PİRHA-Alevi yol erkanında önemli bir yeri olan Musahiplikle ilgili açıklamalarda bulunan Üryan Hızır Ocağı Piri Ali Büyükşahin, “Alevilikte Musahiplik yol kardeşliği anlamına gelir. Bu nedenle Alevilik yol erkanında Musahip edinmek çok önemlidir” dedi. “Musahip olan kişilerin maddi ve manevi konularda eşit olması gerekir” diyen Büyükşahin, Musahip olan kardeşler kötülük yapmayacaklarına ve yola zarar vermeyeceklerine dair söz verirler” ifadelerini kullandı.
Haberin Videosu
Alevi inancının önemli kurumlarından biri olan Musahiplik, kelime itibarıyla dünya ve ahiret yol kardeşliği anlamına gelmektedir. Hem madden, hem de manen yani inanç boyutunda kardeş demektir. Sevgi ve hoşgörünün yaşandığı Alevilik yol erkanında önemli bir yeri olan yol kardeşliği anlamına gelen Musahiplik ile ilgili Üryan Hızır Ocağı Piri Ali Büyükşahin PİRHA’ya açıklamalarda bulundu.
“MUSAHİPLİK ÜSTÜN BİR MAKAMDIR”
“Alevilik yol erkanında Musahiplik ön planda tutulur ve çok üstün bir makamdır” diyen Pir Büyükşahin, “Çünkü Musahiplikte kardeş olmak vardır. Musahiplik yol kardeşliği olduğu için dost oluyorsun, kan kardeşliğinden daha önemlidir. Musahiplik tarikat, yol ve erkan kardeşliği elbette ki çok daha önemsenmesi gereken bir durum. Musahip olan kişilerin maddi ve manevi konularda eşit olması gerekir. Zengin bir kişi ve fakir bir kişinin Musahip olması pek uygun olmaz. Maddi durumların aynı dengede olan kişilerin Musahip olmasında yarar vardır. Bu nedeni ise arada herhangi bir fark olmasın eşit koşullarda yaşasın” dedi.
“MUSAHİP ÇOCUKLARI BİRBİRİYLE EVLENMEZ”
“Musahip olan kişilerin birbirlerine kalplerini açması, sevmesi ve birbirlerini desteklemesi gerekiyor” ifadelerini kullanan Pir Büyükşahin, “Musahiplikte namus kavramı dışında darlıkta sevinçte her konuda ortak olma durumu vardır. Musahiplikte namus konusunda çok fazla bir hassasiyet gösterilir. Bu makama zarar gelmesin diye beş altı kuşak bunların çocukları birbiriyle evlenmez. Nedeni ise Musahipliğin iyi korunması ve zarar görmemesi içindir. Bu nedenle Musahip olanlar bu kurallara dikkat etmek durumundadır” ifadelerini kullandı.
“MUSAHİP KURALARINA AYKIRI HAREKET EDENLER DÜŞKÜNLÜĞE YOL AÇARLAR”
“Alevilikte derler ki Musahipsiz olan Ceme girmesin. Bu nedenle görgüden geçip ikrar vermek lazım” diyen Pir Büyükşahin, “Çünkü görgüden geçen ikrar veren Hak, Muhammed, Ali yoluna girer. Yola girdikten sonra bütün kötülüklerden arınarak kendini pak ediyor. Musahip olan kardeşler Pir huzurunda Erenler meydanında Mansur darında Hak didarında ikrar verdikleri zaman kötülük yapmayacaklarına ve yola zarar vermeyeceklerine dair söz verirler. O yüzden derler ki öl ikrar verme ikrar verdikten sonra öl sözünden dönme. Musahipler söz vermişlerse o sözlerinin gerekliliklerini yerine getirmek zorundalar. Çeşitli bahaneler göstererek pişman olduğunu söyleyenler, kurallar dışında hareket ederlerse düşkünlüğe yol açarlar. Düşkünlüğe yol açmamak için Musahiplerin birbirlerine karşı olan hoşgörüleri ve destekleri devam etmelidir” dedi.
“MUSAHİPLİK İKRARI BİR SEFERLİĞE MAHSUSTUR”
“Musahipler birbirlerine söz verdikten sonra Pirler huzurunda er meydanında hak didarında bir lokma yapar ve ikrar verirler” diyen Pir Büyükşahin, “ Musahipler bir yıl sonra ise Görgü kurbanlarını yaparlar. Görgü kurbanlarında mutlaka bir koç kesilir, lokmalar dağıtılır ve Cem yapılır. Birbirine Musahip olan canlar tekrar burada görgüden geçerler. Hak Muhammed Ali yoluna tamamen girmiş olurlar. Musahiplik ikrarı bir sefere mahsustur. Musahiplik eskisi gibi çok uygulanmıyor. Bu yola girmek için mutlaka Musahip edinmek gerekiyor. Günümüzde bu özelikle büyük kentlerde zor oluyor diye düşünülebilinir. Ama öyle değil, bunun için bir Musahip edindikten sonra Pire gidip Görgü kurbanlarımızı keserek ikrar vermeliyiz” diye konuştu.
Mustafa YÜKSEL/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.