PİRHA- Adıyaman Tabip Odası Başkanı İsmail Tosun, depremin üzerinden 7 ay geçtiğini ancak Adıyaman’da su ve barınma sorunun devam ettiğini belirtti. Hava kirliliğinin Adıyaman’da had safhada olduğunu vurgulayan Tosun, yeterli hijyenin sağlanmamasında kaynaklı salgın hastalıklarının artacağına dikkat çekti.
6 Şubat 2023’te Maraş merkezli meydana gelen depremlerinin en çok etkilediği kentlerin başında gelen Adıyaman’da yaşam yeniden kurulmaya çalışılırken, iktidarın 8 aylık pratiği tepki topluyor.
Ağır hasarlı binaların kaldırılma işlemleri toz bulutlarına yol açarken, halkın sağlığını da olumsuz etkiliyor. Barınma, eğitim, sağlık alanında sorunlar büyürken, kışın yaklaşması yurttaşlardaki endişeyi arttırıyor.
“SULARLA İLGİLİ BÜYÜK PROBLEMLERİMİZ VAR”
Adıyaman Tabip Odası Başkanı İsmail Tosun, depremin üzerinden geçen 7 ayı değerlendirdi.
Depremden sonra birçok sorununun yaşandığına ve devam ettiğine işaret eden Tosun, “Özellikle sağlık, eğitim, suda, çevre sağlığında, birçok sorun vardı. Konaklama yerleri, yerleşim yerleri, insanların barınma sıkıntıları gibi birçok sıkıntılar vardı. Öncelikle geçici konaklama yerleri kuruldukça çadır kentlere geçildi. Şimdi konteyner kentlere geçiliyor. Sayı yeterli mi değil. Hala dışarıda kalan, çadırlarda yaşamaya devam eden vatandaşlarımız var. Sularla ilgili büyük problemlerimiz var. Adıyaman Türkiye’nin en güzel içilebilir sularına sahipti. Musluktan direkt su içebilecek durumdaydık ama 8 aydır hala musluklardan su içilemiyor” dedi.
“TEMİZ SU BULAMIYORUZ”
Ağır hasarlı binaların yıkımının devam ettiğini ve yıkım devam ettikçe su hatlarına hasar verdiğinin altını çizen Tosun, “Ondan dolayı şehir şebekesine bulaş olduğu ve mikrop bulaşabileceği için hala suyun içilmesi sakıncalı. Ağır hasarlı yıkılan binalara giden su hatlarının kapatılması ile bu sorun çözülebilir ama 8 aydır maalesef buna bir çözüm bulamadılar” diye konuştu.
“Adıyaman merkezde çok salgın bir hastalık görmedik ama Besni ve Gölbaşı ilçelerinde ilçelerimizde bir salgın oldu, hatta hastanelik olan çocuklarımız oldu” diyen Tabip Odası Başkanı Tosun, “Merkez ilçede kadın doğum, çocuk ve 400 yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi Eğitim Araştırma hastanemiz vardı. Eğitim Araştırma Hastanemizin az hasarlı olduğu söylendi, tadilatları yapılıp çalışmalarına başlandı, hala çalışmalar devam ediyor. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanemiz ağır hasarlı. Kesinlikle orada faaliyet gösterilmiyor ama onlar da 400 yataklı hastanenin içine geçtiler orada faaliyet göstermeye çalışıyorlar” bilgisini paylaştı.
“SAĞLIKÇI YETERSİZ”
Deprem sonrası sağlık emekçisi konusunda sıkıntı yaşandığını aktaran Tosun, “Personel kesinlikle yetmiyor tayine giden çok arkadaşımız meslektaşımız oldu. Maalesef bakanlık, giden personelin yerine tam olarak dolduramadı. Şu an bulunan hekim sayısı merkez nüfusun ihtiyacına cevap verecek durumda değil” diye konuştu.
“HAVA KİRLİLİĞİ HAD SAFHADA”
Hava kirliliğinin had safhada olduğuna dikkat çeken Tosun, şunları ifade etti:
“Şehirde gezerseniz görürsünüz göz gözü görmeyen yerler var. Şehirde yerinden ayrıştırma yapılıyor, bu kesinlikle yasak. Yerinde ayrıştırma yapılmaması lazım. Ama devletin kestiği cezalar adamın maliyetinden çok az olduğu için cezayı ödeyip yerinden ayrıştırmaya devam ediyor, bu da tozların kalkmasına sebep oluyor. Eski binaların çatı yalıtım sistemlerinde kullanılan asbest tozları lifleri havada asılı halde kalıyor, bu da ileride akciğer kanserine sebebiyet verecektir.
Adıyaman Tabip Odası olarak bu toz ölçme numunelerini aldık, şu an inceleme aşamasında, onların da sonuçları çıktığında havadaki ve tozdaki asbest miktarını ve silika miktarının var veya yok olduğunu kamuoyuyla paylaşacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının en baştan beri bunu yapıp ona göre önlem alması gereken bir durumdu ama bakanlık bu işlere kulakları tıkanmış durumda. O nedenle inisiyatif almak durumunda kaldık ki bunları da bilirsiniz buralarda maliyetli işler. Onları karşılayabilmek, yapabilmek ancak bizim emeklerimizle oldu.”
“SALGIN HASTALIKLAR ARTACAK”
Okulların birleştirilmesinden kaynaklı sınıf mevcutlarının 60’ı bulduğunu dile getiren Tosun, “Çok sıkıştırılmış bir duruma getirildi. Orada solunum yolları enfeksiyonu çok hızlı bir şekilde yayılacak ve özellikle korananın tekrar yeni varyantının çıkmasıyla beraber bu tarz bir tehlike başlıyor. Onunla beraber okul çağı çocuklarının beslenme yetersizlikleri görülmeye başlandı. Okul denetimleri nüfus mevcudu arttıkça öğretmen gözetimleri azalacak, bit uyuz, grip, covit gibi hastalıklar muhakkak artacaktır. Çünkü memlekette çok fazla su olmadığı için hijyene de çok fazla dikkat edemiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kamil Murat DEMİR-Cebrail ARSLAN/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.