PİRHA – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen halen Türkiye’de uygulanan zorunlu din derslerine ilişkin Alevi kurum başkanlarından, eğitimcilerinden, dedelerden ve vatandaşlarından tepkiler gelmeye devam ediyor. Akademisyen Doç. Dr. Şükrü Aslan, “Ders programlarını yeniden yazmak, bu programlar içerisine bir parça Aleviliği koymak hiçbir şekilde çözüm değil. Bu laikliğin temel meselesinin bir parçasıdır” dedi.
HABERİN VİDEOSU
AİHM’in kararına rağmen okullarda uygulanan zorunlu din derslerine ve eğitimde yaşanan gericiliğe ilişkin Akademisyen Şükrü Aslan PİRHA’ya konuştu.
“DİN DERSLERİ TÜRKİYE’NİN SİYASAL SORUNUNUN BİR PARÇASI”
Zorunlu din dersleri ve eğitimde yaşanan gericiliğin bugün hem kişisel sorun hem sosyal, hem de toplumsal bir sorun olduğunun altını çizen Aslan, “Benim öğrencilik yıllarımda da hep bir din dersi gerilimi oluyordu. O yüzden zorunlu din dersi Türkiye’nin siyasal sorununun çok önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum” dedi.
“TÜRKİYE LAİK OLURSA ZORUNLU DİN DERSİ SORUNU ÇÖZÜLÜR”
Akademisyen Şükrü Aslan, şunları kaydetti:
“Zorunlu din dersleri ve eğitimde gericilik aslında Türkiye’nin en temel sorunlarından biri olarak kabul ettiğimiz laikliğin önemli bir göstergesidir. Ne yazık ki Türkiye’de çok uzun yıllardır Alevi toplumunun ve Alevi olmayan toplulukların da inançsal hassasiyetleri dikkate alınmayarak eğitim programları yapılıyor. Bu programların palyatif bir şekilde düzeltip ve yeni baştan ders programları yazıp, içerisine bir parça Aleviliği koymak hiçbir şekilde çözüm değildir. Bu mesele laikliğin ve Türkiye’nin laikleşme sorununun bir parçasıdır. Ve benim kanaatim Türkiye laikleştikçe bu sorunu çözebilir. Onun dışındaki bütün çözümler palyatif çözümlerdir ve kendi içerisinde yeni sorunlar üreten çözümlerdir” dedi.
“ZORUNLU DİN DERSLERİNE YÖNELİK DEĞİŞİMLER GERÇEKÇİ DEĞİL”
Zorunlu din derslerine ve eğitimde yaşanan gericiliğe ilişkin Akademisyen Şükrü Aslan son olarak şunlara değindi:
Uzun bir zamandır Alevi çalıştaylarını ve Alevilikle ilgili yapılan müfredat değişikliklerini izliyorum. Ve zorunlu din derslerine ilişkin yapılan değişiklikler hakim siyasetin perspektifinden yapılmakta ve gerçek anlamda bir çözüm değildir. Zorunlu din dersleri ve eğitimde gericilik laikliğin bu ülkede benimsenmesi ve uygulanmasıyla birlikte çözülebilecek bir sorun olacağını düşünüyorum. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.