Isparta’nın Senirkent ilçesine bağlı Uluğbey köyünde, orman ve tarım arazilerinden oluşan toplam 100 hektarlık alana mermer ocağı ruhsatı verildi. Aynı zamanda Aleviler için önemli inanç merkezlerinden biri olan Uluğbey, 16-17. Yüzyıllar arasında burada yaşamış olan Veli Baba Sultan’ın türbesine de ev sahipliği yapıyor. Bölge halkı tepkili.
Evrensel’de yer alan habere göre, Isparta’nın Senirkent ilçesine bağlı Uluğbey köyünde açılması planlanan mermer ocağı köylüleri ayağa kaldırdı.
Bölgedeki sondaj çalışmaları sırasında mermer ocağından haberdar olan köylüler, çalışmayı yapan ilgililere köylerinde mermer ocağı açılmasını istemediklerini bildirdiler. Bununla da yetinmeyen köylüler, bir dilekçe ile ilgili kurumlara başvurarak üzüm bağlarıyla Uluğbey’de mermer ocağı açılmasını istemediklerini yetkililere ilettiler.
Ancak İstanbul merkezli ‘Özdönmezler İnşat Mimarlık San. Tic. Ltd Şti’ adında özel bir firma tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağı için yapılan başvuru dosyası, Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ‘uygun’ bulunarak projeyle ilgili ÇED sürecinin başladığı duyuruldu.
RUHSAT SAHASI TARIM VE ORMAN ARAZİSİ NİTELİĞİNDE
AR. 201700013 nolu ruhsat sahası toplam 99,33 hektar (Yaklaşık 1000 dönüm) araziyi kapsıyor. İlk etapta 24 hektarlık kısmında faaliyete başlanması planlanan mermer ocağında yılda yaklaşık 100 bin metreküp mermer çıkarılacağı belirtiliyor. Yılda 1 milyon 850 bin metreküp moloz, 2 milyon metreküp de pasa (atık) çıkacağı hesaplanan mermer ocağı için ruhsat verilen arazinin yaklaşık 100 dekarı tarım, 145 dekarı ise orman alanında kalıyor.
Aleviler için önemli inanç merkezlerinden biri olan Uluğbey, aynı zamanda 16-17. Yüzyıllar arasında burada yaşamış olan Veli Baba Sultan’ın türbesine de ev sahipliği yapıyor
“ANADOLU’DAKİ İLK ZİYARETGÂH BURADA”
Uluğbey’de yaşayan Alevi Dedesi Erkan Durmuş, köyün 837 yılından bu yana Anadolu’daki ilk Alevi ziyaretgâhı olma özelliğine sahip olduğunu belirtiyor. Mermer ocağı açılmak istenen bölgenin yaklaşık 100 metre yakınında köylülerin seyirlik alan oluşturarak alanı ağaçlandırdığını da anlatan Durmuş, tarım arazilerinin yetersizliği yüzünden köyün önemli ölçüde dışarıya göç verdiğine dikkat çekerek, bugün Uluğbey’deki evlerin sayısının insanların sayısından fazla olduğunu dile getiriyor.
ABDAL MUSA OCAĞINA DA MERMER OCAĞI AÇILMIŞTI
2010 yılında Antalya’nın Elmalı ilçesine bağlı Tekke köyünde bulunan Abdal Musa türbesinin bulunduğu Dur Dağı’nda da mermer ocağı açılmış, Hindistan kökenli bir firmanın işlettiği ocak büyük tepki çekmişti. 14. Yüzyılda Teke Bölgesinde yaşayan ve yöredeki Türkmenlerin inanç önderi olan Abdal Musa’nın efsaneleriyle anılan Dur Dağı’nın bir bölümü, mermer ocağına karşı açılan davaların ve uzun süren uğraşıların sonucunda ‘korunması gereken taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescillenerek koruma altına alınmıştı.
Yoruma kapalı.