PİRHA- Mersin’deki Alevi kurumları ve Eğitim-Sen şubesi “Laik, Bilimsel, Demokratik Eğitim İstiyoruz” paneli gerçekleştirdi. Panelde konuşan Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Alevilere yönelik toplumsal baskılar ve Alevileri dönüştürmeye ve sindirmeye yönelik politikalarla karşı karşıyayız” dedi.
Mersin’de bulunan Alevi kurumları ve Eğitim Sen Mersin Şubesi öncülüğünde Yenişehir Belediyesi salonunda “Laik, Bilimsel, Demokratik Eğitim İstiyoruz” paneli düzenlendi.
Panele Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yöre dernek başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı.
Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan, Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, şunları kaydetti:
“Alevilere yönelik toplumsal baskılar ve Alevileri dönüştürmeye ve sindirmeye yönelik politikalarla karşı karşıyayız. Bu yüzden Aleviler taleplerini dile getirirken dili keskindir. Bir toplumda yöneten ve yönetilenler arasında iletişim ve diyalog yoksa o toplumda huzur olması beklenemez. Özellikle son dönemde iktidardaki hükümetle Aleviler arasındaki bu konuda uçurum gittikçe derinleşmektedir. Toplumsal yaşamın barışçıl bir ortamda sunması için bireylerin inanç özgürlüğüne sahip olması ve bir diğer inancın değerlerine saygılı olması şarttır. Devletin tepesinde bulunanların ve iktidar partisine mensup milletvekillerinin Aleviler için, ibadet yerleri için kullandıkları dil barışçı ve yapıcı değildir. Bu kullanılan dil Alevice olmadığı sürece, iktidarda kim olursa olsun Alevilerle kurmaya çalıştıkları köprüleri kendi elleriyle dinamitler” diye konuştu.
“Alevileri kendi inanç ve kültür köklerinden koparma ve uzaklaştırma çabaları açıkça görülmektedir” diyen Kılavuz, “Örneğin Alevileri Cuma’ya gitmeye zorlamak, oruç tutmaya zorlamak. İstenen davranışları sergileyemediğinizde siciliniz bozulmakta ve mahalle baskısı artmaktadır. Avrupa İnsan hakları mahkemesi kararları, Yargıtay ve Danıştay Mahkemeleri kararları olmasına rağmen ülkemizde uygulanmıyor ‘ diye konuştu.
“Bu kadar tutuklamalara ve baskılara rağmen ayaktayız” diyen Eğitim -Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan ise “Laik ve bilimsel eğitim için çabalarımız daha önce başlamıştı. 4+4+4 eğitim sistemi bu eğitim sisteminin bir başlangıcıydı. AKP 2002 yılında bağıra bağıra yeni Türkiye’yi haber veriyordu” dedi.
Aytekin Doğan şunları söyledi:
“Eğitim-Sen’liler olarak tüm yurtta iki günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdik. Bu süreçte diğer sendikalar ve sivil toplum örgütleri aktif olarak yer almadı. Eğitim-Sen’li öğretmenler olarak çocuklarımızın geleceği konusunda her türlü fedakarlığı yapıyoruz. Her türlü baskıya rağmen biz çocuklarımızı iyi bir şekilde yetiştireceğiz. Veliler ve öğrencilerin öğretmenlerine sahip çıkmasını bekliyoruz.”
Toplumun gelişmişlik düzeyi eğitimi de etkiler” diyen Eğitimci Erol Türedi de, “Toplumum gelişmişlik düzeyi inançlara ve değerlere ne kadar bağlı olduğunun göstergesidir. Ortadoğu’ya baktığımızda hepsi laiklik ve bilimsellikten uzaktadır. Kanunlara baktığımızda sosyal devlet olarak anayasada yer alıyor. Sağlıkla birlikte eğitim özelleşti. Eğitim bir günde değişiyor. Sınavları kabul etmesek de öğrenciler arasında fırsat eşitliği sağlamaktadır. Bugün teog sınav sistemi değişti. Böylece öğrenciler arasında fırsat eşitliği bitti’ diye konuştu.
Diren KESER-Erol KAMALAK/MERSİN
Yoruma kapalı.