Alevi Haber Ajansi

4 yıldır bağlama yapımıyla uğraşan genç: Anadolu’nun sesi var bunlarda – VİDEO

PİRHA- Maraş Narlı Merkez’de yaşıyor Halil Erkullar. Marangoz atölyesinin bir bölümünde kurduğu tezgahta 4 yıldır saz yapımı ve onarımı işiyle uğraşıyor Halil. Askerdeyken arkadaşları tarafından sazının kırılması sonrası başlamış bu işe. Tabi bir de ‘sevda işi’ diye de ekliyor.

HABERİN VİDEOSU

Maraş Narlı merkezde yaşayan 25 yaşındaki Halil Erkullar, 4 yıldır abisinin marangoz atölyesinde hem yardım ediyor hem de kurduğu küçük bir tezgâhta saz yapımı ve onarım işiyle uğraşıyor. Bu işe nasıl başladığını PİRHA’ya anlatan Halil, 4 yıl önce askerde aldığı bağlamasının arkadaşları tarafından kırılmasından sonra karar verip başlamış bağlama yapımına. “Bu mesleğe başlamam meraktan ve biraz da sevda diyelim” diye de ekliyor Halil.

Erkullar, askerde yaşadığı ve onu bu mesleğe iten süreci şöyle anlatıyor: “4 yıl önce askerde bir bağlama almıştım. Arkadaşlarım kırmıştı bağlamamı. Tabi arkadaşlarım yanlışlıkla kırmışlardı bağlamayı ama bağlamayı tutmayı bilmediklerinden ve basit bir enstrüman olarak gördüklerinden de kaynaklıydı. Bana bağlama alacaklardı ama izin vermedim, kendim yapmak istedim ve yaptım.”

“SEVDAMI BUNA ANLATMAK İSTEDİM”

Bağlama yapımına başlaması ve çalmasına sebep olan, sevda da var işin içinde.  Erkullar, “Biraz merek ve sevda da var içerisinde. Sevdamı buna anlatmak istedim. Ağaçları sevdiğim için bununla konuşmak istedim” diyor.

Üç yıldır aralıksız bu işi yapan Erkullar, “Ankara’da Halil Boran hocam var en çok onun yardımı oldu bana. Hem malzeme konusunda hem de kısa bir süre yanında püf noktaları öğrenme şansım oldu” ifadelerini kullanıyor. Bağlama yapımında kullanılan malzemeleri ve hangi ağaçlarla yapıldığını ise şöyle anlatıyor Erkullar:

“Bağlamada en çok dut ağacı kullanılır. Ama ardıç, mamun ağacı da kullanılır. Saplar sert, lifleri düzgün ağaçlardan oluyor, aynı şekilde yıllanmış ağaçlardan, kapağı da ladin olması lazım.”

“TALEP AZ OLUYOR ÇÜNKÜ ARTIK TELEFONLAR VAR”

Bağlama yapımına gençlerden talep olmadığını ifade eden Halil Erkullar, “Bizim burada talep az oluyor çünkü herkes tablet, telefonla uğraşıyor. Ama gençlerin bence bağlamayla uğraşması ve kültürümüzü yaşatması önemli bir şey. Ben çalmayı bile bilmezken şimdi yapımını yapabiliyorum” dedi.

Bağlamanın yanı sıra cura da yapan Erkullar, curanın tekne boyu ve tel boyları bağlamaya göre daha kısa olduğunu söyledi. Bağlama yapımı dışında onarma, tamir işleriyle de uğraşıyor.

“KAYBOLMAKTA OLAN BU İŞİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUM”

Eskiden bağlama alanların çok olduğunu, şimdi çok olmadığını çünkü gençlerin sanatla uğraşmayı bıraktıklarını söyleyen Halil Erkullar, kaybolmakta olan bu işi neden yaptığını şöyle anlatıyor:

“Bu kültürü yaşatmaları bizi mutlu eder. Emek var burada. Anadolu’nun sesi var bunlarda. 7-8 yıldır çalıyorum. Bir gecemi gündüzüme katıp öğrendim. Çok bağlama kırıp, tekrar yaptım. Mesela bunu yaparken yapım aşamasında sesini çok merak ediyordum. Bu genç yaşımda kaybolmakta olan bu işi ayakta tutmaya çalışıyorum.  Yaptığım bağlamalar kötü olabilir ama yaptığım işin güzel olduğunu biliyorum. Yaptığım bir sonra ki bağlama daha güzel olsun diye uğraşıyorum. Geliştirmek istiyorum.”

Söyleşi sonrası kendi yaptığı kendi yaptığı bağlamasıyla ‘Bugün benim efkarım var zarım’ var türküsünü seslendirdi.

Sevim KAHRAMAN – Semra ACAR / Maraş – Narlı  

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak