giderilebilir. Bizler tütün üreticileri ve satıcıları olarak devletten elini ekmeğimizden çekmesini, yurttaşlardan da desteklerini bekliyoruz” dedi.
Tütün üreticileri #Tütünümedokunma etiketiyle Twitterda da tepkilerini dile getirmişti.
-Adıyamanlının umududur tütün.
-Toprağa dökülen alınteri ile beslenen hayatın adıdır tütün.
-Tütün ekmeğimiz, ekmek bu topraklarda namustur.
-Yasaklama, engelleme, sınırlama değil yasal düzenleme yapılsın.
-Tütün çalışıp kimseye muhtaç olmamak, el avuç açmamaktır.
-Irgat olup kayısının, fındığın yollarında ölmemektir tütün.
-Ekmeğime dokunma.
-Adıyaman fakirinin umudu tütüne getirilmek istenen yasak, bölge ekonomisine ve aile kalkınmasına set olacak.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.